ABD'den El Bağdadi'yle ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

ABDden El Bağdadiyle ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 10:29

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin geçtiğimiz Cuma günü Irak'ta düzenlediği hava operasyonunda yaralandığı ya da öldüğü yönünde çıkan haberlerle ilgili son açıklama Washington’dan geldi. Bu arada ilk kez iki ay önce internette yayımlanan ve El Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf sosyal medyada tekrar paylaşılmaya başladı.

Haberin Devamı

DHA'nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington DC'de düzenlediği günlük basın toplantısında, bir gazetecinin "Cuma günü, Musul çevresine düzenlenen bir dizi hava saldırısında, daha doğrulanmamış olsa da, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin yaralandığı ya da öldüğü haberleri çıktı. Bunu güncelleyecek bir bilginiz var m?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Pek yok ama olanları aktarayım. Bilgiler geldikçe de sizle paylaşacağız. Bildiğiniz gibi bu tür şeyleri koalisyon ortaklarımız ve istihbarat birimlerimizle değerlendiririz. Koalisyon uçakları 7 Kasım'da, IŞİD liderlerinin Musul çevresinde toplanacağı bilgisi üzerine, oradaki 10 silahlı aracı da içeren konvoya hava saldırıları düzenlendi. Bağdadi'nin o konvoyda olup olmadığını teyit edemiyoruz. IŞİD terör örgütünü hedef almayı sürdürüyoruz, ancak şimdilik bu konuda daha fazla bilgimiz yok."

Haberin Devamı

ABDden El Bağdadiyle ilgili açıklama

Sosyal medyada tekrar paylaşılmaya başlanan ceset fotoğrafı

“17-18 YAŞINDAYKEN GÖRDÜM”
Öte yandan yaşamı hakkında sınırlı bilgiler bulunan IŞİD lideri Bağdadi'nin, bir dönem Afganistan'daki kamplarda eğitim gördüğü iddia edildi.

Pakistan askeri istihbaratının eski başkanı general Hamid Gul, AA muhabirine, "1988'de Afganistan'daki kampları gezdiği sırada gördüğü Arap gençler arasında, o zaman 17-18 yaşlarında olan IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin de bulunduğunu" söyledi.

Geçmişi hakkında bugüne kadar resmi kaynaklardan herhangi bir açıklama yapılmayan Bağdadi, basına yansıyan haberlere göre, 1971'de Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde dünyaya geldi. Asıl adı İbrahim Avvad İbrahim Ali el Bedri olan Bağdadi, Bağdat'taki bir üniversitede İslami Bilimler alanında doktora yaptı ve aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştı.

ABD'nin 2003'te Irak işgali sırasında bir camide din görevlisi olarak çalışan Bağdadi'nin, Irak direnişine destek verdiği ve 2004'te Felluce yakınlarındaki bir eve yapılan baskında tutuklanarak 2009'a kadar Bağdat'ın güneyinde yer alan ve askeri cezaevi olarak kullanılan Amerikan Bucca gözetim kampında tutulduğu iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!