Azerbaycan, Ermenistan helikopterini düşürdü

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycan, Ermenistan helikopterini düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2014 01:15

Azerbaycan hava savunma güçleri, Ermenistan ordusuna ait savaş helikopterini düşürdü. Bu gelişme 1994 yılındaki ateşkes sonrası Karabağ cephesinde yaşanan en ciddi askeri çatışma olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında uçan Ermeni ordusuna ait MI-24 savaş helikopterinin Ağdam bölgesinin Kengerli köyü yakınlarında vurulduğu bildirildi.

Cephe hattına yakın bölgede tatbikat yapan Ermenistan Hava Kuvvetleri'nin üç gündür provokatif uçuşlar gerçekleştirdiği, bugünkü uçuşlarda ise bir helikopterin Azerbaycan mevzilerine saldırı girişiminde bulunduğu belirtildi.

Azerbaycan, Ermenistan helikopterini düşürdü

O PİLOT ÖDÜLLENDİRİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Zakir Hasanov'un, Ermenistan helikopterini düşüren İlkin Muradov isimli askeri, üçüncü derece "Üstün Hizmet" madalyası ve değerli hediyelerle ödüllendirdiği bildirildi. Açıklamada, Azerbaycan mevzilerine iki helikopterin hücum girişiminde bulunduğu, bunlardan birinin kaçmayı başardığı, vurulan helikopterde ise üç pilotun öldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

Azerbaycan, Ermenistan helikopterini düşürdü

Helikopterin, iki ülke mevzilerinin arasında bir yere düştüğü ifade edildi. Ermenistan basını, olayda üç mürettebatın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Azerbaycan, Ermenistan helikopterini düşürdü

Karabağ'daki ayrılıkçılar, helikopterin Azerbaycan tarafından düşürülmesinin ardından bölgede başlayan çatışmaların sürdüğünü belirtti.

GERİLİM TEMMUZ AYINDAN BERİ TIRMANIYORDU (Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA)
Ermenistan ile Azerbaycan arasında Karabağ cephe hattında gerilim 28 Temmuz’da tırmanışa geçmişti. Kimin başlattığı şimdiye kadar tartışma konusu olan çatışmada dokuz Azeri askeri hayatını kaybetmişti. Ermeni tarafı ise üç askerini kaybettiğini duyurmuştu. Geçtiğimiz yaz aylarından Ermeni helikopterinin düşürülmesine kadar iki ordu arasında cephe hattında 100’ün üzerinde ateşkes ihlali meydana geldi. Taraflar her defasında birbirini suçluyor ve can kaybı konusunda kesin bilgi vermiyordu.

Haberin Devamı

Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilimin her an büyük bir savaşa dönüşebileceğini gören Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10 Ağustos’ta İlham Aliyev ile Serj Sarkisyan’ı Soçi’ye davet ederek üçlü zirve yapmıştı. Azerbaycan ile Ermenistan liderleri Soçi görüşmesinde Putin'e “Yeni savaş başlatmayacağız" sözü vermişti.

Aliyev ile Sarkisyan’ın yüz yüze son görüşmesi Fransa’nın girişimiyle 27 Ekimde Paris’te gerçekleşmişti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande aracılığında yapılan üçlü zirvede Karabağ ihtilafının siyasi yoldan çözümü için tarafların ve uluslararası aracı ülkelerin yeni gayretler göstereceklerine dair bildiri yayımlanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!