'Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası vuruldu' iddiası doğrulanmadı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin Musul Başkonsolosluğu binası vuruldu iddiası doğrulanmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 12:35

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Musul yakınlarındaki IŞİD mevzilerine yönelik hava saldırılarında Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binasının da vurulduğu iddiaları Ankara tarafından doğrulanmadı. Bombardımanda vurulan yerin Başkonsolosluk binası değil, çok yakındaki bir başka bina olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Rudaw'ın haberine göre bu sabah erken saatlerde, savaş uçakları Ninova vilayetinin merkezi olan Musul’da bombardıman gerçekleştirdi. Operasyonda vurulan yerler arasında IŞİD'in ana karargahı ile çeşitli işler için kullanılan Türkiye Başkonsolosluğu, Şeriat Mahkemesi, kaymakamlık binası, polis merkezi ile gençlik ve spor müdürlüğü binasının da yer aldığı iddia edildi.

Haberin duyulmasıyla birlikte Dışişleri Bakanlığı Bağdat Büyükelçiliği'yle irtibata geçerek iddianın doğru olup olmadığını öğrenmeye çalıştı. IŞİD'in baskınından önce Musul Başkonsolosluğu'nda çalışan ve binanın yakınında oturan bir kaynak, Başkonsolosluk binasına boımba isabet etmediğini bildirdi. Söz konusu kaynak, Başkonsolosluk binasının çok yakınındaki bir başka binanın bombardımana hedef olduğunu söyledi. Bu binanın da IŞİD'in önemli karargahlarından biri olduğu iddia edildi.

Hürriyet'e konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de Başkonsolosluğun bombalandığı şeklinde bir bilginin kendisinde bulunmadığını söylemişti.

BAŞKONSOLOSLUK BİLMECESİ
IŞİD 11 Haziran 2014 günü Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenleyerek Başkonsolos Öztürk Yılmaz'la birlikte 49 konsolosluk görevlisi ve ailelerini rehin almıştı. Rehineler 101 gün sonra 19 Eylül'de, MİT'in operasyonuyla serbest kalmıştı ancak o günlerde Başkonsolosluk binasının IŞİD tarafından karargah olarak kullanıldığı iddiaları açıklık kazanmadı. Hatta söz konusu iddialar temmuz ayında TBMM'ye taşınmış, CHP 'İslam Devleti isimli terörist örgütün T.C. Musul Başkonsolusluğu binasını ana karargah olarak kullandığına ilişkin iddialar doğru mudur' şeklinde soru önergesi vermişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!