Dersimli kurumlar: Başbakan Davutoğlu’nun sözleri takdire şayandır

Güncelleme Tarihi:

Dersimli kurumlar: Başbakan Davutoğlu’nun sözleri takdire şayandır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 17:13

7 dernek ve vakfın imzasının bulunduğu "Dersimli Kurumlar", Taksim Hill Hotel’de düzenledikleri basın toplantısıyla, Başbakan Davutoğlu’na, Hacıbektaş ziyaretinde Dersim ile ilgili dile getirdiği görüşleri nedeniyle teşekkür etti. Başbakan’ın açıklamalarına tepki gösteren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise söylemlerinden ötürü kınandı.

Haberin Devamı

Dersimli Kurumlar adına açıklamayı Kazım Arık yaptı. Arık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hacıbektaş’ta, ardından İstanbul’da ve dün de TBMM grup konuşmasında Dersim ile ilgili görüşleri ve bu görüşlere gösterilen tepkiler üzerine bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Dersim’in, Cumhuriyet tarihinde en büyük kitle katliamlarından biri olarak literatüre geçtiğini anlatan Arık, 1937-38 yıllarında katliamın bizzat devlet eliyle yapıldığını ve bu katliam sonucunda onbinlerce Dersimlinin ayrım gözetilmeksizin katledildiğini savundu.

"MHP GENEL BAŞKANI’NIN SÖYLEMİNİ KINIYORUZ"

Kazım Arık konuşmasına şöyle devam etti:

"Bugün artık neredeyse bütün belge ve kanıtlarıyla ortaya çıkarılmış olan bu kitle katliamını savunmaya ya da meşru göstermeye çalışanların en hafif tabirle insanlıkla bir problemleri olduğu açıktır. Bu bağlamda, özel olarak Dersimlilerin, genel olarak etnik ya da inanç kimlikleri nedeniyle dışlanmış bütün toplumsal kesimlerin bu konudaki hassasiyetlerine saygı bile gösteremeyen MHP Genel Başkanı’nın söylemini kınıyoruz. Aynı şekilde, Hacıbektaş’ta Başbakan’ın ’Dersim’de katliam yapıldı’ şeklindeki sözlerine, ’Şu Dersim meselesini bir kenara bırakalım’ diye yanıt veren Hacıbektaş ilçesi Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun söylemini de kınıyoruz. Başbakan Davutoğlu’nun gerek Alevi toplumunun eşit yurttaş olma talebine yönelik olumlayıcı dili ve gerekse Dersim katliamı nedeniyle özür dilemesi elbette takdire değerdir."

Dersim halkının en temel beklentisinin artık bir gerçeği tekrarlamak değil, onun gereğini yerine getirmek olduğunu belirten Arık, "Bu çerçevede sayın Başbakan’a sorumuz şudur: Dersimli kanaat önderlerinin mezar yerlerini açıklamak, Dersim arşivlerini araştırmacılara açmak, anıt mezar girişimlerinin önündeki engelleri kaldırmak, Dersim ismini ve diğer yerel isimleri geri vermek gibi temel veya gündelik taleplere olumlu yanıt vermek için neyi ve kimi bekliyorsunuz?" dedi.

"SAYIN BAŞBAKAN’IN SÖYLEDİKLERİNİ TAKDİRE ŞAYAN BULUYORUZ"

Konuşmanın ardından, bir muhabirin, "Başbakan tarafından sarf edilen olumlu söylemler var. Sizce bu söylemler devlet kanadından mı, hükümet tarafından mı geliyor? Ayrıca, bu açılımların her seçim öncesi konuşulmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusuna Kazım Arık, "Biz burada sayın Başbakan’ın söylediklerini takdire şayan buluyoruz. Biz yıllardan beri kabul görmemiş, inkar edilmiş, yok sayılmış bir kesimin içinden geliyoruz. Şimdiye kadar bu beklentilerimize cevap verildiği zaman, onlar bir adım attıklarında biz 2 tane adım atarız. Kucaklarız da. Söylemler samimi midir, değil midir? Bizim konumuz o değil. Elbette politikacı bir eylemi yaparken siyasi beklentisi olabilir. Ama bizim aradığımız; kim yaparsa yapsın, hangi yönetimden gelirse gelsin, bizim kabulümüzdür" şeklinde cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!