Duvarları yıktıran adam

Güncelleme Tarihi:

Duvarları yıktıran adam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2014 10:18

İKİ Almanya arasındaki duvarları yıkan hiç şüphesiz eski Doğu Almanya olarak bilinen Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nde (DDR) yaşayan özgürlük tutkunu insanlardı.

Haberin Devamı

Ancak ‘Utanç Duvarları’nı yıktıran, iki Almanya’nın birleşmesi yolunu açan ve Doğu ile Batı arasında yıllardır süregelen ‘Soğuk Savaş’ı

Duvarları yıktıran adam
sona erdiren bir ‘kahraman’ vardı.
O da Sovyetler Birliği’nin 1985-1991 yılları arasındaki Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’du.
‘Glasnost’ (Saydamlık) ve ‘Perestroika’ (Yeniden yapılanma) politikasıyla tarihe geçmeyi yıllar önce garantileyen Mihail Gorbaçov’u, ilk kez 1989 yılında Bonn’da gördüm.
Daha ‘Berlin Duvarları’ çökmemişti...
12 Haziran 1989 tarihinde Batı Almanya olarak bilinen Federal Almanya Cumhuriyeti’ne yaptığı resmi ziyaret tam bir şenlik havasındaydı.
Gorbaçov ve eşi Raissa, Bonn’un kent merkezindeki Belediye binasının merdivenlerine doğru yürürken meydanı tıklım tıklım dolduran halk onları çılgınca alkışlıyordu.
Hiç de öyle ‘Soğuk Savaş’ dönemi havası yoktu...

* * *

Ertesi gün, dönemin Almanya Başbakanı Helmut Kohl’ün genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) genel merkezi Konrad Adenauer Evi’nde Gorbaçov evsahibi Kohl ile birlikte ortaklaşa bir basın toplantısı düzenledi.
Doğu Blok ülkeleri olarakan nitelenen Doğu Avrupa ülkelerindeki ve Sovyetler Birliği’ndeki yeniden yapılanmalara ve demokratikleşme hareketlerini desteklediği, bunların geliştirilmesinden yana olduğu yönünde olumlu ve ılımlı sinyaller verdi.
Gorbaçov, aynı yıl 7 Ekim’de Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin 40. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Doğu Berlin’de düzenlenen kutlamalara katıldı.
Dönemin Devlet Başkanı Erich Honecker’le kucaklaşıp öpüştü.
Sovyet tankları 1968 yılında demokratikleşme hareketini başlatan Çekoslovakyalıları susturup, ‘Prag Baharı’nı karakışa dönüştürdüğü halde, Mihail Gorbaçov, özgürlük isteyen Doğu Alman halkının yanında yer aldı.
Sovyet tankları da, Sovyet askerleri de kışlalarında kalıp “Halk biziz”, “Biz bir halkız” diyen Doğu Almanların selerini yükseltmesine çok açık bir biçimde ‘gizli destek’ verdi.

* * *

İşte 9 Kasım 1989 tarihinde Berlin Duvarı’nın çökmesi, iki Almanya’nın 3 Ekim 1990’da resmen birleşmesi dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihal Gorbaçov sayesinde gerçekleşti.
İşte bu ‘gizli kahraman’, ‘duvarları yıktıran adam’ bugünlerde Berlin’de...
İki Almanya arasındaki duvarların yıkılışının 25. yıldönümü kutlamalarına katılıyor.
Gorbaçov, tarihi Brandenburg Kapısı önünde dün düzenlenen resmi kutlamalar ve ‘halk şenliği’ öncesi bir dizi etkinliğe katıldı.
Doğu-Batı Berlin arasındaki geçiş noktası Checkpoint Charlie’de cuma akşamı halka “Şu anda yaşadığımız gibi yaşamaya bir parça katkıda bulunmuş olmaktan gurur duyuyorum” diye seslendi.
Dakikalarca alkışlandı...
Cumartesi günü öğleden önce Berlin’de ‘Yeni Politika Forumu’ tarafından ‘Yeni Krizler, Yeni Şüpheler, Yeni Duvarlar?’ başlığı altında düzenlenen başka bir etkinliğe katıldı.
Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmak üzere Batı’lı ülkelere ağır eleştirilerde bulundu.
“Batı, özellikle de ABD, söz verildiği gibi Avrupa’nın güvenliği için yeni kurumlar ve mekanizmalar inşa etmek yerine, zafer havasına girdiler” diyerek ağır suçlamalarda bile bulundu.
Gorbaçov, son yıllarda Batı ile Rusya arasında önemli bir güven kaybı yaşandığını dile getirirken, “Güven ortamı, Soğuk Savaş’ın sona ermesiyle karşılıklı çabalar ve son derece büyük emek verilerek oluşturulmuştu. Bu güven olmadan, bugünün küresel dünyasında uluslararası ilişkiler düşünülemez” dedi.
Gorbaçov, Batı’lı ülkelerin bu tutumu yüzünden yeni bir ‘Soğuk Savaş’ tehlikesine dikkat çekti.
Bunun engellenmesi için Rusya ile Almanya’nın işbirliğine her zamankinden daha fazla gereksinim duyulduğunun da altını çizdi.

* * *

Evet, ‘Duvarları yıktıran adam’ Berlin’deydi...
“Ben her zaman kendimi iyimser bir insan olarak görürüm. Ancak kabul etmeliyim ki, mevcut durumda iyimser olmak çok zor” diyerek küreselleşen dünyanın geleceğine dönük karamsar bir tablo çizdi...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!