GeriSeyahat Sarmısak kokulu Katalonya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sarmısak kokulu Katalonya

Sarmısak kokulu Katalonya

Geçen aylarda, gazete ve dergilerde birçok Barcelona yazısı çıktı. Bu yazıları yazanların arasında ben de vardım. Sanıyorum bunların etkisiyle önümüzdeki tatil döneminde, İspanya’nın kuzeydoğusundaki bu kente epey giden olacak. Onun için bu hafta Barcelona’nın mutfağını ve lezzet duraklarını anlatmaya çalışacağım.

Eğer kabasaba, köylü yemeklerini seviyorsanız, yemeklere ekmek banıyorsanız, sarmısakla aranız iyi ise, baklagiller olmadan sofraya oturmuyorsanız, kuzu, keçi etleri ağzınızı sulandırıyorsa, “Denizden babam çıksa yerim” diyenlerdenseniz, Katalan mutfağı tam size göre. Yani falınızda bir Barcelona yolculuğu görünüyor demektir.

Katalan mutfağı, bir yandan Akdenizli’dir. Yemekler deniz kokuludur. Çoğunu yerken insan Akdeniz’in lacivert sularını düşler. Akdeniz de Katalanların bu sevgisini karşılıksız bırakmaz, en taze balıkları, en lezzetli karidesleri, istakozları, istiridyeleri, midyeleri, kalamarları, ahtapotları bu yörenin balıkçılarına cömertçe sunar.

Katalan mutfağı, aynı zamanda dağlıdır. Kuzeyindeki Pirene’lerin eteklerindeki tarlalarında yetişen bitki ve sebzelerle bu mutfağa lezzet katar. Bu dağın otlarıyla beslenen kuzular, keçiler, danalar, domuzlar, av hayvanları, tencerelerde, fırınlarda, ızgaralarda damak çatlatan lezzetlere dönüşürler.

Sarmısak kokulu Katalonya

Her kentin bir kokusu vardır. Katalanların başkenti Barcelona ise buram buram sarmısak kokar. Bu kutsal bitki, akla gelen her yemeğin içinde kendini gösterir, lezzete lezzet katar. Katalan mutfağını sarmısaksız düşünmenin olanağı yoktur. Onun için bu kentte, yemeğin sonunda tabağı sıyırmak âdettendir. Tabağın dibine biriken, yağ, sarmısak ve diğer malzemelerin suyundan oluşan yemeğin özeti, insanı mutluluktan uçuracak kadar lezzetlidir.

Amerika’dan Avrupa’ya taşınan domates, biber ve patatesi ilk kez tencerelerine koyanlar yine Katalanlar olmuştur. Şimdi bu üçlü, bu mutfağın en gözde malzemeleridir. Mantar da Katalan mutfağının en önemli malzemelerinden biridir. Yüzlerce çeşit yabani mantardan çeşitli yemekler yapılır. Katalanlar ayrıca mavi ayaklı tavuklarının etine de bayılır. Onlara göre bunlar dünyanın en lezzetli tavuklarıdır. Katalanlar ayrıca tavşan etini de çok severler.

Özetlersek, Katalan mutfağı tam bizim damağımıza göredir.

Sarmısak kokulu Katalonya

Zeytinyağlı ançues

Katalanlar, yaşamın keyfini çıkarmasını bilen insanlar. Her fırsatta bir araya gelip, yemeyi ve içmeyi çok severler. Özellikle akşamüstleri, iş dönüşü tapas barlara uğrayıp, lezzetli tapaslar eşliğinde birkaç kadeh içmeyi ihmal etmezler. Bu tür buluşmalarda en çok rağbet edilen içki vermuttur. Bu içkinin lezzetinin yanı sıra bir çok sağlık sorununa da iyi geldiğine gönülden inanırlar.
Barlarda içkilere tapas denen mezeler eşlik eder. Onlarca çeşit tapas var. En sevilen tapaslar, zeytinyağı içinde sunulan ançuezler, zeytinyağlı ve domatesli ekmek dilimleri, jambon dilimleri, yeşil zeytin, ızgara ahtapot, kalamar, karidestir.

Kentte hemen her köşede bir tapas barı bulmak mümkün. Bunların arasında en iyisi ‘Cal Pep’ adlı restorandır (Pl. de les Oiles 8). Rezervasyonsuz giderseniz biraz beklemek zorunda kalırsınız. Buradaki tapaslar daha çok deniz mahsulleri ağırlıklıdır.

