Kaçak kırmızı et tüketiciyi tedirgin ediyor

Güncelleme Tarihi:

Kaçak kırmızı et tüketiciyi tedirgin ediyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 13:41

Türkiye bu operasyonu konuşuyor. Mersin’de yakalanan 1040 ton civarındaki kaçak et tüketicilerin kafasında soru işaretleri yarattı. Vatandaşın kafasında ‘acaba biz de bu etleri tükettik mi?’ sorusu oluştu. Türkiye’ye ucuz yollardan sokulan kaçak etlerle ilgili olarak et üreticileri ve satıcıları tarafı bu etlerin marketlere ve kasaplara kesinlikle girmediğini, giremeyeceğini çünkü bu ürünlerin şoklu (-50 derecede dondurulan) olduğunu ifade ediyor. Tüketici tarafı ise tedirgin...

Haberin Devamı

Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ele geçirilen kaçak etlerle ilgili olarak, “Bu durum tüketici tarafında bir güvensizlik yaratmamalı. Bu etler şoklanarak Türkiye’ye satılıyor. Şoklanmış ürün donma etkisi geçtikten sonra kötü ve siyah bir görünüm alır. Tüketiciler bunu tercih etmez dolayısıyla marketler ve kasaplar bu ürünü satmaz” dedi. Ele geçirilen kaçak etlerin kıymetli ürünler olduğunu, antrkot, prizola gibi ürünler olduğunu ifade eden Yalçındağ, “Söz konusu etler Suriye üzerinden Türkiye’ye gelen kaçak etlere benzemiyor. Bunlar vakumlanmış ve ileri teknolojiyle elde edilmiş ürünler “ diye konuştu.

Kaçak kırmızı et tüketiciyi tedirgin ediyor
LÜKS RESTORANA KAÇAK ET

Kaçak kırmızı et tüketiciyi tedirgin ediyor

Haberin Devamı

Mersin'deki kaçak et operasyonunda ele geçirilen etlerin antrok, pirizola gibi lüks ürünler olduğu bildiriliyor.

PİYASA DENETLENMİYOR

Kırmızı et üreticisi Mustafa Demir ise Türkiye’de et tüketiminin yarısının kırmızı et üzerine olduğunu belirtti. Demir, “Batı domuz etinden de faydalanıyor. Biz Müslüman bir ülke olduğumuz için böyle bir durum yok” dedi. Türkiye’de talebin yoğun olduğunu bu yüzden kaçak et gelmesinin piyasa koşullarından ötürü anlaşılabildiğini söyleyen Yalçındağ, “Söz konusu kaçak etleri restoranlar oteller almış olabilir. Elitler yedi bu etleri. Kasapta markette bu etleri yemeniz mümkün değil” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın kaçak et takibinde doğru politikalar izlemediğini de iddia eden Demir, “Piyasa yeterince denetlenmiyor” dedi.

BU VİCDANSIZLARIN PEŞİNDE OLACAĞIZ

Türkiye’de nüfusun son 12 yılda tekrar kente göç ettiğini vurgulayan Demir, “Bu durum et talebinin artmasına neden oluyor “ diye konuştu. Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu son dönemde artan kırmızı et ve diğer gıda maddesi sorunları için dernekleri bünyesinde yeni bir komisyon kurduklarını belirterek, “Gıda üreticileri ve satıcıları halk sağlığını hiç sayarak hile ile haksız kazanç elde etmek istiyorlarsa iki kere düşünmeleri gerekiyor. Şu anda yakalanan 1000 tonun üzerindeki kaçak kırmızı etin ne kadarının daha önce piyasaya sürüldüğünü düşünüyor ve dehşete kapılıyoruz. Bu sistemi kuranlar ve toplum sağlığını tehdit edenler en ağır cezalara çarptırılmalı” dedi. Ağaoğlu kurdukları yeni komisyonun başına Veteriner Doktor Can Demir’i getirdiklerini belirterek, “Bir süredir gıdayla ilgili çalışmalar yapmak konusunda çalışıyorduk. Halk sağlığıyla oynayan bu vicdansızların peşinde olacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!