Vahşi kentleşme isyanı

Güncelleme Tarihi:

Vahşi kentleşme isyanı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 09:00

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Doğru bir kentsel dönüşüm için TOKİ bir model yaratmalı. Modelsiz dönüşüm şehirlerde vahşi bir görüntü ortaya çıkarır” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO tarafından yöresel mimarinin teşvik edilmesi amacıyla hayata geçirilen “7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe Ulusal Mimari Proje Yarışması” ödül töreni dün gerçekleşti. Törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, hızlı kentleşme ile yapıların kontrolsüz büyüdüğünü ve geleneksel mimarinin göz ardı edildiğini söyledi. Şehirleşme sürecinde yapılan yapılarda ipin ucunun kaçtığını söyleyen Topbaş , “Yoğunlaşan kentler, bunun karşılığında beklentilerin yüksekliği, rantlar ve bunun getirdiği sorunlarla karşılaşıyoruz. Yüksek yapılar insan doğasına aykırı ve bu nedenle yatay büyüme gerekli” dedi. Ülke genelinde sağlıklı kentsel dönüşüm yapılması için TOKİ’nin bir model oluşturması gerektiğini söyleyen Topbaş, “Modelsiz bir dönüşüm vahşi bir şehir ortaya çıkarır. Kentsel dönüşüm çalışmalarında yapı yoğunluğu, ulaşım ağlarının yeterliliği ve alt yapı hesaba katılmalı” dedi. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise dikey mimariden yatay mimariye geçiş için hazırlık sürecini tamamladıklarını söyledi. Yarışmada, Ahmet Yılmaz, Cihan Sevindik, Zeynep Canan Aksu ve Fatma Tuğba Okçuoğlu’nun ekip başı olduğu eserler birinci oldu. Birincilere 150 bin lira ödül verildi.

Yarışma İlgi görmedi

Haberin Devamı

Türkiye genelinde yapılan yarışmaya başvuru sayısı 52’de kalırken, Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu için uygun tasarım bulunamadı. Meslektaşlarına yarışmaya katılmamaları için çağrı yaptıklarını söyleyen İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Yarışma mimarlığı tek tipleştirmeyi amaçlayan bir organizasyon. Projeler uygulanmak istenirse dava açacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!