Esad bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Esad bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 22:09

CNN’de yayınlanan, Obama Yönetimi’nin Şam stratejisini gözden geçirip Suriye lideri Beşar Esad’ı da hedef alacağı haberi, Savunma Bakanı Hagel ve üst düzey Amerikan yetkilileri tarafından yalanlandı.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın önümüzdeki hafta Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyaret öncesine denk gelen haber Amerikalı yetkililer tarafından reddedilse de gündem yarattı.

BARACK Obama yönetiminin Suriye Lideri Beşar Esad’ı hedef almaktan kaçınan stratejisini gözden geçirdiği haberi, Washington’ı hareketlendirdi. Önceki gün CNN’de yayınlanan bu haber daha sonra hem Beyaz Saray hem de Kabine yetkilileri tarafından yalanladı. Ancak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın önümüzdeki hafta yapacağı kritik Türkiye ziyareti öncesinde ABD’nin Esad ile ilgili stratejisini gözden geçirdiği yolundaki haber Amerikalı yetkililerce reddedilse bile yine de tartışma konusu oldu. Dışişleri Bakanlığı muhabiri Elise Labott’un imzasını taşıyan ve adını açıklamayan üst düzey yetkili ve diplomatlara dayandırılan CNN haberinde, ABD’nin Suriye’de politik bir geçişin başarılamaması ve Esad’ın gitmemesi halinde IŞİD’in yenilemeyebileceğini fark ettiği belirtildi. Bunun da Esad’a odaklanmadan IŞİD’e önce Irak’ta müdahale edilmesini içeren ilk stratejinin bir hesap hatası anlamına geldiği ifade edildi.

ÜST ÜSTE YALANLANDI

Televizyon kanalına bilgi veren bir yetkili, “Başkan, hepsinin nasıl bir arada olacağına yeniden bakmamızı istedi” dedi ve Obama Yönetimi’nin Esad’ı da hedef alan yeni bir strateji oluşturma safhasına geçtiğini aktardı.
CNN’in haberinde bu konuda adını vererek konuşan tek isim, Amerikan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce oldu ve o da, Beyaz Saray’ın Türkiye ve diğer Körfez ülkelerinin baskısıyla Suriye’de stratejisini değiştirdiğini kendisinin de duyduğunu söyledi. Ancak Washington’da ses getiren haber, daha sonra Yönetim’den yetkililerce üst üste yalanlandı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, “Suriye politikası için resmi bir gözden geçirme yok” derken, Suriye portfolyosundan sorumlu Ulusal Güvenlik Sözcüsü Alistair Baskey de “Suriye ile ilgili strateji değişmedi” dedi.

Haberin Devamı

Suriye’de dördüncü yılına yaklaşan iç savaş nedeniyle yüzbinlerce kişi yerinden yurdundan oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!