İzmir’in kurulduğu yer yeniden merkez olacak

Haberin Devamı

BAYRAKLI, son dönemde İzmir’in en çok yatırım alan ilçelerinden birisi oldu. Gökdelenler, ticaret merkezleriyle Bayraklı, kentin yeni merkezi olmaya aday. Kentsel dönüşümün hızlı yaşandığı ilçede, Belediye Başkanı Hasan Karabağ, uygulamanın sadece fiziki değil, sosyal alana da yayılması ve Bayraklılılara olumlu yansımasına çalışıyor. Gençler, kadınlar ve özellikle engelliler konusunda hassas davrandıklarını anlatan Karabağ, İzmir’in ilk kurulduğu yer olan Bayraklı’nın gelecekte de aynı önemi kazanacağı görüşünde...
- Bayraklı’da ‘İnsan Odaklı Belediyecilik’ söylemiyle yola çıktınız. Neler yapıyorsunuz?
- Bayraklı işsizlik ve yoksulluğun tavan yaptığı bir ilçe. Yüzde 60 - 70 gecekondu bölgesi. Dolayısıyla fakir bir tablo var. Ama biz bu tabloyu değiştirmek için çalışıyoruz. Mesela, 2 trilyon para ayırıp ücretsiz dershane açtık. 700 - 800 çocuğa ücretsiz kurs veriyoruz. Bin 400 çocuğa burs veriyoruz. 4 diş hekimi, 4 doktor, 2 ambulansla sağlığa destek veriyoruz. Yaklaşık 25 semt evimiz var. Sosyal hizmetlerimiz, yakacak ve ev eşyası yardımı, Ramazan’da her gün 4 bin 500 insana iftar yemeği veriyoruz. Bir cemevimiz var, şimdi Muharrem ayı olduğundan destek veriyoruz. 10 mahallede kütüphanemiz var. Yani eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlerden kültüre kadar hizmet veriyoruz.
- Yüzde 70’e varan gecekondu dediniz. Bunun nedeni yoğun göç mü?
- Anadolu’nun bütün şehirlerinden göç almış Bayraklı. Biz herkese eşit yaklaşıyoruz. Her türlü yardımda bulunuyoruz. Bizim bu bölgede de özellikle cumhuriyet değerlerini öne çıkarmış aydın kesimin istediği tabloları da yapıyoruz. Mesela 29 Ekim’i büyük coşkuyla kutladık. Mesela Kobani gösterilerinin yapıldığı Onur Mahallesi’ndeki semt evinde aynı anda birçok mahalleli zeybek kursu alıyordu. Yamanlar’da Deniz Gezmiş’lerin heykelleri var. Ölüm yıllarında anma törenleri yaparız. Şimdiye kadar bizim yaptığımız etkinliklerde ayrılıkçı bir slogan duymadık. Çünkü halkımızla her türlü işbirliğine ve uygulamaya varız. Ama asla ayrılıkçı slogan ve tablolar istemiyoruz. İşte bu insanlarımızın burada yaşanan dönüşümü yakalayabilmesi için uğraşıyoruz. Anadolu hayatını gecekonduya taşımış, şehirleşmeye yeni yeni başlayan bir bölge burası. Dolayısıyla yeni kent, yeni kentli oluşturabilmemiz için gecekonduların mutlaka kalkması gerekiyor.

Haberin Devamı

KONUTLAR DÖNÜŞÜRKEN İNSANLAR DEĞİŞECEK

Haberin Devamı

- Bayraklı çok hızla kentleşme sürecine girdi. Bu bölgeye nasıl yansıyor?
- İzmir’in kurulduğu yer Smyrna antik şehri, M.Ö. 3 binde yapılan ilk planlı şehir Bayraklı’da. Tarih, turizm ve ticareti iç içe katmış mükemmel bir şehir merkezi doğuyor. Liman arkası dediğimiz yeni kent merkezi projesi burada çünkü. Ticaret merkezleri, gökdelenler yapılıyor. Turan’da turizm, yat limanı projeleri var. 5 bölgede imar plan revizyonları çalışmasına başladık. Bu yeni çağdaş konutların yapılabilmesi için eski imarın çalışmayan 4 katlı, 3 katlı imarını, bugünün ortalamasını yakalayacak bir çözümle biraz daha yüksek katların verildiği küçük parsellerin birleştiği ama kendiliğinden müteahhitlik hizmetleri ile dönüşebileceği bir noktaya doğru taşıyoruz. Yeni insanlar bu bölgelere gelecek. Artık yavaş yavaş tepelerden daire, ev almaya başlayanlar var. Gümüşpala’ya giderken görürsünüz Naldöken sırtlarını orada da ikili bir tablo oluşmaya başladı. Dönüşüm kendiliğinden başlıyor yani konutlar dönüşürken, oradaki insanların yaşam tarzı da değişmeye başlıyor.
- Peki fiziki anlamda yaşanan dönüşüm, sosyal alana nasıl yansıyacak?
- Etkileyecek ama biz burada yaşayanların başka yere gitmelerini istemiyoruz. Orada anıları var. Dönüşüm esnasında orada konut sahibi olsunlar, ama yeni unsurlar geldikçe de kentleşme orada daha da hızlansın istiyoruz. Çünkü kültür etkileşimi çok önemli. Onun için bu dönüşümü kırsalda da, gecekonduda da yaparak düzlükteki ve o bölgedeki insanları kültür ve ekonomik katkı koyarak belli bir noktaya getirmemiz gerekiyor. Ayrıca istihdam anlamında da olumlu olabilir. Yatırımcılara, ‘Bizde CV bankası var, İŞKUR servisi var. 10 bin 500 kişiye kendi imkanlarımızla iş bulduk. Yatırım yapacağınız binanızda, inşaatınızda, işletmenizde adam çalıştıracağınız zaman bize gelin, Bayraklılılar işe girsin’ diyoruz. Bu bölgeye gelen yeni yatırımcıların buradaki işsizliğin çözümünde katkı koyacak unsurlar da getireceğini umuyoruz.

