İkinci kalbi de öldü üçüncüyle hayatta

Güncelleme Tarihi:

İkinci kalbi de öldü üçüncüyle hayatta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:02

Türkiye’nin önde gelen göz uzmanlarından Prof. Dr. Öner Gelişken’e, 10 yıl önce kalp nakli yapılmıştı.

Haberin Devamı

Bu kalbi de önceki gün ‘ölen’ Prof. Gelişken için tıp camiası seferber oldu. Organ bekleme sırasında öne alınan Gelişken, bir gencin kalbiyle ikinci hayata döndürüldü.

İSTANBUL Robert Koleji mezunu Prof. Dr. Öner Gelişken (59), Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Belçika'da göz hastalıkları ve cerrahisi dalında uzmanlık eğitimi aldı ve burada evlendi. Gözün en zor bölgesi olan arka tabaka ameliyatlarında Türkiye'nin en başarılı hekimlerinden olan Prof. Dr. Gelişken, 10 yıl önce kalp rahatsızlığına yakalandı. Prof. Gelişken’e, Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Ömer Beyazıt başkanlığındaki bir ekip tarafından, beyin ölümü gerçekleşen bir genç kızın kalbi nakledildi. Nakil kalple yaşama dönen Prof. Dr. Gelişken, Uludağ Üniversitesi'ndeki görevinden emekli olsa da, Bursa'da hastalarına hizmet vermeye devam etti. Geçen hafta, bir kongre için, kalp nakli olduğu Antalya'ya gitti.

KONGREDE KRİZ

Türk Oftalmoloji Derneği’nin Prof. Dr. Zeki Sürel anısına bu yıl 48'incisi düzenlediği Ulusal Kongre'ye katılan Prof. Gelişken, cumartesi akşamı 17.00 sıralarında kongre salonunda fenalaştı. Kalbi duran Prof. Dr. Gelişken, kongreye katılan öğrencileri ve doktor meslektaşları tarafından suni teneffüs ve kalp masajıyla hayata döndürülüp, kalp nakli olduğu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Gelişken’e ikinci kez kalp nakli gerektiği belirlenince, tıp camiası seferber oldu. Organ bekleme sırasında öne alınan Prof. Gelişken için beklenen ‘acil kalp’, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde ‘bulundu’.

KURBAN, CAN OLDU

Askerden bir hafta önce dönen ve geçen cumartesi gecesi komşuları olan arkadaşı Emrah ve babası Bayram Ç.'nin baltalı saldırısı sonucu komaya giren Fikret Çoramık’ın (21) beyin ölümü gerçekleşince, ailesinin bağışladığı organlarından kalbi, ilk nakli yapan Prof. Dr. Ömer Beyazıt ve ekibince dün saat 06.30'da biten operasyonla Prof. Dr. Öner Gelişken'e nakledildi. Yoğun bakım ünitesine alınan Prof. Dr. Gelişken'in sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Gülümsüyordu, bir anda fenalaştı

Haberin Devamı

Antalya’da kongreye katılan Prof. Dr. Gelişken salona gülümseyerek girmişti fakat ilerleyen dakikalarda kürsüde fenalaştı. İlk müdahaleyi salondaki meslektaşları yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!