TEOG’da din puanında matematik tutmuyor

Güncelleme Tarihi:

TEOG’da din puanında matematik tutmuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 01:34

TEOG’da din sınavından muaf olan gayrimüslim öğrencilerin puanlarının daha düşük hesaplandığı yönündeki başvuruyu inceleyen Ombudsmanlık, şu sonuca vardı: Din dersi haricinde aynı puanı alan öğrencilerden din sınavı yapan 87 puan ve üstü alırsa dersten muaf olanın aleyhine, 86 puan ve altı alırsa muaf olmayanın aleyhine bir sonuç ortaya çıkıyor. Bu durum da matematiksel eşitsizlik yaratıyor.

Haberin Devamı

TÜRK Musevi Cemaati Başkanı İshak İbharimzadeh ve Türkiye Musevileri Hahambaşı İshak Haleva, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) puanlamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrencilerin aleyhine bir sonuç çıktığı iddiasıyla Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvurdu.

MEB: ‘MUAF AVANTAJLI’

Konuyla ilgili çalışma başlatan Baş Ombudsman Nihat Ömeroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) bilgi istedi. İddiaların doğru olmadığını savunan MEB ise dersten muaf olan 5 öğrencinin ağırlıklandırılmış sınav puanlarıyla muaf olmayan öğrencilerin puanlarını karşılaştıran bir tabloyu kuruma göndererek muaf öğrencilerin daha avantajlı olduklarını savundu.

AİHM KARARLARI İNCELENDİ

Baş Ombudsman Ömeroğlu, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşturulan bilirkişi heyetinden de bir rapor aldı. Konuya ilişkin anayasa, ulusal ve uluslararası sözleşmeler incelenirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve yerel mahkemeler tarafından verilen karar örnekleri de değerlendirildi.

87 PUANLI ÇELİŞKİ

Bunun üzerine tavsiye kararı kaleme alan Ömeroğlu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışındaki derslerden öğrencilerin aynı puanı alması halinde, dersten muaf olmayan öğrencinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi puanı 87 ve üstü olursa dersten muaf olanlar aleyhinde; 86 ve altı puan olursa ise dersten muaf olmayanlar aleyhinde bir sonuç doğuyor.

FIRSAT EŞİTLİĞİNE AYKIRI

Haberin Devamı

Ömeroğlu, bu durumun eğitimde fırsat eşitliğine aykırı olduğunu belirtti. Tavsiye kararına itiraz eden MEB ise, dersten muaf olan bir öğrenciye başka bir dersten sınav yapılmasının mevzuat gereği mümkün olmadığını ve sınavdaki tüm işlemlerin objektif yürütüldüğünü savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!