TÜBİTAK’tan üniversitelerarası siber güvenlik yarışması

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK’tan üniversitelerarası siber güvenlik yarışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 12:07

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Siber Güvenlik Enstitüsü, Türkiye genelinde üniversite öğrencilerinin siber güvenlik konularına yönelik ilgi ve teknik yeteneklerinin arttırılması amacıyla, ‘Üniversitelerarası Siber Savunma Yarışması’ düzenleyecek.

Haberin Devamı

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında gerçekleştirilecek yarışmanın duyurusu, TÜBİTAK’ın internet sitesi üzerinden yapıldı. Katılımın ücretsiz olduğu ve son başvuru tarihi 17 Kasım olarak açıklanan yarışmaya, her üniversiteden en az 3, en fazla 5 kişilik takımlar katılabilecek. İnternet üzerinden yapılacak ön elemede, ilk 15 arasına giren takımlar, 14-15 Aralık’ta yapılacak yarı final ve finallere katılacak. Yarışmanın ödülü ve sonucunda ne yapılacağına ilişkin bilgi verilmeyen duyuruda, "Ülkemizin siber güvenlik alanında yetişmiş eleman ihtiyacının karşılanması için üniversitelere yönelik gerçekleştirilecek çalışmalar büyük önem arz etmektedir" denildi.

Kurallar açıklandı

Siber Güvenlik Enstitüsü’nce yarışmanın kurallarıyla ilgili yapılan açıklamada, şunlara yer verildi:

Haberin Devamı

"Takım kaptanı, ‘Siber Meydan Organizasyon Kurulu’ ile takım arasındaki iletişimi sağlamakla yükümlüdür. Bütün talep, öneri ve şikayetler kurula takım kaptanları vasıtasıyla iletilecektir. Takım kaptanlarına yapılan bildirimler bütün takıma yapılmış kabul edilecek. Takım üyeleri başvuru sırasında bildirmiş oldukları bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacak. Yarışmalar sırasında siber meydan sistemlerine yönelik yapılacak tüm saldırılar ve saldırı amaçlı işlemler, yarışmadan diskalifiye olma sebebidir. Böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda Siber Meydan Organizasyon Kurulu, ilgili takımı diskalifiye etmek konusunda irade sahibidir. Tüm takım üyeleri üniversite öğrencilerinden oluşmalıdır. Üniversite öğrencisi olmayan üye veya üyelere sahip olan takımlar diskalifiye edilecek. Hile yaptığı tespit edilen takımlar yarışmadan diskalifiye edilecek. Ön elemede puan eşitliği olması durumunda kazanan takımlar zaman önceliğine göre belirlenecek. Yarı finalde puan eşitliği olması durumunda 30 dakikalık ek süre verilecek ve bu süre zarfında eşitliğin bozulması beklenecek. Bu süre sonrasında eşitlik bozulmaz ise eşit takımlar arasında kura yöntemine gidilecek. Yarışma sırasında takımlar ve takım üyeleri arasında sözlü, yazılı veya fiziksel şiddete asla izin verilmeyecek, bu tarz davranışlar gösteren takımlar yarışmadan diskalifiye edilecektir."

Haberin Devamı

Yarışmacılar ne yapacak?

Yarışmaya katılacak takımların neler yapacağı da şöyle açıklandı:

"İnternet üzerinden yapılacak ön elemede takımlardan kendilerine verilen dosyaları analiz etmeleri istenecek. Analiz edilen dosyalardan elde edilen veriler ileriki aşamalarda kullanılacak. Bu aşamada başarılı olamayan takımlar bir sonraki aşamaya geçemeyecek. Takımlara verilen sanal makine imajları incelenerek ‘ctf.sibermeydan.org’ adresinde yayınlanacak sorulara cevap vermeleri beklenecek. Birinci aşamayı yarışma süresi içerisinde en yüksek puanla tamamlayan ilk 15 takım yarı finale katılmaya hak kazanacak. Yarı final, ‘Bayrağı Yakala’ konseptinde ve çevrimdışı olacak. Yarışmaya katılan her bir takım kendi erişim hakkına sahip olduğu ağ üzerindeki makinaları keşfederek ve barındırdıkları açıklıklara saldırarak puan alabilecek. Yarışma sonunda en yüksek puan alan 10 takım finale kalacak. Finalde, ‘Kendini Savun, Rakibine Saldır’ konseptinde ve çevrimdışı olacak. Her takım diğer 9 takımın sistemine saldırı yapabilecek ve bu saldırılar sonucu puan alabilecek. Diğer taraftan takımların kendi sistemini koruması gerekecek. Yarışma başlamadan önce sıkılaştırmalar için 15 dakika süre verilecek. Takımlar yarışma boyunca sıkılaştırmalarına devam edebilecek. En yüksek puana sahip olan takım yarışmayı kazanacak. İlk 3’e giren takımlar ödüllendirilecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!