TARİH KOKAN LOKANTALAR

Sarmısak kokulu Katalonya

Tapas tabağı

Barcelona’da tam 20 Michelin yıldızlı lokanta var. Buralarda yer bulmak biraz zor. Çok önceden yer ayırtmak gerekir. Bunların yanı sıra hem asırlık lokantaları hem de küçük ama lezzetli lokantaları bulmanız mümkün. Bu kentteki lezzetli gezinize, Ramblas caddesi üstündeki ‘La Boqueria’dan başlamanızı öneririm. 1830’da kurulmuş, Katalan mutfağının ruhunu yansıtan bir pazar yeri. Manavlar, şarküteri dükkânları, balıkçılar, kasaplar, peynirciler yan yana sıralanmış. Pazar yeri ayrıca kente gelen turistlerin uğrak yeri. Onun için her taraf çok kalabalık.

Burada manavların, kasapların, şarküterilerin yanı sıra, birkaç tane de küçük lokanta var. Buralarda daha çok pazar esnafı karnını doyurur. Onun için her şey çok lezzetli ve fiyatlar da hesaplı. Eğer bunlardan birinde bir masa bulma şansını yakalarsanız, şunları sipariş etmenizi öneririm: Zeytinyağı içinde ançuez, sarısı az pişmiş yumurta eşliğinde sarmısaklı mantar, tereyağında kızarmış jumbo karides, bir lokmalık küçük mürekkepbalıkları, midye, tabii ki insanı kendinden geçiren İberico jambonu, Katalan sosisi ve sarmısak ve domatesli ekmek dilimleri. Tabakların içinden yükselen sarmısak kokusu, önce burnunuza dolacak, sonra tüm pazar yerinin tavanına çöreklenecektir. Tabii birkaç bardak soğuk beyaz şarabı da ihmal etmemenizi öneririm.

YEMEDEN DÖNMEYİN

Sarmısak kokulu Katalonya

Sarımsaklı mantar

Pa Amb Tomaquet: Taze domates, zeytinyağı ve tuzla tatlandırılmış gevrek ekmek dilimleri. Genellikle başlangıç olarak yeniyor.
Calçots: Izgarada pişirilmiş ince pırasaların üstüne, badem, kızarmış sarmısak, zeytinyağı ve acı kırmızıbiberle yapılmış Romesko sosu dökülerek yapılan bir meze. Damakları şımartıyor.
Escalivada: Izgarada pişirilmiş patlıcan dilimleri, kapyabiberi, soğan dilimleri ve domates dilimlerinin üstüne zeytinyağı ve tuz gezdirilerek yapılan bir başlangıç mezesi. Aslında tam rakı mezesi.
Butifarra: Katalan mutfağının özel sosisi. Meze olarak yendiği gibi birçok yemeği de yapılıyor. Bu özel sosisle yapılan kurufasulye, Çayelilileri kıskandıracak kadar lezzetli.
Escudellla: Kuşbaşı et, fasulye, patates, lahana bazen de makarna ile yapılan Katalan yahnisi. Dikkat, çok ekmek yediriyor.
Embutidos: Jambon ve diğer soğuk etlerle hazırlanan meze tabağı.
Esqueixada: Yeşil biber, domates, soğan, sirke ve kurutulmuş Morinabalığı ile yapılan bir salata.

UĞRAMADAN DÖNMEYİN

Sarmısak kokulu Katalonya

Sarımsak, Katalan mutfağının olmazsa olmazı.

QUIMET AND QUIMET (Poeta Cabanyes, No: 25): Hem alışveriş yapabileceğiniz hem de bir kaç kadeh içki eşliğinde çok lezzetli tapas yiyeceğiniz bir şarküteri.
ORİOL BALAGUER (Sant Gregori Taumaturg, No: 2): Birbirinden lezzetli kekler, pastalar ve çikolatalar yapan modern bir pastane. Hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz lezzetlerin özel adresi.
CAFE EL MAGNIFICO ( Argenteria, No: 64): Dünyanın en lezzetli kahvelerinin satıldığı kahveci dükkanı. Burada ayrıca organik kahveleri de bulmanız mümkün. Kahve kokusu aklınızı başınızdan alıyor.
ESCRİBA (La Rambla, No: 83): İspanya’da ‘Çikolata sihirbazı’ diye adlandırılan Antoni Escriba’nın 1931 yılında açtığı pastane. Burada satılan tatlıların her biri insanın damağını şımartıyor.
LA CASA DEL BACALAO (Comtal, No: 8): Kurutulmuş morinabalığının satıldığı özel dükkân. Katalanların en çok tükettiği bu balığın, en güzel kurutulduğu mekân.
DRY MARTINI (Aribau, No: 162): Barcelona’nın en önemli barı. Özel martinilerin ve kokteylerin tadına bakmak isteyenler, barın önünde uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Beklemeye değer.

False