‘Yeni İzmir’e merhaba

Haberin Devamı

GEÇEN hafta artık yaşamın başladığı Folkart’ın ikiz kulelerindeydim. Bundan 2.5 yıl önce temelleri atılırken gittiğim zaman kulelerin inşaatında kullanılacak malzemelerin miktarını öğrendiğimde rakamlardan başım dönmüştü. Şimdi ise yakınına gelince kulelerin yüksekliğinden insanın başı dönüyor.
Folkart Towers, 21’inci Yüzyıl’ın İzmir’inin nasıl olacağı hakkında çok iyi fikir veren bir yapı. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde Liman arkasından başlayıp Halkalı, Bayraklı, Turan’a kadar uzanan yeni kent merkezi ikiz kuleler gibi pek çok yapıyla dolacak.
Folkart Towers’taki ofis ve rezidansların yüzde 85’i satılmış. Bunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir oran olduğunu söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, “Normalde böyle bir proje bittiğinde ortalama yüzde 35-40’ı satılmış olur. Bizim yüzde 85’e ulaşmamız İzmir’in ne kadar büyük bir ihtiyaç içinde olduğunun göstergesi” diyerek ‘Yeni İzmir’le ilgili öngörülerini şöyle sıralıyor:
“Artık İzmir iş dünyası, ofislerle konutların aynı binada sıkışıp kaldığı, herkesin birbiriyle kavgalı olduğu, otopark sorunlarının yaşandığı Alsancak’tan ‘Yeni İzmir’e taşınacak. Bundan sonra İzmir iş dünyasının kalbi 600 hektara yayılı bu alanda atacak. İş Bankası, Mistral, Sur Yapı, Rönesans gibi çok büyük projeler başladı bile. Önümüzdeki 5-10 yılda burası şekillenir. 4 milyon nüfuslu bir şehir için Folkart gibi 20-30 proje çok değil. Gelecek 20 yılda yeni kent merkezi olarak ilan edilen alanda ikiz kuleler büyüklüğünde 125 kule yapılabilir ki, bu da en az 16 milyar dolarlık yatırım ve 500 bin kişinin bu bölgede yaşaması, yani yeni bir şehir anlamına gelir.”

Haberin Devamı

Renkli yaşam başlıyor

Sancak’la sohbet ederken ikiz kulelerde yeni yaşamın hayli renkli olacağı izlenimini edindim. İçinde spor da olacak, kültür ve sanat da. İkiz kulelerin ofis ve rezidanslarında başlayan yaşam bu ay sonuna kadar çarşının yüzde 50–60’ının, ocak sonuna kadar ise tamamının faaliyete geçmesiyle iyice hareketlenecek. Bir aya kadar binaların dış aydınlatması da tamamlandığında gece görünümü sadece kulelere değil, İzmir’e de renk katacak.
Folkart Towers’ta birçok şirket ve kuruluş kuleleri mekan tutmaya başlamış bile. CMS, Akça Holding, Mapfre Genel Sigorta gibi kuruluşlar merkezlerini ilk taşıyanlardan. Çarşı bölümünde ise Dodici, Simit Sarayı ve Alsancak Unlu Mamuller kapılarını ilk açanlar olmuş. Bunları Sütiş, Adana Yüzevler Kebapçısı, Bayram Bal Kuaför, Etçibaşı, Kırçiçeği, Migros, Starbucks, Mert Optik gibi sayıları 40’ı bulan işyerleri takip edecek. Yaklaşık 4 bin kişinin oturacağı veya çalışacağı neredeyse küçük bir kasaba büyüklüğündeki kulelere günde 20 bin kişi girip çıkacak ve bu tesislerden yararlanacak. Ofis ve rezidans kiralarının metrekarede 17-23 dolar arasında değiştiğini söyleyen Mesut Sancak, “Maalesef herkes burayı çok pahalı ve ulaşılamaz zannediyor. Ama görüldüğü gibi ürkütücü rakamlar yok. Güvenlikten temizliğe her türlü hizmetin verildiği bu projede 100 metrekare ofiste 1700–1800 dolara oturabilmek, 500 TL aidat böyle bir konsept için çok uygun” diyor.

Haberin Devamı

‘Yeni İzmir’e merhaba

Carrera önce İzmir’de

Sancak, Folkart’ta pek çok ilke de imza atıldığını belirtiyor. Bunlardan biri de gözlük, araba, saat, elektronik, ev aletleri gibi birçok farklı alanda tanınan dünyaca ünlü Carrera markasının Türkiye’deki ilk spor kompleksini İzmir’de, Folkart Towers’ta açması olacak. Dünyanın birçok yerinde spor kompleksi işletmeciliği yapan Carrera Sports, Folkart Towers’ta 3 kat kiralayarak 5 bin metrekarelik bir alana spor tesislerini kuruyor. Açık ve kapalı spor salonları, yüzme havuzlarıyla aralıkta faaliyete geçecek Carrera Fitness&SPA’nın yıllık üyelik aidatı ise 2 bin-2500 TL civarında.

19 Aralık’ta görücüde

Folkart Towers’ın İzmir iş dünyasıyla ilk buluşması ise 19 Aralık’ta ‘İzmir 1900’ adlı kitabın tanıtımı için düzenlenecek toplantıda olacak. Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) organizasyonuyla İzmir’in mimari ve tarihi geçmişinin yazı ve eşsiz resimlerle kalıcı bir hale getirildiği, Prof. Çınar Atay’ın hazırladığı kitabın sponsorluğunu Folkart yapmış. Yaklaşık 800 kişinin davet edildiği kitabın tanıtım gecesinde ziyaretçiler ikiz kuleleri de gezebilecek.

Haberin Devamı

Dali, Picasso, Rodin geliyor

Folkart’ın ikinci büyük sürprizi ise 800 metrekarelik bir alana yayılarak Türkiye’nin en büyük sanat galerisi unvanını alacak olan Folkart Kültür Sanat Merkezi’nin açılışında olacak. Bu bölüm 17 Ocak’ta Salvador Dali, Picasso ve ünlü Türk ressamlarıyla, heykellerinin değeri en az 4-5 milyon dolar olan Rodin’in eserlerinin yer alacağı karma sergiyle açılacak. Dali, Picasso, Le Corbusier, Eugene Delacroix gibi dev sanatçıların eserleri tanınmış bir Alman koleksiyoncunun Hans Zilch’in özel koleksiyonundan gelecek. ‘Ellerin Büyüsü’ adını taşıyan sergide sanatçıların el üzerine yaptıkları çalışmalar sergilenecek. Mesut Sancak, 2 ay süreyle bu eserlerin İzmir’de sergileneceği Folkart Kültür Sanat Merkezi’nin gelecek 5 yılının şimdiden dolduğunu kaydederek, “İzmirlileri dünyanın en büyük sanatçılarıyla buluşturacağız” diye konuşuyor.

Yazarın Tüm Yazıları