Ayna: Öcalan üzerinden hesap yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Ayna: Öcalan üzerinden hesap yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 16:58

DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Emine Ayna, çözüm sürecindeki tıkanmaya değinirken, "Başkan Öcalan’ı Kürt halkına karşı bir tehdit kullanmasınlar. Sakın ola ki Öcalan üzerinden hesap yapmayın" dedi.

Haberin Devamı

DBP’nin Batman’da yaptığı toplantıya katılan Emine Ayna, Kürtlerin göçebe olmadığını, dünyanın herhangi bir yerinden bu coğrafyaya gelmediklerini söyledi. Ayna, Kürtler’in bu coğrafyanın esas halklarından biri olduğunu ifade ederken şöyle dedi:

"Kürtler, var oldukları günden bugüne kimlik mücadelesi yürüten bir halktır. Ulusal kimliklerini kabul etmeye çalışmaktadırlar. Her halkın tarihi kabul edilmiştir ama, Kürtler’in tarihi yaşadıkları coğrafyada hangi devlet varsa, o devlet, o devlete mal edilen ulusal kimlik neyse, o tarih onlara mal edilmiştir. Kürtler’in tarihleri İran’da Farslar’a, Türkiye’de ise, Türklere mal edilmiştir. Kendi tarihleri bile gasp edilmiş. Kürtler için söz konusu olan fiziksel soykırım değildir, ekonomik, siyasal soykırımdır. Bu nedenle bunları özelikle vurgularız. Tümüyle soykırımdır, yok etmek istenmiştir, bu nedenle bir direniş vardır."

Konuşmasında ana dile de değinen DBP EŞ Başkanı Emine Ayna, Türkiye Cumhuriyetinin her anlamda tekçi olduğunu ileri sürerek, "Demokratik değildir. Bize diyorlar bağımsızlık diyorsanız hayır, bizde diyoruz tamam olmasın. Ama Türkiye’de yaşayacaksak ’demokratik Cumhuriyet istiyoruz. Nedir Demokratik Cumhuriyet, tekçi olmasın, bir Türk ulusal kimlik haklarını nasıl kullanıyor ise, bir Kürt’te bu coğrafya da aynı şekilde kullansın bu kadar. Türk’ün bir eğitim hakkı mı var o zaman bir Kürt’ün de olsun. Biz bunu geçmişte konuştuğumuz zaman bize söylenen bir cümle vardı. Diyorlardı ki, ’ama Kürtçe resmi bir dil değil’ biz diyorduk o zaman resmi dil yapın. Ana dil önündeki eğer engel resmi dil ise birçok ülkede resmi dil birçok dildir. Tekçi olmayın. Tek demeyin, tek dil demeyin. Anayasa vahi değil, insanlar yapmış toplumun ihtiyaçlarına göre yapar, o toplumun ihtiyacı tek dil ve tek kimlik değil. Bu toplumda tek dil yaşamıyor, tek kimlik yaşamıyor. O zaman toplumun ihtiyacına göre bir anayasa lazım. Tüm bunları silahlı bir mücadele ile değil silahsız bir mücadele ile de hayata geçebileceğine inanıyoruz."

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, çözüm sürecinde yaşanan tıkanmayı da anlatırken, şöyle konuştu:

"Bir aya yakındır bu süreci devletin ve hükümetin tüm engellerine rağmen siyasi mücadeleyi yükseltmeye, demokratik mücadeleyi yükseltmeye silahları susturmaya çalışan Abdullah Öcalan’la görüşmüyor, görüştürülmüyor. Biz DBP olarak şunu söylüyoruz, sakın ola ki Kürt halkına karşın başkan Öcalan üzerinden hesap yapmasınlar. Başkan Öcalan’ı Kürt halkına karşı bir tehdit kullanmasınlar. Son 1 aydır bunu yapıyorlar. Bir Demokles’in kılıcı gibi, ’Sen Kobani’de özgürlük mü istiyorsun’ ’Bak ben böyle yaparım ha, hıı sen anadil de eğitim mi istiyorsun ben böyle yaparım haa’, bu doğru değil. Her konu tartışma olabilir, ama başkan Öcalan üzerinde tartışma olamaz. Başkan Öcalan olmaz, sakın ola Kürtlere karşı onu kullanmaya kalkmasınlar. Kürtler’in en hasas, en tartışmasız noktasıdır. Son 5 yıldır Kürtler her platformda şunu söylüyorlar ’Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür’ Bırakın görüşmelerinin kesilmesini özgürlüğünü istiyor Kürtler. Özgürlüğünü istiyoruz özelikle altını çiziyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!