Uzayın "Şarkı söyleyen" kuyruklu yıldızı!

Güncelleme Tarihi:

Uzayın Şarkı söyleyen kuyruklu yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 10:00

Dünyanın en popüler arama motoru Google, Philae’nın devrim sayılan inişini es geçmedi ve doodle’laştırdı. Dünyanın sırrını arayan Rossetta adlı uzay aracı, 10 yıllık serüveninden sonra 67P Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı'nın üzerine 'Philae' isimli modülü indirmeyi başardı. Philae'nin alacağı örnekler, bir teoriye göre dünyada yaşamı başlatan Kuyruklu yıldızlar hakkında önemli ipuçları barındırıyor. ESA’nın internete verdiği ses kaydı ise dünyanın gündemine oturdu...

Haberin Devamı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 10 yıl önce uğurlanan Rosetta, 41 kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza Ağustos ayında ulaşmıştı. Yıldızın çevresi ve çekirdeği ile ilgili bilgiler toplayan uzay aracının iniş modülü Philae, kuyruklu yıldıza iniş yapmayı gerçekleştirdi.

Avrupa Uzay Ajansı'ndan Andrea Accomazzo "İniş modülünü kuyruklu yıldızın üzerinde görüyoruz" diye söylemesiyle inişin başarılı olduğunu ve insanoğlunun dünyadan 500 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldıza iniş yaptığı müjdesini verdi.

Uzayın Şarkı söyleyen kuyruklu yıldızı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından ilk kez bir kuyruklu yıldıza iniş yapan Rosetta uzay aracının modülü Philae, "Temas sağlandı. Artık yeni evim 67P" diyerek tarihi mesajı Twitter üzerinden tüm dünyaya işte böyle duyurdu.

Haberin Devamı

Uzayın Şarkı söyleyen kuyruklu yıldızı

"ŞARKI SÖYLEYEN KUYRUKLU YILDIZ"

Rosetta'dan alınan ses kaydı kuyruklu yıldızın etrafındaki manyetik alanın çıkardığı sesleri ESA'daki bilim insanlarına gönderdi. Görüntülerden sonra 67P internette "Şarkı Söyleyen Kuyruklu Yıldız" olarak da anılmaya başlandı.

GOOGLE, PHİLAE'NIN KUYRUKLU YILDIZA İNİŞİNİ DOODLE YAPTI

Google özel günler için hazırladığı Doodle'larına bir yenisini daha ekledi. Uzay araştırmaları için bir tarihi dönüm noktası olan Philae keşif aracının kuyruklu yıldıza inmesini Doodle yaparak bu tarihi anı ölümsüzleştirdi.

Uzayın Şarkı söyleyen kuyruklu yıldızı

DOODLE NEDİR?

Arama motoru GOOGLE bazı özel günlerde, ülkelere göre değişiklik gösterebilen farklı Google logosu tasarımları yapar. İşte bu özel günlerde tasarlanan Google logolarına "Doodle" denir. Ülklere göre değişik doodle’lar tasarlayan Google, bütün dünyayı ilgilendiren logolar da yayınlayabiliyor. Tıpkı en son Philae’nın 67P Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine inişini kutlamak gibi.

Haberin Devamı

1999’dan beri Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından ana sayfayı renklendirmek ve ilgi çekmek için kullanılan doodle’lar tüm dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere yer verilmektedir. 11 Kasım 2014 Salı günü de Google Yeşilçam’ın ünlü komedyeni Kemal Sunal için jest yamış ve hazırladığı doodle ile dikkat çekmişti.

Doodle: (Kelime anlamı)

Karalama, gelişigüzel yazma veya çizme

Karalamak doodlebug maden damarlarını aramakta kullanılan herhangi bir cihaz

Uçan bomba.

Karalamak, dalgın dalgın şekiller çizmek; gayda çalmak

Kuruluşundan, şu ana kadar Google tarafından hazırlanan bütün doodle’ları görmek için www.google.com/doodles adresini ziyaret edebilirisiniz.

Haberin Devamı

KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?

