Türkiye’den Irak’a askeri eğitim desteği

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den Irak’a askeri eğitim desteği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 01:12

Ankara, Irak Dışişleri Bakanı Caferi’nin ilettiği IŞİD’e karşı güvenlik güçlerinin eğitimi talebine sıcak bakıyor. İlgili anlaşmanın bu ay sonunda Irak’a gitmesi planlanan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti sırasında imzalanması bekleniyor.

Haberin Devamı

IRAK, ABD’den sonra Türkiye’den de terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’yle (IŞİD) mücadelede eğitim desteği alacak. Ankara, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi tarafından iletilen “eğitim talebine” sıcak bakarken, eğitimle ilgili anlaşmanın bu ay sonunda Irak’a gitmesi planlanan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti sırasında imzalanması bekleniyor. Caferi’nin iki günlük Ankara temaslarında, yeni kurulan merkezi hükümetin IŞİD’le mücadele planları da ayrıntılı şekilde ele alındı. Caferi, IŞİD’e karşı Bağdat yönetiminin yeni bir konsept üzerinde çalıştığını belirterek içişleri ve savunma bakanlıklarının polis ve asker eğitiminde Türkiye’den eğitim talebini Ankara’ya iletti.

YENİ KONSEPT

Irak’ın yeni planına göre, her şehir kendi milis gücünü kuracak. Merkezi yönetime bağlı olacak bu güçler yerel halktan seçilecek ve özellikle IŞİD gibi terör örgütleriyle kent içinde mücadele edecek. Irak, IŞİD’le mücadelede özellikle Şii nüfusun yoğun olduğu bölgelerde, toplu katliam hedefleyen intihar eylemlerini önleyici özel bir birim de kurmak istiyor. Bu birimin, istihbarat toplama dahil, intihar eylemlerini önleyici uzmanlarını da Türkiye’nin eğitmesi istendi. Türkiye’nin eğitim verirken ‘askeri ve güvenlik boyutunun’ yanı sıra, ‘siyasi ve insani boyutu’ kapsayacak bir strateji ile hareket edeceği öğrenildi. Caferi’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde gündeme gelen eğitim talebinin, Başbakan Davutoğlu’nun ay sonunda yapması planlanan Bağdat ziyaretinde netleşip, iki ülke arasında bir anlaşma imzalanması bekleniyor.

Bağdadi yaralandı mı

Türkiye’den Irak’a askeri eğitim desteği

Haberin Devamı

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irak’ta IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin de aralarında olduğu örgütün üst düzey isimlerinin katıldığı bir toplantıyı vurduğu iddia edildi. Suudi televizyonu el-Hadath’ın haberine göre saldırıda Bağdadi de ciddi şekilde yaralandı. Haberde saldırının Irak’ın Suriye sınırındaki el-Kaim kentinde olduğu ifade edildi. . ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Bağdadi’nin vurulan noktada bulunup bulunmadığını teyit edemeyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

‘Ordunun eğitimi 8 ila 10 ay sürer’

Türkiye’den Irak’a askeri eğitim desteği

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, Irak’a gönderilecek yeni askeri personelin orduyu eğitim sürecinin 8-10 ayı bulabileceğini söyledi. ABD Başkanı Barack Obama, Irak’a bin 500 asker daha gönderilmesi için orduya önceki gün yetki vermişti. Bu askerlerle birlikte Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 3 bin civarına ulaşacak. Obama yönetimi ayrıca, Kongre’den Irak ve Suriye’de IŞİD ile mücadele için ek 5.6 milyar dolar talep etti. Kirby, Irak güçlerine danışmanlık ve yardım hizmeti sunmak üzere kurulacak iki operasyon merkezinden birinin Enbar vilayetinde, diğerinin de Bağdat bölgesinde olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Valilik: İzmit Limanı iddiası gerçekdışı

Kocaeli Valiliği, IŞİD militanlarının Irak ve Suriye’ye ulaşmak için yolcu gemileriyle İzmit Limanı’nı kullandıkları iddiasının gerçek dışı olduğunu bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ulusal basında “cihatçı militanlar yolcu gemileriyle Türkiye’ye gidiyor” başlığıyla haber yayımlandığı anımsatılarak, Interpol’e yetkililerine dayandırılan haberde IŞİD militanlarının Irak ve Suriye’ye ulaşmak için yolcu gemileriyle Türkiye’ye gitmeye başladığının aktarıldığı kaydedildi. Haberde militanların deniz yoluyla en fazla gittikleri kentin İzmit olduğu iddiasının yer aldığı vurgulanan açıklamada, şunlar ifade edildi: “İzmit Limanı’nda hiçbir şekilde deniz yoluyla yolcu taşımacılığı yapılmamaktadır, sadece yük taşımacılığı hizmeti verilmektedir. Söz konusu iddialar gerçek dışıdır. Bu gemilerde gemi kaptanı ve mürettebatı haricinde herhangi bir yolcu taşınması, deniz hukuku ve taşımacılık sistemi açısından mümkün olmadığı gibi gemiler, 24 saat esasına göre güvenlik birimlerince kontrol edilmekte ve gümrüklü bölgelerde hiçbir şekilde denetimsiz ve izinsiz yolcu ve kişi geçişine izin verilmemektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!