Angajmana radar desteği

Güncelleme Tarihi:

Angajmana radar desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 10:21

TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye sınırında artan çatışmalar nedeniyle askeri takviyelerine devam ediyor. Angajman kuralları gereği ateş açılması gereken noktaların tespit edilmesi amacıyla yeni radarlar alındı.

Haberin Devamı

Zırhlı araçlara takılabilen mobil radarlar, Suriye’den atılarak Türkiye topraklarına düşen havan ve top mermilerinin ateşlendiği noktaları tespit ediyor. Tespit edilen koordinatlar da TSK’ya ait unsurlar tarafından angajman kuralları çerçevesinde vuruluyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı topçu birlikleri, bu radarlar sayesinde Türkiye’ye doğru atılan havan mermilerinin kaynağını bularak ateş altına alıyor.

ABD’DEN ALINANLAR YETMEDİ

TSK’nın hala Suriye ve Irak sınırında kullandığı, geçmiş yıllarda ABD’den temin ettiği ANTP-Q radarları, Suriye içinde artan ve daha çok havan mermilerinin kullanıldığı çatışmalar nedeniyle yetersiz kaldı. Yer değiştirmeleri için uzun bir teknik çalışma gerektiren ANTP-Q radarları yerine TSK, yeni nesil mobil “ateş bulucu” kara radarlarından sipariş verdi. Alınan radarların testi ise Konya Karapınar Atış Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı’nda yapıldı. Radarlar, havanların atıldığı mevzileri tespit etmede başarılı oldu ve TSK envanterine alındı. 360 derece görüş alanı olan yeni radar sistemleri havan mermilerinin tespit ve takibini yaparak, mermilerin çıkış ve düşüş yerlerini hesaplıyor. Sistem, üç ayak sehpa üzerinde, kule/bina üzerine yerleştirilerek veya araçta yükseltilebilir düzenek ile kullanılabiliyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!