Kış yanıklarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Kış yanıklarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl, kış aylarının başladığı bugünlerde, özellikle çocuklu aileleri soba ve diğer ısıtıcı yanıklarına karşı uyardı.

Haberin Devamı


Birinci derece yanıkların kişilerde hassasiyet, ağrı, ödem oluşturabileceğini, yaklaşık 7 günde iyileşmenin oluşacağını ifade eden Melahat Kızıl, "2. derece yanıklar, nemli parlak görünür, renk kırmızı ve somon pembesidir. Ağrı hissedilir. İkinci derece yanıkta içi su toplanmış kabarcıklar olmak zorunda değildir. 7 ile 21 gün içerisinde iyileşme görülür. Üçüncü derece yanıkta, yanık yağ hücrelerine ulaşmıştır. Küçük kanamalar olabilir. İyileşme olmaz, deri nakli gerektirir" dedi.


Birinci derece yanıklara tedavi amaçlı yoğurt, salça, diş macunu, zeytinyağı gibi maddelerin sürülmemesi gerektiğini anlatan Kızıl, yanık bölgeye en az 10 - 15 dakika veya ağrı geçene kadar çok soğuk olmayan su tutulmasının yararlı olacağını söyledi. Geniş yanıklarda bol sıvı tüketilmesini isteyen Kızıl, şu tavsiyelerde bulundu:

Haberin Devamı


"Yanıkların yüzde 70'i evde gerçekleşen kazalar sonucunda oluşuyor. İlk yardım aşamasında da evlerde çok sayıda yanlış uygulama yapılıyor. Yanık üzerine asla buz koymayın. 2 yaşın üzerindekilere ağrı kesici verilebilir. Genellikle kendiliğinden iyileşirler. İkinci derece yanıklarda tedavi birinci derece yanıklarla aynıdır. İlave olarak, kabarcıklar asla patlatılmaz. Gerekiyorsa hastaneye götürülerek, steril koşullarda pansuman yaptırılır. Eğer kabarcıklar geniş bir alanı kapsıyorsa, üstteki deri asla soyulmamalıdır. Eğer patlamışsa, o zaman içindeki sıvı boşaldıktan sonra o kısım antiseptikle silinip üzeri steril gazlı bez ile kapatılıp sargı beziyle sarılır. Üçüncü derecede, hastanın mutlaka bir yanık merkezine veya hastaneye götürülmesi gerekir. Açık yanık yarası hava ile temas ettiği sürece ağrıya neden olacağından, yaranın hemen hava ile teması kesilmelidir. Bunun için yara nemli steril gazlı bez ile kapatılmalıdır."
Evdeki yanıkların büyük çoğunluğunun çocuklar üzerinde oluştuğunu vurgulayan Kızıl, özellikle 5 yaş altı çocukların her şeye dokunarak öğrenmeye çalıştığını, bu nedenle banyo, prizler, sıcak soba, sıcak yiyecekler gibi maddelerin onlar için tehlike oluşturduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!