Kuyruklu yıldızlar, "kirli kartopu" ya da "buzlu çamur topu" olarak anılırlar. Buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle güneş sisteminin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.

Güneş sisteminin diğer küçük cisimlerinin aksine, kuyrukluyıldızlar antik çağlardan beri bilinmektedir. Çin kayıtlarına göre Halley kuyrukluyıldızı MÖ. 240 yılından beri tanınmaktadır.

1995 yılı itibariyle 1024 kuyrukluyıldız kataloglanmış ve yörüngeleri (kabaca da olsa) hesaplanmıştır. Bunlardan 184'ü periyodik kuyruklu yıldızdır (yörünge dönemleri 200 seneden azdır.) Mutlaka bunların dışında kalan pek çoğu da periyodik kuyrukluyıldızdır, ancak yörüngeleri yeterli hassasiyetle tanımlanamadığından kesinleştirmek mümkün olmamaktadır.

Kuyrukluyıldızların bölümleri:

Haberin Devamı

Nüve: Nispeten katı ve kararlı olan çekirdek, su buzu ve diğer donmuş gazlar ve az miktarda kozmik toz ve diğer katı cisimlerden oluşmuştur.

Koma: Çekirdekten buharlaşan su, karbondioksit ve diğer nötr gazların yoğun bir bulutudur. Nüveyi çevreleyen ışık topu şeklinde görülür.

Hidrojen bulutu: Çok büyük (milyonlarca km) ancak son derece seyrek bir nötr hidrojen zarfıdır.

Toz kuyruk: 10 milyon km'yi aşan uzunlukta, çekirdekten kaçan gazlarla taşınan mikroskobik toz partiküllerinden oluşmuş duman. Kuyrukluyıldızın, çıplak gözle görülebilen en belirgin özelliğini oluşturur.

İyon kuyruk: Kuyrukluyıldızın, yüzlerce milyon km'ye varan uzunlukta, güneş rüzgârıyla reaksiyon sonucu iyonize olmuş gazlardan oluşan plazma kuyruğudur.

Haberin Devamı

PHILAE'NIN KUYRUKLU YILDIZA İNİŞ YAPMASI TWITTER'DA DA SES GETİRDİ, İŞTE ÖNE ÇIKAN TWEET'LERDEN BAZILARI

Batuhan Aydemir: Lan o değilde adamlar koskoca kuyruklu yıldıza vere vere 67p ismini vermişler. Kuyruklu yıldız değil Pangaltı-Ayazağa İETT otobüsü sanki.

zaytung: Türk Uzay Ajansı: "O kuyruklu yıldız olayı aslında bizim de aklımızdaydı yaa"...

Said: Biz olsak gider "kuyruklu yıldız üstünde izdivaç" yaparız.

Luffy: Admlar kuyruklu yıldıza kadar çıtayı yükseltti.O değilde gökyüznden kayınca dilek tuttuğumuz kuyruklu yıldız bu mu şimidi?

Acımasız: Adamlar kuyruklu yıldıza modül indirdi, bizde de birazdan Bu Tarz Benim'de yıldız savaşları çıkar.

Goqsoloji: Nasa Yalan söylüyor. Kuyruklu yıldız diyorlar ama paylaştıkları resimlerdeki şey yıldıza benzemiyor. Eciş Bücüş bişey. :)

İlker: Mutfağa girdim bezelye pişmiş mi diye baktım, şimdi de Nasa'nın siteden kuyrukluyıldız mevzusunu izliyorum, ani değişimlerden hoşlanıyorum.

İbrahim Baştuğ: Kuyrukluyıldız altında izdivaç, nişan, sünnet patlaması olur şimdi! Salonların adı da Rosetta...

inci kaner: Kuyruklu yıldıza inen araç çamaşır makinası büyüklüğünde. Şimdi iş Yıldız'ın gövdesine tutunabilmekte. Endişe varmış.

özlem: Kuyruklu yıldız haberini izlerken acaba biz dünya da değilde başka bir yerde mi yaşıyoruz diye düşündüm yazık

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!