Ekonomi uzmanları Merkel'i uyardı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi uzmanları Merkeli uyardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 00:01

Almanya’da ‘Bilirkişiler Konseyi’, hükümeti tasarruf politikasından vazgeçmeye çağırdı. Konsey, Avrupa Merkez Bankası’nın ‘sıfır faiz’ uygulamasını da Euro bölgesi için tehlikeli bulduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da hükümetin en önemli danışma organı olan ‘Bilirkişiler Konseyi’, ekonomideki gelişmeler üzerine hazırladığı bir yıllık raporu dün Başbakan Angela Merkel'e sundu. Bilirkişiler Konseyi, gelecek yıl için ekonomide yüzde 1 büyüme bekliyor. Konsey, bu yıl için büyüme hedefini ise yüzde 1.9'dan yüzde 1.2'ye çekmişti.

UZMANLAR KARAMSAR

Rapora göre bilirkişiler ekonomideki gelişmelerden dolayı karamsar. ‘Pazara Daha Fazla Güven’ başlığını taşıyan raporda, konjontürün yıl başında iyi başladığı, ancak Ukrayna, Irak, ve Suriye kirizi gibi dünyadaki siyasi gelişmelerin konjonktürü olumsuz etkilediği belirtildi. Raporda, sadece dış gelişmeler değil, hükümetin de bu olumsuz gelişmeye katkıda bulunduğu kaydedildi. Konsey üyesi 5 ekonomi uzmanı raporda 2014 için 42.6 milyon çalışan, 2015 yılı için ise 42.8 milyon çalışan hesaplıyor. İşsizlik oranı ise yüzde 6.7’de seyredecek.

TÜKETİM İÇİN İYİ

Konsey, iş pazarının istikrarlı kalmasının tüketimi canlandıracağı görüşünde. Ancak ihracat zayıflıyor ve işverenler de yatırımı azaltıyor. Bu durumda Almanya'ya tasarruf politikasından vazgeçmesi için uluslararası baskının artması bekleniyor. Amerika, IMF ve Fransa, uzun zamandır Almanya'yı sıkı tasarruf politikasından vazgeçmeye çağırıyor. Almanya bugüne kadar bu talepleri geri çevirdi. Ancak ekonomik büyümenin küçülmesi durumunda Almanya'nın devlet harcamalarını artırması baskısından kaçamayacağı bekleniyor.

SIFIR FAİZ UYGULAMASI TEHLİKELİ

BİLİRKİŞİLER Konseyi, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarını aşağıya çekmesine de olumsuz bakıyor. Uzmanlar, sıfır faiz uygulamasının uzun vadede Euro bölgesindeki ekonomik gelişmeyi tehlikeye sokacağı görüşünde. Hafta sonu dünyanın en büyük ekonomisine sahip G20 zirvesinde devlet başkanları Avustralya’da bir araya geliyor. Zirvede, Almanya ve Avrupa’da zayıf ekonomik konjonktürün gündemi meşgul etmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!