Haberin Devamı

İzmir’in kurulduğu yer yeniden merkez olacak

EN BÜYÜK ENGELLİ KOMPLEKSİNİ YAPMAK İSTİYORUZ


- Kadınlarla ilgili projeleriniz de gündemde...
- Her yıl bin 500 kadına meslek edinme kursları, sonra da ürünlerini satabilecekleri stantlar veriyoruz. Yaklaşık 3 noktada ticari noktalarda stantlar yaptık. Bunları dönüşümlü olarak 300 civarında bayan kullanıyor. Buradan üretime katkı koyuyorlar, ayrıca kooperatifle ürünlerini daha uzak noktalara da pazarlayacaklar. Kendi belediyemizde bayanlara özellikle iş veriyoruz. Temizlik işlerinde 25 bayanımız çalışıyor. Belediyedeki kadınlarımıza da iş açısından öncelik veriyoruz. Çünkü bu bölgede terk edilmiş yanlızlığa bırakılmış çocukları ile başbaşa kalmış kadın çok. Dolayısıyla biz bu anlamda da destek veriyoruz. Ayrıca kadın çalışan tercih etmemin bir başka nedeni de erkeklere göre vicdanları ve etik değerlerinin daha yüksek olması ve yanlış yapmaya daha az müsait olmaları. Biz yaşadık maalesef, belediyelerde erkeklerin tavrı ile kadın yöneticilerin tavrı birbirlerinden çok farklı.
- Çok engelli var mı Bayraklı’da?
- Bayraklı’da çok engelli var, çünkü akraba evliliği çok. Osmandere’deki binamız engelli merkezi olarak dizayn edilmiş. Oraya İzmir’in belki de en büyük engelli kompleksini yapacağız. Ayrıca engelliler için 3. aracımızı aldık. Bunların yanında 3 tane kurduk. Bir tanesi site ve apartman yöneticileri masası, gençlik masası, diğeri de sivil toplum örgütleri masası. Gençlere sık sık bir araya geliyoruz, bize rahatça ulaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Mayıs ayında da bir gençlik festivali düzenlemeyi düşünüyoruz. Kız misafirhanemize ikinci bir misafirhane yurt projemiz var. Bir kültür merkezi hazırlığı içerisindeyiz. Onun bir kısmını diş polikliniği olarak düşünüyorum. Çünkü normal doktora ulaşmak kolayken kaliteli hizmet veren diş hekimlerine ulaşmak kolay değil.

Haberin Devamı

ŞEHRİN GELİŞİMİ, GEREKENLERİ DEĞİŞTİRİYOR

- Gökdelenleri beğenmeyenler, şehrin silueti değişti diyenler de var...
- Aslında Avrupa’daki şehirlerde gökdelenler şehir dışındaki bölgelerde yapılıyor. Ama burada daha farklısı tercih ediliyor. Zemine de dikkat etmek lazım. Bu anlamda biz bilim adamları ile, Dokuz Eylül Üniversitesi ile bu bölgenin zemin etütlerini yaptırıyoruz, güçlendirilmiş betonarme projeler istiyoruz. Elimizden geldiği kadar müdahale ediyoruz.
- Turan, sahil şeridi düzenlemeleri ne zaman hayata geçer?
- Kalkacak, çünkü olay sıkıştırıyor. Şehrin gelişimi, orada olmaması gerekenleri ortadan kaldıracak. Asker arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Turan, turizm bölgesi olarak dizayn edildi. ‘Başka yerde konuşlanmanız mümkün mü’ diyoruz, ‘olabilir’ diyorlar.
- Belediye olarak sıkıntılarınız var mı?
- En büyük sıkıntımız Büyükşehir yasasından gelen gelirlerimizin, İller Bankası paylarımızın yüzde 40’nın büyükşehire taşınması. Maalesef bu paylar, benim ilçeme yatırım olarak dönmüyor. Bu sistem sorunu, bunun düzeltilmesi lazım. Bayraklı’nın ikinci bir sıkıntısı Karşıyaka ile nüfusumuzun aynı olmasına rağmen emlak gelirlerimizin oranın yapılaşması bittiği için ruhsatlı inşaatlarla bizim 2 katımız olması. Ama bu 5-10 yıllık periyotta bu açık kapandığında Bayraklı, İzmir’in en çok yatırım yapabilen belediyesi olacak.

Yazarın Tüm Yazıları