Hilmi Özkök: Duymadım

Güncelleme Tarihi:

Hilmi Özkök: Duymadım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2014 10:03

Balyoz Davası’nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 62 sanığın yargılandığı davanın 2'nci duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da ikinci kez tanıklık yapmak için adliyeye geldi. Özkök, duruşmada "Balyoz, Oraj ve Suga isimli planları duymadım'' dedi, Yalman ise ''Bilgi ve belgeye sahip değilim. Basından öğrendim'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Balyoz'da 62 sanığın yeniden yargılandığı davada tanık olarak ifade veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, darbe planı yapıldığı iddia edilen seminerin ses kayıtlarının kendisine de geldiğini, amacı aşan ifadeler bulunduğu için incelenmesini istediğini söyledi. Özkök, bu kayıtları dinledikten sonra darbe dedikoduları geldiği konusunda Çetin Doğan’a sorduğunu, Doğan’ın da yalanladığını anlattı. Bazı sanıkların Özkök ve Yalman'a sorduğu sorulara avukatların itiraz etmesi dikkat çekti.

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök tanık olarak dinlendi. Mahkeme başkanı iddia edilen darbe planları ile ilgili neler bildiğini sordu. Özkök, “Daha evvelki duruşmalarda Ergenekon ve Balyoz’da da söyledim. Ben Balyoz, Oraj gibi planları duymadım.” dedi.

Haberin Devamı

Hilmi Özkök: Duymadım

Mahkeme Başkanı, Çetin Doğan’ın bir savunmasında, “Hilmi Özkök ile görüşme yaptım. Halil İbrahim Fırtına da vardı. Özkök bana ‘bazı kıpırdanmalar var bu nedir?’ diye sordu. Ben de bunların dedikodu olduğunu, meşru zeminde olduğumuzu söyledim. Somut bir şey olup olmadığını sordum. ‘Yok’ dedi. O zamana kadar arkadaştık. Arkadaşlığımız sona erdi.” ifadelerini kullandığını hatırlattı.

Özkök, “Bu olay doğrudur. Konuşmalar birebir olmayabilir. İhbar mektupları geldiğini söyledim. Açıkça yüzüne karşı sordum. Kendisi de böyle şey olmadığını söyledi. Elimde meşru belge olsaydı yasal işlemi yapardım. Doğru yaptığımı düşünüyorum.” diye cevap verdi.

Hilmi Özkök: Duymadım

Mahkeme Başkanı, “Geçen duruşmada duyumlar aldığınızı söylemiştiniz, kimlerden aldınız?” diye sordu. Sivillerden ve imzasız mektuplar şeklinde geldiğini belirten Özkök, “Dedikodu olarak değerlendirdim. Ciddi olduğuna dair bilgi edinmedim.” dedi.

Haberin Devamı

İhbarı gönderenlerin isimlerini hatırlayıp hatırlamadığı sorulan Özkök, “Hayır. Zaten sahte isimlerdi.” cevabını verdi.

Gazetelerde çıkan bazı ifadelerinde, "Bana bir CD geldi. Kaynağını bilemediğim bu CD’de amacını aşmış ifadeler tespit ettim. Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan incelemesini talep ettim." dediği hatırlatıldı. Özkök, “Gazeteler değil mahkemede ifade etmiştim. CD, ses kaydıydı. Seminerde Çetin Doğan’ın konuşması olduğu iddia edilen kayıtlardı. Bu CD’de amacını aşan ifadeler olduğunu ve incelenmesini istedim. Meşru bir tarafı yok. Sıradan bir CD ama kuvvet komutanına inceleyin dedim.” diye açıkladı.

Seminer konusunda bir bilgisi olmadığını ifade eden Hilmi Özkök, “Sadece CD geldi.” dedi.
Mahkeme başkanının, “Ergenekon’da verdiğiniz ifade de ‘Seminerin yapılmasını emrettim ancak amacını aşan şekilde ifadeler yer aldığı bilgisi geldi. Ben de KKK incele dedim’ ifadeniz hakkında ne diyeceksiniz?” sorusu üzerine Özkök, “Katılıyorum. Aynen öyle dedim.” diye konuştu.
Duruşma savcısı, “İnceleme neticesinde ne çıktı?” diye sordu. Özkök, “Yoğun dönemlerdi. Geri dönüş olduğunu hatırlamıyorum.” cevabını verdi.

Haberin Devamı

AVUKATLARDAN SORU SORAN SANIKLARA TEPKİ

Üye hakim, “Bahsettiğiniz CD şu an Genelkurmay arşivinde mi?” sorusuna bilmediğini söyledi.
Duruşma savcısı, “CD’nin tamamını dinlediniz mi?” sorusunu yöneltti. Özkök, “Tamamını dinlemiş olmam gerekir. 11 - 12 sene öncesi tam aklımda değil. Ama sayın Çetin Doğan’ın kabul ettiği konuşmalar. Detaylı olarak hatırlamıyorum.” diye konuştu.

