Devlet yaşam hakkını usuli bakımdan ihlal etti

Güncelleme Tarihi:

Devlet yaşam hakkını usuli bakımdan ihlal etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:02

ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM), Hrant Dink cinayetiyle ilgili ailesinin yaptığı bireysel başvuruda, ‘Etkili soruşturma yapılmadığı’ gerekçesiyle devleti kusurlu bularak verdiği ihlal kararının gerekçesi dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dink kararına da atıfla verilen AYM kararında, devletin sorumluluğunun altını çizilirken, etkili soruşturma yükümlülüğü de vurgulandı. “Devlet yaşam hakkını usuli bakımdan ihlal etti” denilen kararda, Dink Ailesi’ne idare mahkemesi ve AİHM’in tazminat kararları gerekçe gösterilerek yeniden tazminata hükmedilmedi. Dink Ailesi’nin başvurusu üzerine 17 Temmuz’da sonuçlanan davanın gerekçeli kararında özetle şöyle denildi:

SORUŞTURMA ETKİSİZ

“Dink ile ilgili AİHM kararında da vurgulandığı üzere, cinayetin ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca, maktulün yaşamının korunması yükümlülüğünün yerine getirilmesinde ihmali bulunan memurların kimliğinin de belirtilerek, İstanbul ve Trabzon’daki soruşturma birimlerine iletilmesine rağmen, cinayetin gerçekleştiği tarihten bireysel başvurunun inceleme tarihine kadar halen olayla ilgili ihmalleri olduğu ileri sürülen kamu görevlilerinin bağımsız adli birimlerce soruşturulmamış ve olaydaki rollerinin belirlenmemiş olması soruşturmanın etkililiğini zayıflatmıştır. Dink’in öldürülmesi sürecinde sorumluluğu olduğu iddia edilen kamu görevlileri ile ilgili soruşturmaların sistemik ve uygulamadan kaynaklanan bazı sorunlar nedeniyle istenilen seviyede tarafsız, etkin, düzenli ve hızlı sürdürüldüğünü söylemek mümkün değildir. İlgili kamu görevlilerinin ifadelerine bile başvurulmadan verilmiş takipsizlik kararlarının başlı başına ihlal nedeni olması karşısında, soruşturmanın takibi için geçen süreyi makul kabul etmeye yarayacak kabul edilebilir, şeffaf bilgilere ve bulgulara ulaşılamadığı da dikkate alındığında, soruşturmanın, devletin pozitif yükümlülüğüne uygun olarak etkili bir şekilde yürütüldüğü söylenemez. Soruşturmanın makul bir özen ve hızla yapılamadığı anlaşılmış olduğundan, hakkın özüne zarar verecek şekilde yürütülen bu soruşturmanın bir bütün olarak etkisiz olduğunun kabul edilmesi gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!