Önce beni gömün

Güncelleme Tarihi:

Önce beni gömün
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 23:59

ERMENEK’teki maden faciasından 10 gün sonra cansız bedenlerine ulaşılan işçiler Kerim Haznedar (32) ve İsa Gözbaşı (23) için Aşağıçağlar köyünde cenaze töreni düzenlendi.

Haberin Devamı

Halasına evlatlık verildiği için soyadı farklı olan İsa Gözbaşı’nın öz annesi Hatice Tuncer’in kazılmış mezara girerek “Beni ondan önce gömün” diye bağırması yürekleri dağladı. Anne, yakınları tarafından güçlükle mezardan çıkarılarak uzaklaştırıldı, iki madenci, ağıtlar ve gözyaşları içinde yan yana toprağa verildi.

ALİ’Yİ DE ÇIKARIN

Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, madenci yakınlarına sarılarak başsağlığı diledi. Kerim Haznedar’ın babası Şükrü Haznedar, kardeşi gibi arkadaşlarıyla madende kalan büyük oğlu Ali Haznedar’ın cesedinin de çıkarılmasını istedi. Acılı baba, Yıldız’a “Bunu yapanlara ceza verilmeyecek mi? Siz mi vereceksiniz, biz mi verelim? Bana ver deyin ben vereyim. Ya siz yıkın bunların yuvasını ya da ben yıkacağım. Onların ocaklarını söndürürüz” diye seslendi. Kerim Haznedar’ın eşi Zahide Haznedar eşinin tabutu üzerine kapanarak gözyaşı dökerken, abla Şerife Haznedar defin sırasında baygınlık geçirdi.

AĞABEYİ DE O MADENDE

Kerim Haznedar’ın ağabeyi Ali Haznedar da 15 arkadaşı gibi madende çıkarılmayı bekliyor. Kerim Haznedar’ın hasta olan 1 yaşındaki çocuğunun tedavi masraflarını ödeyemeyince madene indiği daha önce basına yansımıştı. Kerim Haznedar’ın oğlu Mustafa beyninde su toplanması nedeniyle 5 ay önce ameliyat olmuştu. Kerim Haznedar’ın eşi Zahide Haznedar ise büyük oğlu Adem ile 1 yaşındaki Mustafa’nın ortada kalmasından yakınıyor. Çocuğunun “Babam yok, ne zaman gelecek? Anne bize kim bakacak” diye sürekli ağladığını anlatan Zahide Haznedar, “Adem babası olmadığı zaman eve bile girmez. Kerim 3 aydır maaş alamıyordu. Çapa motoru almak için kredi çekmişti, ödeyemeyince ve çocuklarımız için mecburen yeniden madende işe başladı” dedi.

HALAYA EVLATLIK VERİLDİ

Bir yıldır madende çalışan İsa Gözbaşı’nın hikâyesi de yürekleri dağladı. Annesi Hatice Tuncer, Ali’yi 3 yaşındayken çocuğu olmayan halasına evlatlık olarak verdi. Liseyi başarıyla bitiren Ali’ye halası oğlu gibi sahip çıktı. Halası Ali’ye “Beni yalnız bırakma” diyerek üniversiteye gitmesine izni vermedi. Bu nedenle bir süre çiftçilik yapan Ali, geçen yıl 30 Ekim’de mahsur kaldığı madende çalışmaya başlamıştı. İsa Gözbaşı’nı 1 yaşındayken evlatlık alan halası Nazmiye ve Ali Gözbaşı çiftinin, acı haberi duyduktan sonra söylediği sözler, tüm Türkiye’yi derinden etkilemişti. Anne Gözbaşı, “Oğlum uyuduğunda sobayı yaktıktan sonra kömür zehirler mi, üstü açılır mı diye sürekli yanına gider kontrol ederdim. Orada gözüm gibi baktım burada zehrin içine gönderdim” diyerek gözyaşı dökmüştü.

12. gün: 7 kişi gözaltında, ocağın sahibi Saffet Uyar aranıyor

Haberin Devamı

ERMENEK Cumhuriyet Savcılığı ocakta mahsur kalan 18 işçiden Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı’nın cesetlerinin çıkarıldığı perşembe gecesi, sorumluların gözaltına alınması için düğmeye bastı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise yürütülen soruşturma kapsamında madende görevli yönetici ve mühendislerin de aralarında bulunduğu 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. 2 dönem Güneyyurt Belediye Başkanlığı yapan ve AK Parti’den 2009 seçimlerinde aday olup kazanamayan maden sahibi Saffet Uyar’ın hakkında da gözaltı kararı olduğu ve Uyar’ın arandığı bildirildi. Gözaltına alınanlardan 5’i teknik personel, umumi müdür ve işletmeci. Yıldız, “Hukuken ölümün gerçekleşmesiyle harekete geçildi” dedi. Maden faciasının ardından Ermenek’e giden Bakan Yıldız, dün akşam Ankara’ya gitti. Çalışmalarla ilgili bilgilendirmeyi AFAD yazılı olarak yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!