Sanık Ali İhsan Çuhadaroğlu, “Ergun Saygun mahkemede, Aytaç Yalman’a seminer ses kayıtlarını dönemin Başbakanı Abdullah Gül’ün verdiğini kaydetti. Size gelen ses kasetleri yasal ses kaydı mıydı? Ses kaydı resmi olarak alındı mı?” sorusunu sordu. Özkök, bilgisi olmadığını belirtti.

Çuhadaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un terör örgütü lideri, kendilerinin de terörist olarak gösterildiğini, kendilerinin terörist bir eylemini duyup duymadığını sordu. Özkök, “Hayır” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Sanık Çuhadaroğlu’nun ABD’li bir uzmanın hükümetle anlaşılıp Türk ordusunun devre dışı bırakılacağını söylediğini belirterek sorusunu uzatması üzerine bazı avukatlar itirazda bulundu. Mahkeme başkanı da direkt konuyla ilgili soru sorulmasını istedi. Avukatların bazı sanıkların sorularına da itiraz etmeleri dikkat çekti.

YALMAN: DİSİPLİN TECAVÜZÜ VARDI

Hilmi Özkök’ün ardından eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da tanık olarak dinlendi. Yalman da ifadesinde, “Balyoz ile ilgili bir istihbarat almadım. Bilgi ve belgeye sahip değilim.” dedi. Dava ile ilgili hususları dava açıldıktan sonra basından öğrendiğini tekrarlayan Yalman, “Darbeyi engellemem söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Yalman’a gazetelerde darbeyi engellediğini söylediğine dair ifadeler olduğunu hatırlattı. Yalman, “Bu tamamen düzmecedir, yalan haberdir. Ben darbeyi engellememiş olsam ve işlem yapmasam suç işlemiş olurum.” şeklinde konuştu.

Duruşma savcısı, “Tanık Özkök semineri incelemesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na talimat verdiğini söyledi. İnceleme yapıldı mı?” diye sordu. Bu soru üzerine bazı avukatlar araya girerek, “Özkök semineri değil kendisine gelen CD’deki ses kaydının incelenmesini istediğini söyledi. Bu soruya itiraz ediyoruz.” dedi.

YALMAN: BALYOZ SEMİNERİNDE DİSİPLİN TECAVÜZÜ GÖRDÜM

Duruşma savcısı ise kendisinin böyle anladığını belirtti. Mahkeme heyeti itiraz nedeniyle değerlendirme yaptı ve sorunun sorulmasına karar verdi. Savcı da sorusunu tekrarladı. Yalman, “Hayır yapmadım. Ben kendi duyumlarım ve tespitlerimden sonra inceleme yaptım. Genelkurmay Başkanı bana emir vermedi. Ancak bazı konularda bilgilendirdi. Benim belli temaslarım oldu seminer sonrasında. Ses kayıtları ile ilgili değil seminerin tamamı ile ilgili incelemelerim oldu. Hilmi Özkök, seminer kayıtlarının geldiğini ve rahatsız edici hususlar olduğunu belirtti. Beni bilgilendirdi. Ben de bilgi almıştım. Seminerin emirlere ne kadar uygun olup olmadığı hususunu inceledim. Bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Gereğini yaptım. İkaz ettik ilgili arkadaşları. Hukuka itaatın esas olduğunu söyledim. Disiplin ihlali ile karşı karşıya olduğunu gördüm. Ben seminerin içeriğini 2010 yılında basından öğrendim.” dedi.

“İhlal edilen kural neydi?” sorusuna Yalman, “Egemen planı oynanmalıydı. Ancak 1. Ordu ‘Emasya’ planı uygulansın’ diye teklif etti. Ben de Emasya değil Egemen oynansın dedim. Ben katılamadım. Sonra Emasya planının uygulandığını söylediler. Ben İstanbul’a gittim. İlgili arkadaşlarla konuştum. Disiplin tecavüzü olduğunu gördüm. İkazda bulundum. Genelkurmay Başkanı'na bilgi verdim.” ifadelerini kullandı.

'SEMİNERDE SES KAYDI ALINMASI OLAĞAN DEĞİL'

Duruşma savcısının, “Seminerlerde ses kaydı alınması olağan mıdır?” sorusuna Yalman, “Pek olağan değildir.” diye cevap verdi.

Avukat Hüseyin Ersöz, “Seminerdeki planın uygulanmasının Balyaz ile bağlantısı var mı?” diye sordu. Yalman, “Balyoz planını bilmiyorum. Benim o gün Emasya planının oynanmaması emrim o günün siyasi ve sosyal şartları ile alakalı. Balyoz planı ile bunun alakası yok. Balyoz ile ilgili bilgiye sahip değilim.” diye konuştu.

Bir avukatın “Bir darbe planı emarasi aldınız mı incelemelerİniz sonucunda?” sorusuna Yalman, “Almadım. Almış olsam zaten gereğini yaparım.” dedi.

Yalman, Özkök'ün incelenmek üzere kendisine CD verip vermediğini sorusuna ise 'hayır' cevabını verdi.

Özkök ve Yalman ifadelerinin ardından adliyeden ayrıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!