Türkiye'de ilk kez İzmir’de çamur yönetimi master planı yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede ilk kez İzmir’de çamur yönetimi master planı yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 01:20

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 35 yıl sonrasının atık su ve çamuru için kolları sıvadı. 30 ilçeyi kapsayan Çamur Yönetimi Master Planı'nda, gelecekte İzmir’de kurulacak çamur bertaraf ve dönüşüm tesislerinin yeri ve nitelikleri belirlenecek.

Haberin Devamı

Avrupa standartlarında kurduğu arıtma tesisleriyle Türkiye lideri olan Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, bir yandan mevcut arıtma çamurlarının dönüşümü için çalışırken diğer yandan da geleceğe hazırlanıyor. Çiğli’de arıtma çamurlarını çürüterek biyogaza dönüştüren ve kurutulan çamurları ekonomiye kazandıran tesisi hizmete alan İZSU, atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun güneş enerjisiyle kurutulması için de İzmir'in ilk solar çamur kurutma tesisini, Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde açmıştı. Şimdi de sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planı oluşturmak için yola çıktı. Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanacak plan için ihale süreci tamamlandı, çalışmaları yürütecek firma ile sözleşme imzalandı.

Haberin Devamı

Türkiyede ilk kez İzmir’de çamur yönetimi master planı yapıldı

30 ilçeyi kapsayacak söz konusu planda 2020, 2030, 2040 ve 2050 yıllarının tahmini nüfuslarına göre atık su ve çamur miktarı ile niteliğine ilişkin bilgiler yer alacak. Gelecekte İzmir’de kurulacak çamur bertaraf tesislerinin nitelikleri, yeri ve özelikleri belirlenecek. Yeni arıtma tesisleri de planlanarak, hangi dönemlerde devreye alınması gerektiği ortaya koyulacak. Atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurların tarımda ve sanayide ek yakıt elde etmek için yeniden kullanımını sağlamak amacıyla yeni çamur çürütme ve kurutma tesisleri planlanacak. Bertaraf tesislerinden çıkan kurutulmuş çamurların kullanımına ilişkin pazar araştırması, ulaşım, nakliye gibi açılardan, mevcut yönetmelikler gözönüne alınarak değerlendirme yapılacak. Böylelikle Büyükşehir Belediyesi, şehrin gelecekteki nüfus ve tüketim alışkanlıklarında meydana gelebilecek değişikliklere uyum sağlayabilen, sürdürülebilir ve ekonomik bir çamur yönetimi master planına sahip olacak. Plan, dokuz ayda tamamlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!