Blair Suudi Kraliyet ailesinden ayda 41 bin sterlin alıyormuş

Güncelleme Tarihi:

Blair Suudi Kraliyet ailesinden ayda 41 bin sterlin alıyormuş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 12:30

İngiltere eski başbakanı Tony Blair’ın 3 yıl kadar önce ortakları arasında Suudi bir prensin de bulunduğu Suudi Arabistan merkezli bir petrol şirketinden ayda 41 bin sterlin maaş aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Sunday Times gazetesine sızdırılan dökümanlar halen Birleşmiş Milletler Ortadoğu Barış Elçisi olarak görev yapan eski başbakanın SaudiPetrol isimli şirketle 2010 yılının Kasım ayında bir iş anlaşması imzaladığını ve şirket yetkilillerini Çinli iş adamları ve üst düzey politikacılarla tanıştırmayı taahüt ettiğini ortaya koydu.

Sadece bir kaç ay yürürlükte kaldığı belirtilen anlaşmada Blair’ın PetroSaudi için ayarladığı her anlaşmadan %2 oranında komisyon almaya hak kazanacağı da belirtildi.

Suudi işadamı Tarek Obaid ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın oğlu Turki bin Abdullah Al Saud tarafından ortaklaşa kurulan PetroSaudi şirketinin Gana, Endonezya, Venezuella ve Tunus’ta yatırımları bulunuyor. Ayrıca şirketin Malezya ile 1.7 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığı da biliniyor.

Blair’ın SaudiPetrol ile yaptığı bu karlı anlaşmanın ortaya çıkması İngiltere’de büyük yankı uyandırdı. Blair’ın bölgedeki ticari faaliyetleri nedeniyle Ortadoğu Barış Elçiliği görevine uygun olmadığını söyleyenler bir kez daha eski Başbakan’ın bu rolden bir an önce istifa etmesini istedi.

İngiltere’nin Irak’ın işgaline katılmasının sorumlusu olarak görülen Tony Blair, İngiltere’nin Suudi Arabistan’la yaptığı milyarlarca sterlinlik bir silah ticaret anlaşması ile ilgili başlatılan yolsuzluk soruşturmasının da önünü kesmekle suçlanıyor.

Tony Blair’ın şirketi TBA, İngiliz basınında geniş yer bulan iddialar ile ilgili yaptığı açıklamada, Blair’ın PetroSaudi ile yaptığı işlerin “Orta Doğu ile hiç bir alakasının olmadığını ve anlaşmasının sadece bir kaç ay yürürlükte kaldığını” söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!