Alkışları kesen tablo

Bu tablo dün Bütçe Plan Komisyonu’nda CHP milletvekili Hurşit Güneş tarafından dağıtılıyor.

Haberin Devamı

Hurşit Güneş, iktisat profesörü. AKP iktidarında işsizlik bilançosunu gösteren tablo Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) ait. ILO’ya göre, Türkiye’de gerçek işsizlik oranı, içeride açıklanan rakamların çok üstünde. Bir bakıma, içerideki rakamlar “çakma”.

Alkışları kesen tablo

Tabloda “işsizlik” oranlarının yanında “umutsuzlar” oranı var. ‘İşsizlik + Umutsuzluk = Gerçek İşsizlik’ oranını veriyor. Umutsuzlar; işsiz, “ben nasıl olsa iş bulamam” deyip iş aramaktan vazgeçen, gidip kahveye oturanlar. ILO umutsuzları işsizlere dahil ediyor, AKP etmiyor ve işsiz sayısı düşük çıkıyor. Hurşit Güneş’in dün söylediği gibi, “bu açık bir hile”.
ILO tablosunda yer alan umutsuzların oranı vahim, iki kattan fazla artıyor; yüzde 4’ten yüzde 9.3’e. Asıl tabloda var, ben buraya almıyorum, 2003’te 946 bin olan umutsuz sayısı 2014’te 2.5 milyonu aşıyor. Umutsuzluk diz boyu. Ve 2014’te gerçek işsizlik yüzde 19.7 gibi yüksek bir orana ulaşıyor. Şiddeti, hırsızlığı, suç artışını açıklayan oran. Umutsuzlar artıyor, işsizlik artıyor. AKP iktidara geldiğinde bu oran yüzde 14.5.
Sadece işsizlik rakamlarına bakıldığında, işsizlik bazı yıllar düşüyor gibi görünüyor, hepimiz de “işsizlik azalıyor” diye alkışlıyoruz. ILO tablosu alkışları yarıda kesiyor. “Çakma rakamlar” açığa çıkıyor.

Haberin Devamı


10 Kasım’da THY

ÖNCEKİ gün Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında bir anons yolcuların dikkatinden kaçmıyor. Önce pilotlar, “Atamızı saygıyla anıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır”. Pilotun anonsu bitiyor, bu kez kabin amiri, “Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü şükranla anıyoruz”.
Pek çok kişi Atatürk’ü zorla anarken, THY 10 Kasım’ı unutmuyor. Bu hassasiyeti sorduğum THY yetkilisi: “Milli ve dini bayramlarda ve 10 Kasım’larda bu anonslar THY’de gelenek, yeni değil, şimdi dikkat çekmiş. Yolcularla daha iyi iletişim kurabilmek için.”
Yolcularla iyi iletişim kurma yollarından biri Atatürk’ü anmak, THY bunun farkında, memnun oluyorum.

Haberin Devamı


Çayırhan’dan açıklama

BİR süre önce Çayırhan termik santralında su bulunduğuna dönük yazıma ilgili firma açıklama gönderiyor. Özetle: “İşletmemiz her biri en az 400 metre derinlikte on adet büyük çapta su kuyusu açtırmış olup şu anda yeraltı suyu tespit edilen üç kuyudan su drenajı yapılmaktadır.” Maden ocağında kazının makine ile yapıldığını, galerilerin tamamen çelik tahkimat ile donatıldığını, üretimin gelişmiş teknolojiye dayandığını belirten firma ekliyor:
“İşletmemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanlarının yanı sıra, tüm çalışmaları denetlemek ve yönlendirmek üzere maden, orman, jeoloji, çevre, makine ve elektrik mühendisleri ile makine ve elektrik teknikerleri olmak üzere, toplam 168 teknik eleman çalışmaktadır.”
Başka teknik ayrıntılar içeren açıklama nazik bir üslupla kaleme alınmış, teşekkür ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları