Çifte vatandaşlığınızı böyle kurtarabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlığınızı böyle kurtarabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 00:00

Almanya 1 Ocak 2000 tarihinde yürürlüğe koyduğu Vatandaşlık Kanunu uyarınca, bu tarihten sonra izinsiz olarak başka bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını iptal ediyor. Bu uygulamadan özellikle, 2000 yılından önce Türk vatandaşlığından kendi isteği ile çıkıp Alman vatandaşı olduktan sonra yeniden Türk vatandaşlığını almak için başvurup da işlemleri 2000 yılından sonraya sarkanlar, olumsuz etkilendi.

Haberin Devamı

Söz konusu kişilerin bu durumu, Alman kimlik veya pasaportlarını yenilerken ortaya çıkmış ve Alman pasaportları bir bir ellerinden alınmıştır.

‘DUR’ DİYEBİLİRSİNİZ

“Kurunun yanında yaş da yanar” misalı, 2000 yılından önce başka bir ülke vatandaşlığına geçtikten sonra, başvuruları üzerine yine 2000 yılından önce Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığına geçip, ancak nüfus kayıtlarında işlem tarihi olarak 2000 yılından sonraki bir tarih yazan çok sayıda vatandaşımızın da Alman vatandaşlığı iptal edildi ve hala ediliyor. Ancak bu durumda bulunanlar, Alman makamlarına “Dur” diyebilir.
Nasıl mı?
Frankfurt’ta yaşayan bir okurumun başına gelen benzer olaydan yola çıkarak açıklıyorum.

Çifte vatandaşlığınızı böyle kurtarabilirsiniz


İZİNSİZ, NASIL YAPARSIN

İsmi bizde saklı olan okurumuz, Alman vatandaşlığını almak üzere kendi isteği ile Türk vatandaşlığından çıkmak için müracaat etmiş ve Bakanlar Kurulu’nun 31 Ağustos 1998’de aldığı 1998/11668 sayılı kararıyla 17 Şubat 1999’da Türk vatandaşlığından çıkarılmış. Okurumuz hemen sonra yeniden Türk vatandaşlığı için müracaat etmiş ve 18 Nisan 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığını geri almış. Buraya kadar bir sorun yok. Sorun bundan sonra çıkıyor zaten. Bu kişinin vatandaşlık giriş ve çıkış kayıtları, nüfus kütüğüne 6 Temmuz 2001 tarihinde işlenmiş. Kişinin bağlı olduğu Alman Vatandaşlık Dairesi de, okurumuzun vukuatlı nüfus kayıt örneğindeki 6 Temmuz 2001 tarihini görünce, “Sen 2000 yılından sonra bizden izinsiz Türk vatandaşlığını geri almışsın” diyerek, Alman vatandaşlığını iptal etti.
İmdada Konsolosluk yetişti
Alman memurların bu kararına boyun eğmeyen okurumuz, soluğu bağlı olduğu Frankfurt Başkonsolosluğu’nda almış. Durumu izah etmiş ve vukuatlı nüfus kaydında, vatandaşlık olaylarının kaydedildiği tarihin, yeniden vatandaşlığa kabul tarihi olmadığına dair bir yazı istemiş. Başkonsolosluğun verdiği yazıyla Alman Vatandaşlık Dairesi’ne başvuran kişini meramını bu kez resmi bir yazıyla dile getirmiş. Durumunu inceleyen Alman yetkililer, kendisine hak vermiş ve iptal ettikleri Alman vatandaşlığının geri vermişler. Okurumuz, Başkonsolosluktan aldığı bu belgeyle çifte vatandaşlığını kurtarmış oldu. Benzer durumda olanlar, yani 2000 yılından önce Türk vatandaşlığına yeniden Bakanlar Kurulu kararıyla alınmasına rağmen Alman vatandaşlığı iptal edilenler, istekleri halinde bağlı oldukları Başkonsolosluktan alacakları bir yazıyla, çifte vatandaşlıklarını kurtarabilirler.
Ancak 2000 yılından önce de olsa Alman makamlarından izin almadan Türk vatandaşlığını yeniden almak için başvuranlar, Bakanlar Kurulu kararıyla ancak 2000 yılından sonra yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmişlerse, o zaman geçmiş olsun. Çünkü Alman Vatandaşlık Dairesi, Vatandaşlık Kanunu’nun 25. maddesi gereği bu kişilerin Alman vatandaşlığını iptal edilir.

Alman olduğum yıllarımı borçlanamayacak mıyım

Haberin Devamı

25 Mart 1965 doğumluyum. 1986 yılında Türkiye’de DİE’de çalıştım. Daha sonra 1989-1990 arasında TSK’da asteğmen olarak görev yaptım. 10 Ekim 1990’dan beri Almanya’da yaşıyor ve çalışıyorum. 1996’da Alman vatandaşlığına geçtim ve Pembe Kartım var.
Ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Ne kadar para yatırmam gerek ve ne maaş alırım?
Alman vatandaşlığına geçmeyi Türkiye teşvik etti. Şimdi bu yılları borçlanamayacak mıyız? Alikemal Kaya

Emekli Sandığı’ndan emekli olmak içi 25 hizmet yılını doldurmanız gerekiyor. Verdiğiniz bilgilere göre, Türkiye’de dört yıl memuriyet hayatınız var. Almanya’da da Türk vatandaşı olarak altı yıllık bir çalışma süreniz var gözüküyor. Bu sürelerinizi 3201 sayılı kanun kapsamında borçlansanız dahi emekli olmazsınız.
Maalesef Türk vatandaşlığından çıktıktan sonraki çalışma sürelerinizi 3201 sayılı yurtdışı borçlanma kanunu kapsamında Türkiye’de çalışma süresi olarak değerlendiremiyorsunuz. Evet haklısınız, Türkiye yurtdışında yaşayan vatandaşlarını, yaşadıkları ülkenin vatandaşlığını geçmeyi teşvik etti. Mavi Kart Kanunla da, sosyal güvenlik hakkı koruma altına alındığı için, şimdiye dek, Mavi Kartlı oldukları için yurtdışı borçlanma talepleri reddedilen sigortalılar SGK aleyhinde açtıkları tüm davaları kazanmışlardır. Bunun neticesinde kanun koyucu, 11 Eylül 2014’te yürürlüğe giren Torba Yasa ile dava yoluna gitmeden Mavi Kartlılara yurtdışı borçlanma yolunu açtı.

Mavi Kartlı çalıştığım süreleri borçlanabilir miyim

Torba Yasa’da yurtdışında Mavi Kartlı çalıştığım süreleri borçlanmak mümkün mü? Yoksa sadece Türk vatandaşı olarak çalıştığım yıllarımı mı borçlanabilirim? Ali Çelik

Maalesef yurtdışında Mavi Kart sahibi olarak çalıştığınız sürelerinizi, 3201 sayılı yurtdışı borçlanma kanunu kapsamında değerlendiremezsiniz. Torba Yasa ile birlikte sadece yurtdışında Türk vatandaşı olarak çalıştığınız veya bir yıla kadar olan işsizlik sürelerinizi SGK’ya günlük 12.10 TL üzerinden borçlanabilirsiniz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!