En ucuz bilet hangi gün?

Uçak biletini hangi gün alırsanız daha ucuza uçarsınız? Günler arasında fiyat farkının yüzde 16’ya kadar çıktığını biliyor musunuz? Rezervasyon yaparken, bileti satın alırken aman dikkat!

Haberin Devamı

Uzun yıllar yapılan araştırmalar, uçak bilet fiyatlarının çarşamba günleri düştüğüne işaret ediyordu. Ancak son 18 aylık dönemde bu tamamen tersine döndü. Artık en ucuz gün pazar! Günler arasındaki bilet fiyat farkları bazen yüzde 16’ya kadar çıkabiliyor.
Havayolu şirketleri uçuşlarda en fazla geliri elde etmek için koltuk satışlarını adeta borsa gibi fiyatlıyor. Talep geldikçe, uçuş tarih yakınlaştıkça fiyatlar tırmanışa geçiyor. Şirketlerin gelir yönetim birimleri bu hareketleri detaylı olarak analiz ediyor. Satışlar düştüğündeyse fiyatlar tepe taklak oluyor. Havayolları hemen promosyona başlıyor.
Şirketlerin en büyük derdi, koltuğu bir an önce satıp yolcudan parayı tahsil etmek. Çünkü havayolu sektörü inanılmaz büyüklükte finansmana ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

İlginç sonuçlar


Fiyatlar konusunda tüm dünyada araştırmalar yapan Airlines Reporting Corp, ilginç bir sonuca ulaştı. Tam 94 milyar dolar değerinde 130 milyon adet bilet satışı analiz edildi. Satışlar günlere bölündüğünde, en ucuz gün pazar çıktı. İkinci sırada cumartesi var. Fiyatlar, pazara göre yüzde 1.6 artıyor. Üçüncü sırada da çarşamba geliyor. Yani çarşamba günleri ‘ucuz bilet bulunur’ efsanesi yıkılmış durumda.
Bir çok yolcu, haftanın ilk günü uçuşlarına planlıyor ve rezervasyondan çok direkt satın alıyor. Bu nedenle pazartesi bilet fiyatları bir önceki en ucuz gün pazara göre yüzde 16 daha pahalı. Pahalılıkta pazartesiyi salı izliyor. Çarşamba ve perşembe fiyatlar ortalama yüzde 12 düşüyor. Cuma günleriyse ilginç bir artış yaşanıyor. Bunu uzmanlar ‘hafta bitmeden biletimi alayım’ psikolojisine veya hafta sonu uçmak isteyen son dakikacılara bağlıyor. Bu nedenle cuma, pazartesiden sonraki en pahalı gün.

Ne kadar önce almalı?


Havayolları, bir yıl önceden fiyatları sisteme girmeye başlıyor. 5-10 koltukluk promosyonlar haricinde fiyatlar yüksek. Dış hat için ortalama 171 gün önce, fiyatlar en düşük seviye geliyor. Sonrasında hafif bir çıkış var. Son bir ayda ise neredeyse yüzde 40 civarına gelen artışlar yaşanıyor. İç hatlarda ise daha hızlı karar alındığı için en ucuz bilet 57 gün önce bulunabiliyor. İlginç rakamlardan biri de takip süresi. Özellikle dış hatlarda yolcu başına 12 günlük takip süresi dikkat çekiyor. En düşük fiyatı bulabilmek için yolcu fiyatları takip ediyor. Bu süreç erken olursa, 12 günde fiyatlar ortalama yüzde 5 değişebiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de en ucuz bilet 27 hafta önce


Türkiye odaklı benzer bir araştırma geçtiğimiz aylarda bilet fiyatı karşılaştırma sitesi Skyscanner tarafından yapılmıştı. Uygun fiyatlar dış hatlar için 27 hafta öncesinden ortaya çıkıyor. Fiyatlar bu dönemde ortalama yüzde 14.9 daha ucuz. ‘Rezervasyon İçin En Uygun Zaman’ raporuna göre, son dakikada ucuz uçak bileti bulma efsanesi kimi zaman doğru olsa bile, bu durum özellikle beş saat ve üzerindeki uzun mesafeli uçuşlar için geçerli. Örneğin Türkiye’den yapılan Tayland uçuşları için seyahat tarihinden 15 hafta öncesinde bilet fiyatları yüksekken, en uygun fiyatlar genellikle 5 hafta öncesinde bulunabiliyor.

Haberin Devamı

Ne yapmalı?

Uzun mesafeli uçuşlarda uçuş saati yaklaştığı ölçüde fiyatların son derece hareketli olabileceği ve düştüğü hızla yükselebileceği de unutmamakta fayda var. Biletinizi son dakikaya bırakmayın ama takip edin. Doğrudan satışın yanı sıra artık bir çok şirket küçük bir fiyat farkıyla rezervasyon, hatta fiyat garantisi veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları