Keystone XL Petrol Boru Hattı'na ABD'den onay

Güncelleme Tarihi:

Keystone XL Petrol Boru Hattına ABDden onay
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 00:56

ABD Temsilciler Meclisi, Kanada'nın Alberta eyaletiyle ABD'nin Nebraska eyaleti arasında kurulmasını öngörülen "Keystone XL Petrol Boru Hattı"na ilişkin yasa tasarısını onayladı. Keystone XL'in ABD'li petrol ve finans zengini Koch kardeşlere 100 milyar dolar gelir yaratabileceği belirtilmişti.

Haberin Devamı

ABD Temsilciler Meclisi, Kanada'nın Alberta eyaletiyle ABD'nin Nebraska eyaleti arasında kurulmasını öngörülen "Keystone XL Petrol Boru Hattı"na ilişkin yasa tasarısını 161'e karşı 252 oyla kabul etti.

Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu Temsilciler Meclisi'nde oylamaya sunulan Keystone XL Petrol Boru Hattı'na ilişkin yasa tasarısı 161'e karşı 252 oyla kabul edildi. Tasarıya 221 Cumhuriyetçinin yanı sıra 31 Demokrat temsilcinin de destek verdi. Bu sonuçla Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarısı Kongre'nin diğer kanadı Senato'da salı günü oylanacak.

Eğer yasa tasarısı Senato'da da kabul edilirse ABD Başkanı Barack Obama'nın onayına sunulacak. Ancak, Obama'nın kurulması yaklaşık 8 milyar dolara mal olacak Keystone XL Petrol Boru Hattı'na "çevreye zarar vereceği" gerekçesiyle mesafeli yaklaştığı biliniyor. Proje ABD'de büyük çaplı protesto gösterilerine de yol açmıştı.

Haberin Devamı

Keystone XL Petrol Boru Hattına ABDden onay

Kanada kumul petrollerini ABD'ye taşıyacak dev boru hattı Keystone XL ABD'nin Washington kentinde protesto edilmişti.

OBAMA'NIN NE YAPACAĞI MERAK KONUSU

Asya gezisi nedeniyle Myanmar'da bulunan Obama, burada düzenlenen bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, adı geçen projeye ilişkin yasal ihtilaflara dikkati çekerek, hükümetin konuya ilişkin kararını yasal süreç tamamlanmadan veremeyeceğini vurguladı.

KEYSTONE XL SAHİBİNE 100 MİLYAR DOLAR KAZANDIRACAK!
Kanada'nın Alberta bölgesinden dünyanın en büyük kumul petrolleri havzasından çıkarılacak petrolleri ABD Nebraska eyaletine taşıyacak boru hattı projesi 3200 kilometreyi aşkın uzunlukta olacak. Günde 830 bin varil petrol taşıması beklenen hat su kaynaklarını kurutma konusunda büyük eleştiri almıştı. Kumul petrollerini çözmek için büyük miktarlarda su gerekiyor. Bir varil kumul petrolü için 3 varil su gerekecek. 2008'de başlayan ve 1 milyar doların üstünde harcama yapılan projenin petrol ve finans zengini Koch biraderlere 100 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. Koch biraderlerin ABD Kongresi'nde proje onayı için lobi faaliyetlerine 50 milyon dolar harcandığı açıklanmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ise yasa tasarısının onaylanmasının ardından, Obama'nın ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti'yi destekleyen Amerikalıları dinleme zamanının geldiğini belirterek, "Başkanın kazanacağı başka bir seçim olmadığı gibi yasa tasarısını engellemek için başka bir mazereti yok" şeklinde konuştu.

Keystone XL Petrol Boru Hattına ABDden onay

Keystone XL Petrol Boru Hattı'na ilişkin yasa tasarısının Senato'dan geçmesi için 60 oya ihtiyacı var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!