Centilmen Putin Çin’i kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Centilmen Putin Çin’i kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 01:21

Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi kapsamında düzenlenen havai fişek gösterisinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Çinli mevkidaşı Xi Jinping sohbete dalmışken, üşüyen eşinin omuzlarına örtü sarması ‘protokolu ihlal etti’ diye tartışma yarattı.

Haberin Devamı

ÇİN’de yapılan Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC), Ukrayna krizi nedeniyle Batı’nın tepki gösterdiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çin first lady’sine yaptığı jest damga vurdu. Başkent Pekin’de 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nın yapıldığı alandaki Su Küpü’nde APEC zirvesi kapsamında havai fişek gösterisi düzenlendi. 21 ülkeden zirveye katılan liderler ve eşleri protokole göre stadyumda yerlerini alırken törene bekar olduğu için tek katılan Putin, ev sahibi olan Çin lideri Şi Cinping’in şarkıcı olan eşi Peng Liyuan’la yan yana oturdu. Putin, soğuk havada üşümesin diye Çinli first lady’nin omuzlarına şal örttü. Putin’e gülümseyerek teşekkür eden first lady, şalı önce omuzlarına sardı, ancak kısa süre sonra arkasında duran Çin protokol görevlilerinin uzattığı ceketi giydi. Çin lideri ise bu sırada bir danışmanı ve ABD Başkanı Barack Obama ile sohbet ediyordu.

Haberin Devamı

Centilmen Putin Çin’i kızdırdı

Sosyal medya çalkalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz yıl Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen G20 zirvesine katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açık havada üşüdüğünü görünce benzer şekilde şal uzatmıştı. Ancak Putin’in son jesti Çin’de tepki çekti, devlet televizyonu bu görüntüleri sansür uygulayarak yayınladı, sitelerden de kaldırıldı. Çin’de yayınlanan The Straits Times gazetesi, Rusya liderine Çin’deki örf ve adetleri hatırlatarak “Çin devlet erkanının katıldığı resmi törenlerde eşlere yaklaşmak, üstelik dokunmak protokole göre kabul edilemez bir davranış. Putin, geleneklerimizi bilmediği için bu yazılı olmayan kuralı bozmuş oldu” yorumunda bulundu. Çin’in Twitter’ı Weibo’da ise “Putin, first lady’ye ceketini verdi”, “Liderimiz kıskançlık krizine girdi”, “Palto skandalı” diye hashtag’ler açıldı.

Obama ile görüştü

Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le zirvede üç kez konuşma fırsatı bulduğu belirtildi. Beyaz Saray’a göre iki lider toplamda 15-20 dakika görüştü, İran, Suriye ve Ukrayna meselelerini ele aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!