Yırca'da 'biber gazlı' yeni görüntüler

Güncelleme Tarihi:

Yırcada biber gazlı yeni görüntüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 12:10

Manisa’nın Soma İlçesi’ne bağlı Yırca Mahallesi’nde iş makinelerinin, bir hafta önce 6 bin zeytin ağacını sökmesiyle büyük üzüntü yaşayan köylüler, bir de özel güvenlik görevlilerinin, kendilerinden dayak yediğini söyleyip şikayetçi olmasıyla ikinci bir şok daha yaşadı. 'Şüpheli' olarak ifade veren köylülerin, o gece yaşadıkları şiddeti gösteren yeni görüntüler de ortaya çıktı. Delil dosyasına giren görüntülerde, özel güvenlik görevlilerinin biber gazı kullanmaları, bundan etkilenen köylülerden kiminin öksürerek, kiminin de yüzlerini tutarak dağılmaları; ayrıca yaralanan köylülerin hastaneye götürülmesi sırasında yaşanan panik anları da yeraldı.

Haberin Devamı

Kolin Grubu, termik santral kuracağı alanda, köylülere ait zeytin ağaçlarını, Bakanlar Kurulu’nun verdiği 'Acele kamulaştırma kararına' dayanarak kesmek istedi. Ancak her seferinde gerek köylülerin, gerek çevrecilerin ve gerekse de CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in müdahaleleriyle, buna engel olundu. Fakat geçen perşembe günü saat 20.00 sıralarında, santralin yapılacağı Yırca Mahallesi’ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, firma bu kez, ağaç kesimi yapmak üzere iş makinelerini, iki otobüs dolusu özel güvenlik görevlisiyle gönderdi. İş makineleri, kısa sürede 6 bin zeytin ağacını köklerinden söküp, kırıp ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişinden de sonuç alınamadı.



KÖYLÜLERİN ELLERİ KELEPÇELENDİ, BİBER GAZI KULLANILDI

Tamamı jiletli ve dikenli tel örgüyle kapatılan arazide, iş makinelerinin önünde etten duvar ören özel güvenlik görevlileri, biber gazı kullanıp etkisiz hale getirdikleri köylülerden Mehmet Öksüz, Kamile Çiftçi, Kerem Özkılınç ile Yırca’da zeytinliği bulunan avukat Hasan Namak’ı da kelepçeledi. Özel güvenlik görevlilerinin kullandığı ileri sürülen gaz fişeğinin kapsülünün isabet etmesi sonucu köylülerden Emin Özkılınç, başından yaralandı.

Bu arada, Danıştay 6’ncı Dairesi’nin, ’yürütmeyi durdurma’ kararı vermesinin ardından, firmanın işten çıkardığı özel güvenlik görevlileri, firmanın kendilerini köylülere karşı kullandığını söyleyip bölgeden ayrıldı.

Ancak bu sırada yaşanan şiddete rağmen özel güvenlik görevlileri, aralarında kadınların da bulunduğu köylülerden, kendilerini dövdükleri gerekçesiyle şikayetçi oldu. Bunun üzerine jandarma da, ’şüpheli’ olarak köylülerin ifadelerini aldı. Köylüler, zeytinlerinin sökülmesinin ardından şikayet edilince, ikinci bir şok daha yaşadı.

O GECENİN YENİ ŞİDDET GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Yaşlı kadınların da alarında bulunduğu köylüler, jandarmaya verdikleri ifadelerinde, hiç kimseye vurmadıklarını, zaten vuracak fiziksel güçlerinin olmadığını söyleyip, yaşadıkları şiddetti anlattı.

Bunun yanı sıra, 6 bin zeytinin söküldüğü geceye ait yeni şiddet görüntüleri de ortaya çıktı. Araziye girmeye çalışan köylülerin önünü kesen özel güvenlik görevlilerinin, biber gazı kullanmaları görüntülerde yeraldı. Ayrıca görüntülere yine, kullanılan biber gazından etkilenen köylülerin kiminin öksürerek, kiminin de yüzlerini tutarak dağılmaları, yaralanan köylülerin hastaneye götürülmesi sırasında insanların yaşadıkları panik anlarının da olduğu görüldü. Bu görüntüler de, köylülerin delili olarak dava dosyasına girdi.

''O GECE KÖYLÜLERE DE ŞİDDET UYGULANDI''

Görüntüleri hem jandarma hem de savcılığa sunan köylülerin avukatı Deniz Bayram, "Aslında o gece ağaçlara yapılan katliamın yanı sıra köylülere yönelik de büyük bir şiddet uygulandı. Kadınlar, yaşlılar yerlerde sürüklendi, tekmelendi, tartaklandı. Daha önceki görüntülerin yanı sıra, bu görüntüler de, kimin kimi dövdüğünü açıkca gösteriyor. Köylülerin nasıl panik halinde dağıldıkları, yaralılara müdahale etmek istedikleri ve nasıl ağaçlarının kesilmesine itiraz ettikleri görüntülerde var. Elbette bizim için de önemli bir delil durumunda" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!