Yüz yıllık Türk-Alman dostluğu sergileniyor

Güncelleme Tarihi:

Yüz yıllık Türk-Alman dostluğu sergileniyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 15:19

Osmanlı İmparatorluğu ve Almanya arasında 19.Yüzyıl’ın sonlarında başlayan siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerin bilinmeyen yönleri fotoğraf ve belgelerle sergileniyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’NIN Osmanlı İmparatorluğu ile 1. Dünya Savaşı öncesi başlayan ilişkilerinin bilinmeyen yönleri fotoğraflar ve belgelerle Wesel şehrindeki ‘Preussen Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

‘Playing Lawrence On The Other Side‘ (Lawrence‘nin karşı tarafla oyunu) isimli sergide, Osmanlı İmparatorluğu ile Almanya arasında 1890‘lı yıllarda başlayan dostluk girişimlerinin 1.Dünya Savaşı’nda müttefikliğe kadar ilerlemesi ve dönemin önemli komutanlarından Fritz Klein’ın Ortadoğu seferine yer verilmekte. Özel sergi ayrıca, Türkler, Araplar ve Farslar arasındaki kültürel sorunlara, Osmanlı’nın Almanya ile olan ilişkilerinin yanı sıra, İngilizlerin Ortadoğu daki askeri faliyetlerine yer verilmekte.

‘1914- Avrupa’nın ortasında ve Birinci Dünya Savaşı‘nı anma yılı projesi kapsamında sergilenen yüzlerce fotograf ve belge 100 yıl öncesini ve bugünü değerlendirmede yardımcı olmakta.

Projeye; LVR, NRW- Stiftung, BYK, Hülskens gibi kurumların yanı sıra, NRW Aile, Çocuk,Kültür ve Spor Bakanlığı’nın da destek verdiği belirtildi.

Preussen Müze Müdürü ve yazar Dr. Veit Veltzke’nin öncülüğünde gerçekleşen sergide yer alan belgelerin, yapılan görüşmeler sonuç verirse İstanbul’da da sergileneceği açıklandı.

25 BiN ALMAN ASKER

Müze müdür Dr. Veit Veltzke’sergilenen eserler hakkında bilgi verirken, 25 bin alman askerinin Osmanlı topraklarında görev aldığını belirtti.

Ortadoğu’nun bir çok bölgesinde görev alan üst düzey komutanların, yöre insanına uyum sağlaması nedeniyle görevlerini yaparken yerli kabilelerden destek görmelerine dikkat çekti. Almanların ünlü komutanı ve Osmanlı Ordusu’nda binbaşı rütbesi ile de görev yapan Fritz Klein’ın İngilizlere ait petrol boru hatlarını havaya uçurma planlarını ve görevlendirilen askerlere ait resim ve belgeleri de müzede görmek mümkün..

Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarının beşte üçünü kaybetmesinin ardından güç birliği yapabileceği ülke aranmasına dikkat çeken Dr. Veit Veltzke; „Almanya’nın Ortadoğu da sömürgesinin olmaması yakınlaşmada önemli rol oynadığını düşünüyorum. Zor dönemde padişahın ve halifenin desteklenmesi İslam üzerine yapılan pozitif açıklamalar dostluğu pekiştirdi. Alman ekonomisinin ülke sınırlarının dışına taşınmasının kapısını araladı. Padişah Abdulhamit’in 1892 yılında Kaiser Wilhelms II’ye Bağdat tren yolu yapımını önermesi ilişkiler için önemli bir adım oldu“ dedi.

KOMUTANLARIN SAVAŞI

28 Temmuz 1914 yılında başlayıp, 11 Kasım 1918 yılında sona eren savaşın yanı sıra ; General Liman von Sanders, Enver Paşa ve Mustafa Kemal Paşa gibi komutanlar arasında yaşanan‚ çekişmenin izlerini de sergide görmek mümkün.

Padişah tarafından Kaiser Wilhelms II’ye verilen hediyelerde müzede sergilenmekte.

Savaş yıllarına ait resimlerde Kızılay’ın çalışmalarına da yer verilmiş.

Osmanlı İmparatorluğu’nun I.Dünya Savaşı’na girmesinde önemli etkisi olan savaş gemilerinden SMS Geoben’nin (Yavuz) maketi, büyük Alman yazarı ve düşünürü Johann Wolfgang von Goethe’nin tercüme ettiği Kuran-ı Kerim’i,
Alman askerler için İstanbul’da çıkarılan gazeteleri ve daha bir çok belgeyi sergide görmek mümkün.

Preussen Müze Müdürü ve yazar Dr. Veit Veltzke’nin verdiği bilgiye göre sergi 25 Ocak 2015 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!