Ağaç kesme cezası durduramamış

Güncelleme Tarihi:

Ağaç kesme cezası durduramamış
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 01:22

SOMA Yırca’da termik santral için 7 Kasım’da 6 bin zeytin ağacını kesen Kolin Grubu’na daha önce de Zeytincilik Yasası’na aykırı davranmaktan ceza kesildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Tarım Bakanı Mehdi Eker, zeytin ağaçlarının kesildiği yönündeki şikâyet üzerine bölgeye giden bakanlık il müdürlüğü yetkililerinin şikâyeti haklı bulduğunu ve firmaya 14 Ekim’de para cezası kesildiğini, cezanın da jandarmaya bildirildiğini söyledi.

Eker, dün Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu: “(Cezadan sonra da kesim olmuş mu) Devamını bilmiyoruz, biz yasanın bize verdiği yetkiyi kullandık, cezayı kestik. Biz orada taraf değiliz, Danıştay’ın aldığı zaten bir karar var. (Bakanlar Kurulu ile kamulaştırma olmadı mı sorusuna) Kamulaştırma başka bir şey. Kamulaştırma maden alanı için. Bakanlar Kurulu ‘orada zeytincilik veya toprak koruma kanunu varsa, ona da muhalefet edebilirsiniz’ demiyor ki. Madencilik ile ilgili kamulaştırma kararı başka bir şey, eğer o alanda zeytincilik kanunu varsa, hükümleri meri ise o zaten uygulanacak demektir. Nitekim buradaki durum da bu. (Şirket kesilen ağaçların yerine yenisini dikmek zorunda mı) Kanunda böyle bir şey yok. Kanun da zaten kesme yok. ‘Eğer bir alanda kamu yararı sebebiyle bir ağaç kesimi olacaksa, karşılığında 5 katı ağaç dikilmesi gerektiği’ yönündeki yönetmelik Danıştay’ca 2013’te iptal edildi. Bu yüzden eski kanunda belirtilen hüküm neyse o geçerli. Zeytincilik kanunun hususları yürürlüktedir, bu kanuna muhalefet edilmemesi lazım.” m

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!