Okullarda başörtüsüne ‘ayrımcılık’ davası

Güncelleme Tarihi:

Okullarda başörtüsüne ‘ayrımcılık’ davası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 14:10

Çocuk İstismar ve İhmalini Önleme Derneği, beşinci sınıftan itibaren okullarda başörtüsünü serbest bırakan düzenlemeye, laiklik ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu, ayrıca toplumsal cinsiyet ayrımcılığı yapıldığı gerekçesiyle dava açtı. Davanın avukatlarından Avukat Türkay Asma, ‘Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik’te yapılan değişikliğin çocuklara fiziksel ve ruhsal olarak zarar verdiğini ve bunun bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Asma ayrıca ailelerin dikkatini yönetmelik değişikliğine çekmek istediklerini de dile getirdi.

Haberin Devamı

Dava dilekçesinde laiklik vurgusu öne çıkarken bu bölümde şu ifadeler yer aldı:
“Yönetmeliğin ‘başı açık’ hükmü yerine ‘yüzü açık’ deyimine yer verilerek öğrencinin başını kapaması suretiyle derslere girmesinin laiklik kuralını ihlal edeceği açık seçik ortadadır. Bu nedenle bu hüküm Milli Eğitim Temel Yasası’nın ana ilkelerine ve Anayasa’nın 2. maddesine aykırıdır.”

Yapılan yönetmelik değişikliğinin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dört maddesini ihlal ettiği savunulurken zız çocuğunu kapatmaya çalışmanın ve onun gereksinimlerini görmezden gelmenin çocuk istismarı olduğu vurgulandı.

KENDİSİNİ CİNSEL OBJE OLARAK GÖRÜR

Dava dilekçesinde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı da iptal gerekçeleri arasında yer aldı. Başını bağlayan kız çocuğunun cinsel yönden ayrımcılığa maruz kalacağı, ‘erkeklerin saçını görmelerinin cinsel yönden doğru olmadığı bilgisi verileceği için kendisini cinsel öğe’ olarak görmeye başlayacağı’ belirtildi.

Haberin Devamı

4 Kasım’da açılan davada, ayrıca ileride telafisi imkânsız zarara neden olacağından iptal kararı verilinceye kadar yürütmenin durdurulması da talep edildi.
Okullarda başörtüsünü serbest bırakan düzenlemeye karşı Eğitim-İş ve Eğitim Sen de eylül ayında Danıştay’da dava açmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!