Almanya üstün zekalı TÜRKLERİ ARIYOR

Güncelleme Tarihi:

Almanya üstün zekalı TÜRKLERİ ARIYOR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 00:01

Almanya Eğitim bakanlığı süper zeka ve dahi Türk kökenli çocukları keşfetmek için proje başlattı. Almanya’da 30 ile 90 bin arasında süper zeka ve dahi Türk kökenli çocuk bulunduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Keşfedilmeyen doğal kaynaklar kaybolmaz. Ama keşfedilmeyen insan kaynağı bir daha geri dönmemek üzere yitip gider. Bu insanla kaybolan ise bir ülkeni

Almanya üstün zekalı TÜRKLERİ ARIYOR
n geleceğidir. Almanya uzun yıllardan sonra ülkedeki üstün zekalı Türk kökenli öğrencileri keşfe çıkıyor. Nürnberg Üniversitesi Psikoloji ve Dahi Araştırma Kürsüsü, Almanya’da 30 ile 90 bin arasında üstün zekalı Türk kökenli çocuk ve genç bulunduğunu varsayıyor... Kürsü Başkanı Albert Ziegler, Türk kökenli öğrenciler arasında süper zeki çocukların keşfedilmediğini ve teşvik edilmediğini söylüyor... “Türk kökenli çocuk ve öğrenciler eğitim alanında pek kolaylık görmüyor” dedi. Ziegler, Almanya’daki Türk kökenliler içinde yüzde 5 süper zeka çocuk ve genç bulunduğundan hareket ettiklerini, bu sayının da 30 ile 90 bin arasında olduğunu vurguladı.

İŞTE SİZE ÜÇ ÖRNEK

Türk Alman Bilim Yılı, Almanya’da üniversitede okuyan ve üstün yetenek bursu alan üç Türk kökenli öğrenciyi buna örnek gösterdi. Mustafa Aydın, Berlin Humboldt Üniversitesi’nde tıp öğrencisi. İlkokul öğretmeni, Mustafa’nın liseye gitmesine karşı çıkmış ve tavsiye etmemiş... Mustafa Aydın ilköğretime gitmek zorunda kalmış. 1.5 yıl sonra bir kadın komşuları, Mustafa’nın mutlaka liseye gitmesi için diretmiş... Ve Mustafa gecikmeli olarak
Almanya üstün zekalı TÜRKLERİ ARIYOR
liseye geçmiş. Lisede okul müdürü Mustafa’ya, “Notların çok iyi ama yine de zorlanacaksın” demiş. Mustafa altı ayda bilgi eksiğini gidermiş ve her yıl sınıfı birincilikle, liseyi de en iyi notla bitirmiş. Şimdi Konrad Adanauer Vakfı üstün yetenek bursu alan Mustafa Aydın (24), buraya gelmesinin hep tesadüfler sayesinde olduğunu, okul ve yönetimden gerekli desteği görmediğini söylüyor.

ONA DA YOK

Vergi asistanı Türk-Kürt kökenli Tuna Sürücü de aynı kaderi paylaşıyor. İlkokul öğretmeni “Lise senin için zor” deyip Tuna’ya ortaokula gitmesini tavsiye ediyor. Sürücü dolaylı yollardan Wuppertal Üniversitesi’ne girmeyi başarıyor ve 1.3 not ortalamasıyla mezur oluyor. Gelsenkirchen Üniversitesi profesörleri, notlarının çok iyi olduğunu görükleri Sürücü’ye muhasebe, mikro ve makro ekonomi dallarında ders verdirtiyor. Derslerin yanında futbolda da başarılı olan Tuna Sürücü ligde gençlik takımına kadar yükseliyor.

LİSEYİ YAPAMAZSIN

İslam Bilimcisi Turunç Tufan da aynı yolun yolcusu. Şimdi Osnabrück Üniversitesi İlahiyat Kürsüsü’nde İslam Bilimi öğretim görevlisi. Tufan’a da ilkokul öğretmenleri “Liseyi yapamazsın” diyerek ortaokulu tavsiye ediyor. Ama o şimdi Konrad Adanauer Vakfı üstün yetenek bursiyeri. Doktorasını yaptıktan sonra doçentlik tezini yazmaya kararlı.

TÜRKİYE İLE ALMANYA BİRLİKTE KURDU

Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ile Türkiye Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yılın başında Türk Alman Bilim Yılı’nı kurdu. Türk Alman Bilim Yılı çerçevesinde Almanya’daki üstün zekalı Türk öğrencileri keşfedip teşvik etmek için Üstün Zeka Türk Kökenliler adlı bir proje geliştirildi. Projeyi Nürnberg Üniversitesi Psikoloji ve Dahi Araştırma Kürsüsü yürütüyor.

Çocuğunuz üstün zekalı olabilir mi

NÜRNBERG Üniversitesi araştırmacısı Marold Reutlinger, “Almanya dünyada yeni teknolojide lider olmak istiyor.
Almanya üstün zekalı TÜRKLERİ ARIYOR
Üstün zekalar buna en iyi katkıda bulunuyor” dedi.
Nürnberg Üniversitesi Psikoloji ve Dahi Araştırma Kürsüsü şimdi öğrencileri, velileri ve öğretmenleri bu konuda bilgilendirme kampanyası için kolları sıvadı. Tüm Almanya’da toplantılar yapılarak, velilere çocuklarının üstün zeka olduğunu nasıl keşfedecekleri, nerelerden burs alabilecekleri anlatılacak. Türk Kökenli Üstün Zekalar adlı proje ilk toplantısını cuma günü Hamburg’ta yaptı. İkinci toplantı 16 Kasım pazar Berlin’de Treskowallee 8, adresindeki Hochschule für Technik und Wirtschaft yüksek okulunda 09.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılacak. Üçüncü toplantı ise 22 Kasım cumartesi günü, 09.-15.00 saateri arasında Köln Üniversitesi’nde yapılacak. Ayrıntılı bilgi www.hotm.eu adresinden alınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!