DHMİ Genel Müdürü Birdal'a usulsüzlük davası

Güncelleme Tarihi:

DHMİ Genel Müdürü Birdala usulsüzlük davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 01:20

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal’ın da aralarında bulunduğu 24 kişiye 9 ihalede usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla dava açıldı. Bilirkişiye göre ihaleler Kamu İhale Kurumu’na göre düzenlenmedi.

Haberin Devamı

DEVLET Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün çeşitli tarihlerde yaptığı 9 ihalede usulsüzlük olduğu iddiasıyla aralarında halen genel müdürlük görevini sürdüren Orhan Birdal’ın da bulunduğu 24 şüpheli hakkında “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede yer verilen bilirkişi raporlarında şüphelilerin “piyasa araştırması yapmadan, dayanaksız ve usulsüz” ihaleler yaptıkları öne sürüldü.

SUÇ DUYURUSU YAPILDI

DHMİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurul Başkanlığı, 29 Mart 2010’da hazırladığı raporda, ihale komisyonlarında görev yapan bazı personelin maaş hesaplarında kaynağı belli olmayan para girişi belirledi. Raporda, bazı personelin denetiminde sorumlu olduğu firmayla parasal ilişkisi olduğu belirtildi. Teftiş Kurulu, yapılan 9 ihaleyi de mercek altına alarak, ihalelerin usulsüz bir şekilde yapıldığını belirlemesi üzerine şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, 9 adet ihalede “haksız menfaat temin edilmek suretiyle ihalelerde usulsüzlük yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi” için bilirkişi görevlendirdi. Bilirkişilerin raporunda, yaklaşık maliyetin, DHMİ Genel Müdürlüğü İhale Yönetmeliği ve mer’i mevzuat olan Kamu İhale Kanuna göre düzenlenmediği tespitinde bulunuldu. Soruşturmayı sürdüren Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılarından Mustafa Başer, “olay hakkında her türlü şüpheden tam kanat sahibi olabilmek amacıyla” sunulan bilirkişi raporu ile yetinmeyerek, üç kişilik yeni bilirkişi heyeti görevlendirdi. Bu bilirkişiler de raporunda, “Önceki raporlara genel itibariyle katıldıkların” kaydetti. Başer de 24 şüpheli hakkında Ankara 37. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açtı.

Haberin Devamı

DHMİ Genel Müdürü Birdala usulsüzlük davası

İşte o ihaleler

Adnan Menderes Havalimanı güç trafosu ihtiyacı ihalesi
Esenboğa Havalimanı’na ve Bursa Yenişehir Havaalanı’na elektrojen
alımı ihalesi
Sivas ve Elazığ havalimanları için alınan elektron grupları ihalesi
Mardin Hava Meydanı ihtiyacı için alınan transformatör ihalesi
Şanlıurfa meydanından boşa çıkan elektrojen gruplarının ihalesi
Çanakkale meydanına montaj ihalesi,
Antalya Süleyman Demirel, Tokat, Mardin, Kahramanmaraş, Adıyaman, Çanakkale, Sivas, Muş, Kayseri, Diyarbakır, Konya, Siirt, Sinop, Merzifon, Balıkesir ve Van Ferit Melen havaalanları için ışıklı yönlendirme panosu ve trafo alımı ihalesi
SSY istasyonlarında bulunan elektron gruplarının ruhsatlandırılması ihalesi
İzmir Çatalkaya, Elazığ Harput ve Malatya SSY istasyonları için dizel elektrojen alım gruplarının ihalesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!