Ödüller haftası

Güncelleme Tarihi:

Ödüller haftası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 10:04

BERLİN’de geçtiğimiz günlerde adeta bir ödüller haftası havası esti...

Haberin Devamı

Almanya’nın önde gelen yayıncılarından Hubert Burda’nın başkanlığını yaptığı Alman Dergi Yayıncıları Birliği’nin (VDZ) geleneksel Goldene Victoria (Altın Victoria) ödülleri dağıtıldı.
1994-1999 yılları arasında Almanya’nın Cumhurbaşkanlığını yapan Roman Herzog’a yaşam eseri ödülü verildi.
Bir dönemler Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak görev de yapan Roman Herzog’un bir özgürlük sevdalısı olduğu, demokrasinin halka anlatılmasına önemli katkılarda bulunduğu ve Almanya’da köklü reformların gerçekleşmesinde öncü bir rol üstlendiği için bu ödülü hak ettiğinin altı çizildi.
Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Estonya Devlet Başkanı Hendrik Ilves ile Letonya Devlet Başkanı Andris Berzins de Yılın Avrupalısı, daha doğrusu Yılın Avrupalıları seçilip Altın Victoria ödülü aldılar.
1 Ocak 2015 tarihi itibariyle Avro para birimine geçecek olan bu üç ülkenin uygulanan başarılı politikalar sayesinde Avrupa Birliği’nin (AB) genişlemesinin sembolü haline geldiği için bu ödüle layık görüldüğüne dikkat çekildi.

* * *

Almanya’da 1998 yılında 1 & 1 adı altında kurduğu marketing şirketiyle ülkede adeta bir marka haline gelen United Internet sitesini hayata geçiren ve geçen yıl 2 milyar 256 milyon Euro ciro yapan ‘sıradan vatandaş’ Ralf Dommermuth da Yılın İşvereni olarak Altın Victoria ödülünü aldı.
VDZ, geleneksel Uyum Ödülü’nü kendi bünyesinde oluşturulan Almanya Uyum Vakfı’na devrettiği için aralarında Doğan Holding’in onursal Başkanı Aydın Doğan, Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Rene Obermann, Bertelsmann Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Liz Mohn, otomobil kiralama şirketi Sixt’in sahibi Regine Sixt’in de bulunduğu şahsiyetlerin aldıkları Altın Victoria ödülleri ise ilk kez bu yıl verilmedi.

Ödüller haftası


Geçen hafta Berlin Yahudi Müzesi de Karşılıklı anlayış ve hoşgörü ödüllerine ev sahipliği yaptı.
Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, iki Almanya’nın birleşmesi dönemindeki görüşmelerde etkin bir rol oynadığından ve Federal İçişleri Bakanlığı döneminde dinler arasında diyaloğun geliştirilmesi için Alman İslam Konferansı’nı hayata geçirdiğinden dolayı Hoşgörü Ödülü aldı.
İsrailli ve Avrupalı gazeteciler, bilim ve kültüradamları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Beer Shewa’daki Ben Gurion Üniversitesi’nde Yaratıcı Komünikasyon İçin Hubert Burda Merkezi’ni kuran Burda Yayınevi’nin sahibi ve Alman Yayıncılar Birliği Başkanı Hubert Burda’ya da Hoşgörü Ödülü verildi.

* * *

Geçen hafta Federal Bilim ve Araştırma Bakanlığı’nda da bir ödül töreni vardı.
Bakan Johanna Wanke, dünyanın çeşitli ülkelerinden Yeşil Yetenek Programı’na katılmaya layık görülen 25 Yeşil Yetenek’i ödüllendirdi.
Bu programın asıl amacı, kendi dallarında, özellikle de toplumun geleceğini şekillendirecek alanlarda çalışmalar yapan, dünyanın çeşitli kesimlerinden başarılı genç bilimadamlarına Almanya’nın önde gelen şirketlerinin kapılarını açmasını sağlamak.
Yani bir yerde onları Almanya’ya kazandırmak...
Bu gençler arasında Burak Güzeltürk isimli genç bir Türk bilimadamı da vardı.
27 yaşındaki Burak Güzeltürk, 103 ülkeden başvuran 816 genç bilim insanı arasından seçilenlerdendi.
Bilkent Üniversitesi’nde doktora öğrencisi...
Çalışmalarının ağırlık noktası Nano Teknolojisi ve güneş enerjisinin daha verimli hale getirilmesi...
Bakan Johanna Wanka’dan onur belgesi alan Burak Güzeltürk mutluydu...
Diğer 24 Yeşil Yetenek de öyle...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!