Bu yaşta bu aksiyon!

62 yaşındaki Liam Neeson, ‘aksiyon’ dolu hikâyelerde görünmeyi sürdürüyor. Lawrence Block’un polisiye karakteri Matt Scudder’ın sinema serüveni niteliğindeki ‘Kanunun Ötesinde’, anti-kahramanları sevenler için.

Haberin Devamı

Bu yaşta bu aksiyon
5 üzerinden 3 yıldız


Liam Neeson’ın ‘Yıkılmadım ayaktayım’ kabilinden ‘aksiyonel’ serüvenleri devam ediyor. 62 yaşındaki İrlandalı aktör ‘Taken’ serisi, ‘Gri Kurt’, ‘Non-Stop’ derken şimdi de ‘Kanunun Ötesinde’de (‘A Walk Among the Tombstones’) perdeye hareket getirmeyi sürdürüyor... Film, ünlü polisiye yazarı Lawrence Block’un yarattığı Matt Scudder’ karakterinin bir anlamda sinemaya yıllar sonra tekrar teşrifi. Söz konusu tipleme 1986’da ilk kez Hal Ashby imzalı ‘8 Million Ways to Die’yla -ki başrolde Jeff Bridges oynuyordu- buyur etmişti. Yani 28 yıl sonra Scudder, bu kez Neeson eşliğinde huzurlarımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Öykü, 1991’de başlıyor. Polis memuru Scudder, bir barda tanık olduğu olayda suçluların peşine takılıyor. Lakin takip, istenmeyen sonuçlara yol açıyor. Peşi sıra film 1999’a atlıyor. Bu kez Scudder karşımıza ‘Özel dedektif’ olarak çıkıyor. Uyuşturucu ticareti yapan Kenny Kristo’nun karısı kaçırılıp öldürülmüştür. Olaya başta dahil olmak istemeyen Scudder, faillerin kadınları kaçırıp işkenceyle öldüren küçük bir çete olduğunu fark eder ve topa girer!..

Bu yaşta bu aksiyon

Malum, Amerikan kara polisiyesinde izlerin ucu Dashiell Hammett’lere, Raymond Chandler’lara, Elmore Leonard’lara çıkar... Lawrence Block da bu güzergâhın sonraki takipçilerinden. Yarattığı iki önemli tiplemeden Matthew Scudder’ın, yönetmen-senarist Scott Frank -ki kendisinin en önemli işleri arasında ‘Minority Report’ ve ‘Out of Sight’ var- eliyle sinemaya taşındığı ‘Kanunun Ötesinde’, karakterler açısından belli derinliklere ulaşılan bir polisiye olmuş. Frank, özellikle Scudder’da -elbette ki Liam Neeson’ın da yardımıyla- kayda değer bir tipleme yaratmayı başarmış. Bir tür anti-kahraman figürü sunan Scudder’ın yalnızlığı, hüznü ve her daim üzerinde taşıdığı suçluluk duygusu başarıyla yansıtılmış. Keza Scudder’ın bir kütüphanede tanışıp bir anlamda yardımcısı tayin ettiği TJ (Brian ‘Astro’ Bradley) de yer yer etkileyici bir karakter olmuş. Kötü adamlarda ise David Harbour ve Adam David Thompson gayet iyiler...

Haberin Devamı

Sonuç olarak genel atmosferi, oyunculuk performansları ve belli noktalara kadar süren gizeminin yanı sıra gerilimli sahneleriyle ‘Kanunun Ötesinde’ ilgiyi hak ediyor. Ama özellikle final bölümünde inandırıcılığı aşan gelişmeler öykünün güzelliğini
hafiften sekteye uğratıyor.

Bu yaşta bu aksiyon

Yönetmen: Scott Frank
Oyuncular: Liam Neeson, Brian ‘Astro’ Bradley, David Harbour, Adam David Thompson, Dan Stevens, Ólafur Darri Ólafsson
ABD yapımı

Yazarın Tüm Yazıları