Türkiye fırlamaya hazır roket gibi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye fırlamaya hazır roket gibi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2014 00:56

Turkcell Teknoloji Zirvesi kapsamında konuşma yapan ünlü bilim adamı Michio Kaku, “Türkiye fırlamaya hazır bir roket gibi. Bu roketin ateşlenebilmesi için sadece bir kıvılcıma ihtiyaç var” diye konuştu.

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü bilim adamı ve fütürist Michio Kaku, Türkiye’nin fırlamaya hazır bir roket gibi olduğunu söyleyerek, “O roketi ateşleyecek bir kıvılcım lazım” dedi. Bu yıl yedincisi düzenlenen ve 12 binden fazla katılımcının ziyaret ettiği Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Kaku, gelecekte iş ve gündelik yaşamımızın teknoloji ile değişimi hakkında dikkat çekici öngörülerini paylaştı. Kaku, gelecekte emtia sermayesine değil entellektüel sermayeye sahip olan ülkelerin ayakta kalabileceğini söyleyerek, “Türkiye’de doğru bileşenlerin çoğu var. Nispeten gelişmiş ülke ve huzurlu yaşanıyor. Ancak hükümetilerin buna kaynak lazım. Hatta aradan çıkması lazım. Eğitim, doğru siyaset ve politika olması lazım” diye konuştu.
Kaku, zenginliğin bilim ve teknolojiden geldiğini ve her 80 yılda bir inovasyon dalgası oluştuğunu belirterek, “İlk dalga buhar makinasının icadıydı, ikinci dalga, elektrik ve otomobil ile geldi, üçüncüsü ileri teknolojiydi. Bilgisayarlar, uydular, lazerler, telekomünikasyon ve internet sürdürülebilir olmayan bir zenginlik yarattı.

Haberin Devamı

DÖRDÜNCÜ DALGA NE?

Peki dördüncü dalga ne olacak? Biyoteknoloji, yapay zekâ ve nano-teknolojinin gelişmesiyle tüm endüstrilerin tek tek dijitalleşeceğini söyleyebiliriz. 10 yıla kadar bilgisayar çiplerinin fiyatı 1 kuruşa düşecek. Böylece bilgisayarlar ve internet her yerde ve hiçbir yerde olacak” dedi. Sektörlerin değişmesine dikkat çeken Kaku, sözlerine şu şekilde devam etti: “Önce müzik endüstrisi dijitalleşti. Bugün medya dijitalleşiyor. Ulaşım, tıp, eğitim dijitalleşecek. Gelecekte oturma odanızın dört duvarı dijital ekranlarla kaplı olacak. Camı olmayan 3D televizyonlar izleyeceğiz. Ofislerde PC olmayacak. Kullan-at bilgisayarlar buluta bağlı olduğundan bilgi zahmetsizce evden ofise ofisten arabaya transfer olacak. Bir yeriniz ağrıdığında duvar kağıdınızın önüne geçip ‘robot doktor’a muayene olabileceksiniz. 3D yazıcılar ile üretim dijitalleşecek. Seri üretim değil, seri kişiselleştirme mümkün olacak.” Kaku, tüm bunların sonucunda ise ‘mükemmel kapitalizm’e gidileceğini belirtti.

Haberin Devamı

CİLİV: ERİŞİM ŞEKİLLENDİRİYOR

Teknolojİ Zirvesi’nin ilk gününde konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, giyilebilir teknolojilerin gelişiminden ve geleceğinden de bahsederek, “Neredeyse bütün ‘hardware’ firmasının akıllı saati var. Bu giyilebilir teknolojiler çok daha küçülecek ve bunlar neredeyse vücudumuza yapışır hale gelecekler ve her gün giydiğimiz sensörler halinde gelecekler” dedi. Süreyya Ciliv, yeni dünyayı şekillendiren en önemli unsurun her yerden erişim olduğunu belirterek, “Bütün Türkiye network altında 3G ile. Bugün Türkiye’de ki 3G şebekesi dünyanın en güçlü 3G şebekelerinin başında geliyor” şeklinde konuştu.
3G teknolojisinin Türkiye’de 5 yıldan beri kullanıldığını ifade eden Ciliv, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mobil trafik 200 kat arttı. Her yıl en az yüzde 100 artış söz konusu. Bu yüzden 4G’ye yatırım yapıyoruz. Turkcell olarak 4G’ye hazırız. Ayrıca 5G için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Daha çok yatırım yapacağız.”

Haberin Devamı

YENİ İNOVASYON KÜLTÜRÜNE DESTEK

TURKCELL Kurumsal Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, yeni inovasyon kültürü olan ‘maker’ı desteklediklerini dile getirerek, konuşması sırasında genç bir ‘maker’ı sahneye davet etti. 17 yaşındaki Kaan Göksal adındaki Robert College son sınıf öğrencisi genç, iş dünyasından katılımcılara hem ‘Maker Hareketi’ hakkında bilgi verdi hem de kendi üretimlerinden örnekler gösterdi. Aynı zamanda Turkcell’in Geleceği Yazanlar programının üyesi olan Göksal, “Maker kültürü yaratıcılığı inovasyonu üretmeyi teşvik eden bir kültür. Artık yaratıcılık ve teknoloji birleşti. Eskiden yoğurt kabından saksı yaparken şimdi bunları 3 boyutlu yazıcılarda basmaya başladık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!