Hagel: Esad'ı değiştirirseniz, yerine kim geçecek

Güncelleme Tarihi:

Hagel: Esadı değiştirirseniz, yerine kim geçecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2014 13:41

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi, Obama yönetiminin IŞİD politikasıyla ilgili kritik bir oturuma ev sahipliği yaptı. Oturumda konuşan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, "Bugün Esad'ı değiştirirseniz, bu tüm dinamikleri hemen değiştirmeyecek, özellikle de Suriye'de. Esad'ın yerini kim alacak ve IŞİD'i nasıl bir ordu yenecek?" dedi. Hagel'in yanağındaki yara bandının sırrı ise sonradan çözüldü. Resmi açıklamaya göre, Hagel mutfakta açık bir dolap kapağına yanağını çarptı.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı Hagel ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde Obama yönetiminin IŞİD politikasıyla ilgili oturuma katıldı.

Hagel: Esadı değiştirirseniz, yerine kim geçecek

Hagel'ın konuşmasına başlayacağı sırada salonda bir protestocu ayağa kalkarak "Irak ve Suriye'de askeri çözüm yok" pankartı açıp slogan attı. Protestocu, Kongre polisi tarafından odadan çıkarıldı.

Irak'ta doğru yolda olduklarını belirten Hagel, IŞİD'e karşı mücadelede 60'dan fazla koalisyon ülkesinin askeri kampanyaya katıldığını ve Irak ve Suriye'de şu ana kadar 130 hava saldırısı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Hagel: Esadı değiştirirseniz, yerine kim geçecek

Haberin Devamı

Hagel, bir soru üzerine, Guantanamo'dan gönderilenlerin her zaman ABD'ye karşı tekrar savaşa girme olasılığının bulunduğunu ama şu ana kadar yüzde 90'ının tekrar savaşma niyetini göstermediğini veya buna dair bir kanıt bulunmadığını bildirdi.

"ESAD TABİİ Kİ DENKLEMİN BİR PARÇASI"
Hagel, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da sürece dahil edilmeden IŞİD karşısında nasıl başarılı olunabileceğine yönelik soru üzerine, Esad'ın yönetimi nedeniyle Suriye'ye istikrarsızlığı getirdiğini ve IŞİD gibi terörist grupların güçlenmesine izin verdiğini söyledi.

Hagel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şu anda bulundumuz noktada sadece Esad'ın üstesinden gelmek, IŞİD'i kutusuna geri sokmayacaktır veya yok etmeyecektir. Esad tabii ki denklemin bir parçası ama şu anda Suriye'nin doğusunda, Irak'ın batı ve kuzeyinde IŞİD'in kontrol ettiği yerlere bakarsanız, bugün Esad'ı değiştirirseniz, bu tüm dinamikleri hemen değiştirmeyecek, özellikle de Suriye'de. Esad'ın yerini kim alacak ve IŞİD'i nasıl bir ordu yenecek? Evet, Esad, istikrarlı bir hükümet bulmak için uzun vadede bunun bir parçası ama şu anda IŞİD Irak'ı ve hükümetini tehdit ediyor. Bu nedenle (denklemin) bu öğesiyle önce uğraşıyoruz, çünkü bunu yapmalıyız. IŞİD, müttefiklerimize ve bize tehdit"

Haberin Devamı

Hagel, IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi ile ilgili soruları kapalı görüşmelerde yanıtlamayı tercih etti.

Hagel: Esadı değiştirirseniz, yerine kim geçecek

"BAZI ŞEYLERİ HALLETMEDEN IRAK'TAN ÇIKTIK"
Dempsey de IŞİD ile mücadele stratejisine değinirken, Irak'taki yeni hükümetin birlik içinde bir ülke niyetinde olduklarına dair Sünni ve Kürtleri ne kadar ikna edebileceğini ve mezhepsel çatışmaların da bölgeyi ve bölgedeki IŞİD'e karşı mücedele çabalarını nasıl etkileyeceğini henüz bilemediklerini kaydetti.

Dempsey, kampanya ilerledikçe varsayımlarını ve öngörülerini tekrar gözden geçirdiklerini belirtti.

ABD'nin Irak güçlerine geçmişte de eğitim verdiği, şimdiki güçleri IŞİD'den kaçanlardan farklı kılanın ne olduğuna yönelik soru üzerine Dempsey, ABD güçlerinin Irak'tan çekilirken, bazı şeyler çözüme kavuşturulmadan Irak'tan çıktıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Dempsey, "İstihbarat ve lojistik mimarisini tamamen kurmamıştık. Ateşlere karşılık verme kapasiteleri veya havadan yakın desteğe sahip değillerdi. Orayı, zayıf liderliğiyle çoğunlukla fonksiyonsuz olan bir savunma bakanlığıyla bıraktık. Bunu biz de biliyorduk, onlar da biliyordu. Bu tamamlanmış bir iş değildi" dedi.

"Savaş alanında cesareti yaratanın devletinizin ve ailenizin size önemsediğini bilmek olduğunu" belirten Dempsey, "Bu nedenle bu kampanyanın en önemli varsayımlarından birinin Irak hükümetinin ulusal birlik içindeki bir hükümet kurma niyetinde olduğu. Eğer bu gerçekleşmezse, o zaman Irak güvenlik güçleri bir arada duramaz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BUNU ÖNGÖRMÜYORUM"
Dempsey, Irak güçlerinin Enbar gibi yerlerde daha iyi işler çıkarmaya başladığını ama Musul gibi yerlerin daha karmaşık olduğunu belirterek, "Ancak Musul ve sınır boyuncaki Irak ve permerge güçlerine ABD güçlerinin eşlik etmesi gerektiği gibi bir tavsiyeyi şu anda öngörmüyorum ama bunu değerlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

IŞİD ile mücadele etmenin iki yolu olduğunu belirten Dempsey, birincisini ABD'nin tüm liderliği üzerine alıp, zaman içerisinde Irak güçleri, Sünni muhalifler ve peşmergelere bırakması, ikincisini ise Iraklıları, kendi ülkelerini tamamen tehdit eden şeyin sonuçları hakkında sorumlu tutma ve harekete geçme olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Dempsey, ABD olarak ikinci yöntemi tercih ettiklerini dile getirerek, bunda da Irak güçlerini eğitmek ve onlara yardım etmek için orada mütevazi bir varlık göstererek yaptıklarını ifade etti. Dempsey, "Bunun herhangi bir şekilde genişletilmesi de yine mütevazi oranda olacaktır" dedi. Dempsey, ABD'nin büyük bir askeri birlikle bu savaşı kendi üzerine almasının ABD'nin çıkarlarına olacağı gibi bir durumu öngörmediğini bildirdi.

"Herhangi bir istisna olabilir mi?" diye soran Dempsey, eğer Irak güçleri savaşmakta isteklilik göstermezse veya Irak hükümeti kapsayıcı olmazsa, o zaman tavsiyelerini yeniden düzenleyeceğini söyledi.

Dempsey, IŞİD'e yönelik askeri kampanyanın ilerlemesini "üç adım ileri iki adım geri" olarak tanımladı.

BAKMADAN GEÇME!