Irak Türkiye'den 'Kürt Petrolü' parasını isteyecek

Güncelleme Tarihi:

Irak Türkiyeden Kürt Petrolü parasını isteyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 01:23

Ankara'ya ziyarette bulunan Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi Kuzey Irak petrollerinin satışıyla ilgili "Irak Anayasası Irak merkezi hükümetine Irak'taki doğal kaynakaların yönetilmesi hakkını veriyor. Paramızın güvenli ellerde olduğunu biliyoruz. Bu konuyu henüz gündeme getirmedik. Ancak önümüzdeki dönemde Türk tarafı ile görüşmelerimizde gündemimizin ilk sırasında olacak. Irak'ın petrol ve doğalgaz zenginliklerinin tüm Iraklılara ait" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarlarına aktarılması ve elde edilen gelirin Halkbank hesaplarına yatırılması yeni Irak hükümetinin de gündeminde yer almaya devam edecek.

Hurriyet Daily News'ten Serkan Demirtaş'ın köşe yazısına göre Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi Ankara ziyareti sırasında konunun henüz gündeme gelmediğini ancak yeni Irak hükümetinin gelecekte Türk hükümeti yetkilileriyle görüşmelerde konunun birinci gündem maddesi olacağını belirtti.

Irak'ta yeni Başbakan Haydar el-Abadi döneminde Türkiye'yi ziyaret eden ilk bakan olan el-Caferi "Paramızın güvenli ellerde olduğunu biliyoruz. Bu konuyu henüz gündeme getirmedik. Ancak önümüzdeki dönemde gerçekleşecek görüşmelerde gündemimizin ilk sırasında olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

"IRAK ANAYASASI'NA GÖRE HAREKET EDİYORUZ"

El Caferi Irak'ın petrol ve doğalgaz zenginliklerinin tüm Iraklılara ait olduğunu belirtirken "Merkezi hükümet petrolün satışı, dağıtımı ve elde edilen gelirin federal bölgelere dağıtımından sorumlu" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu yakında Irak'a ziyaret gerçekleştirecek. Irak Dışişleri Bakanı El Caferi, Başbakan Abadi'nin bu ziyaretinin ardından Ankara'ya gelerek iade ziyareti gerçekleştireceğini söyledi.

İki ülke Irak'ta Maliki döneminin sona ermesinin ardından ilişkileri yeniden kuvvetlendirmek istiyor. Öte yandan yeni hükümetin Kuzey Irak petrollerinin dağıtım ve satışı konusundaki duruşu da merak ediliyordu. Caferi Türkiye'nin Irak'ın Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu belirtirken "Ancak petrol ve doğalgaz satışı Irak Anayasası çerçeveside yapılmalı. Bu anayasa da Irak merkezi hükümetine Irak'taki doğal kaynakaların yönetilmesi hakkını veriyor. Biz bu anayasa çerçevesinde hareket ediyoruz. Geçmişte sıradışı koşullar vardı. Ancak bugün Türkiye ve Irak arasında bir kriz yok. Petrol ve doğalgaz kaynaklarımız tüm Iraklılara ait. Petrol sorunu Irak'ın Bağdat ve Erbil arasında halledilmesi gereken iç meselesi" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!