Başkonsolosluğa sanal bombardıman

Güncelleme Tarihi:

Başkonsolosluğa sanal bombardıman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 01:21

Türkiye’nin IŞİD işgali altındaki Musul Başkonsolosluğu binasının söz konusu terör örgütüne karşı operasyonlar sırasında Amerikan güçleri tarafından vurulduğu iddiası Ankara’da heyecanlı saatlere neden oldu. İddianın kaynağı IKBY’den yayın yapan Rudaw haber sitesiydi. Gerçek ise dün öğleden sonra ortaya çıktı. Vurulan başkonsolosluk değil, yakınındaki başka bir binaydı.

Haberin Devamı

Irak’ın Musul kentinde IŞİD’e yönelik ABD hava saldırılarında Türkiye Başkonsolosluğu’nun bombalandığı iddiası ortalığı karıştırdı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) yayın yapan Rudaw haber sitesinin iddiası Ankara tarafından da doğrulanmadı.

SAĞLIK BAKANLIĞI BİNASI

Dışişleri, dün Bağdat Büyükelçiliği ile irtibata geçerek bu iddianın doğru olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. Bağdat Büyükelçiliği de net ve doğru bilgi sahibi olmak için Musul’daki yerel kaynakları devreye soktu. Dün öğleden sonra doğru haber, IŞİD baskınından önce Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda çalışan ve başkonsolosluk binasına yakın bir yerde oturan yerel bir kaynaktan geldi. Bu kaynağın ilettiği bilgiye göre hava saldırısında başkonsolosluk binasına bomba isabet etmedi. Ancak başkonsolosluğun yakınındaki bina hava saldırılarının hedefi oldu. Hürriyet’e konuşan başka bir yerel kaynak da vurulan hedefin Irak Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir bina olduğunu söyledi. Rudaw dünkü haberinde operasyonda vurulan yerler arasında IŞİD’in ana karargâhı ile çeşitli işler için kullanılan Türkiye Başkonsolosluğu, Şeriat Mahkemesi, kaymakamlık binası, polis merkezi ile gençlik ve spor müdürlüğü binasını saymıştı.

Haberin Devamı

IŞİD BEYCİ’Yİ KAYBETTİ

Irak’ta IŞİD’e yönelik operasyonlar sürüyor. Irak Savunma Bakanlığı, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Selahaddin vilayetinin Beyci kentinin, terör örgütü IŞİD’in elinden kurtarıldığını bildirdi. Ordu geçen pazar kenti kurtarmak için güney ve batıdan geniş kapsamlı bir operasyon başlatmıştı. Savunma Bakanlığı’na bağlı Selahaddin Operasyon Güçleri Komutanı General Abdulvahap Sadi, çok sayıda IŞİD militanının öldüğünü ve Beyci’yi ikinci kez kurtardıklarını ifade etti. Öte yandan kentteki bir intihar saldırısında 6’sı asker 8 kişi yaşamını yitirdi. Salahaddin vilayetine bağlı Beyci kenti 11 Haziran’da IŞİD militanlarının eline geçmiş, 18 Haziran’da ise rafineri kuşatılmıştı. Bu arada ABD’nin Irak hükümetine yardımları sürüyor. Son olarak Washington, IŞİD’e karşı mücadeleye destek olması için Irak’ın Enbar vilayetindeki hava üssüne 50 kişilik bir birlik gönderdi. IŞİD’e yönelik hava bombardımanlarının 8 Ağustos’ta başlamasından bu yana ABD Enbar’a ilk kez asker gönderdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!