Rusya, Esadlı çözüm arıyor

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Esadlı çözüm arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:15

RUSYA, Suriye krizinde yeni hamle başlattı. Moskova’da Suriye muhalefet temsilcileriyle görüşmeler yapan Rus yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yine yer veren Cenevre-3 konferansı toplanması için çalıştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Üstelik Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin de bu inisyatife olumlu baktığını söyledi. Rusya’nın Cenevre-3 Uluslararası Suriye Konferansı toplanmasından yana olduğunu önceki gün Rusya’nın bölgeden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov dile getirdi. 7 Kasım tarihinde Moskova’ya davet edilen eski Suriye Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu lideri Muaz El Hatib ile yapılan görüşmeyi özetleyen Bogdanov, “Hatib ile Suriye ihtilafının siyasi düzleme çekilmesi için aramızda yapıcı diyalog gerçekleşti. IŞİD terörü de göz önünde bulundurulduğuna iki önemli madde üzerinde hemfikir kaldık. Birincisi terörün kaynağı IŞİD’e karşı ortak mücadele. İkincisi ise Suriye içi uzlaşmaya varılması için yasal yönetimle tüm muhalif grupların siyasi müzakereler masasına oturmaya hazır olması” dedi. Bogdanov, “Rusya, gelinen noktada Cenevre-3 Uluslararası Suriye Konferansı toplanmasının zamanı geldiğini düşünüyor. Bu defa İran ve Suudi Arabistanın da masada yer alması gerekiyor” dedi.

Lavrov: ABD de anladı

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’nin de Moskova’nın bir dizi tespitleriyle hemfikir olmaya başladığını açıkladı. Asya-Pasifik (APEC) zirvesinin yapıldığı Çin’de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Suriye meselesini ele aldıklarını belirten Lavrov, “Kerry ile Suriye yönetimiyle muhalefet grupları arasında siyasi diyalog başlatılması konusunu ele aldık. ABD ilk defa bizim baştan beri Suriye’de sadece Ulusal Koalisyon adıyla bilinen dış muhalefet olmadığını, Suriye içinde de çok farklı kuvvetlerin varlık gösterdiğini kabul etti. Şimdi Rusya ile ABD, diğer dış oyuncu ülkelerle Suriye’de en etkili nasıl adımlar atılabileceğini görüşme aşamasına gelmiş bulunuyor” dedi. Cenevre Konferansı’nın ilki Haziran 2012’de, ikincisi ise Şubat 2014’te toplanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!