Brunei’den gerdanlık Katar’dan heykel

Güncelleme Tarihi:

Brunei’den gerdanlık Katar’dan heykel
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:15

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama ve eşi First Lady Michelle Obama’ya 2013 yılındaki resmi ziyaretlerde verilen hediyeleri ve değerlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Buna göre en pahalı hediyeyi First Lady aldı. Michelle Obama’nın Brunei Kraliçesi’nden aldığı mücevherlerin değeri 70 bin doları aştı. Bu, ABD Başkanı Barack Obama’nın aldığı en pahalı hediye olan Katar’ın Washington Büyükelçisi’nin verdiği 10 bin 400 dolarlık camdan yapılma şahin heykelinden 7 kat daha fazla. Buna göre geçtiğimiz yıl verilen hediyeler pahalılıklarına göre şöyle sıralandı:

Michelle Obama’ya Brunei Kraliçesi’nden altın küpe, yüzük ve elmaslarla ve sarı safir taşlarıyla süslenmiş gerdanlık. Değeri 71.468 dolar (yaklaşık 160 bin TL).
Başkan Obama’ya Katar’ın Washington Büyükelçisi’nden sarı renkli camdan yapılmış şahin heykeli. Değeri 10.400 dolar.
Başkan Obama’ya Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi’nden kırmızı, beyaz ve mavi geometrik çizgileri olan bir kilim. Değeri 6.560 dolar.
Başkan Obama’ya Katar Emiri’nden üzerinde dünyanın önde gelen kentlerinin coğrafi koordinatlarının ve Katar’a olan uzaklıklarının olduğu gümüş bir tabak. Değeri 6.500 dolar.
Başkan Obama’ya Tanzanya Devlet Başkanı’ndan zebra postu, bir resim ve heykel. Değeri 4 bin dolar.
Başkan Barack Obama’ya Singapur Başbakanı’ndan 4 bin dolar değerinde kahverengi kaplama bir koltuk.

Türkiye’den ne gitti?

Haberin Devamı

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs 2013’te Obama’ya üzerinde hat sanatı ile “Barack Hüseyin Obama” yazılmış bir levha hediye etti. Değeri bin 200 dolar olarak verildi.
Eylül 2013’te dönemin cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Obama’ya hat sanatıyla yapılmış lacivert, turuncu ve yeşil renklerden bir tablo armağan etti. Değeri 690 dolar.

BİLGİ NOTU:

Amerikan başkanları, 1978’de çıkan etik yasası uyarınca, aldıkları 350 doların üzerinde bedele sahip hediyeleri, her yıl 15 Mayıs’ta ve görevleri sona erdiğinde beyan etmek zorundalar. ABD başkanları ve bakanlar isterlerse hediyeyi devletten satın alabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!