Dünya yedincisiyiz

Güncelleme Tarihi:

Dünya yedincisiyiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 15:28

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye'nin aspir üreten ülkeler arasında 7. sıraya yükseldiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin yemeklik yağ üretiminde, gıda, kimya, kozmetik sanayinde ve biodizel yapımında kullanılan aspirin üretiminde hedefi büyüttüğü ifade edildi. Bakanlık tarafından yağlı tohumlu bitkilerin üretimi için verilen desteklerin arttırılmasının, aspir üretimini "rekor düzeyde" yükselttiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "2002 yılında 25 ton olan aspir üretimi, 2013'te 45 bin tona yükseldi. Bu yıl ise 76 bin tonluk üretim bekleniyor. Ortalama 110-140 günde yetişebilen tek yıllık uzun gün yağ bitkisi olan aspir, kuraklığa ve soğukluğu dayanıklı, kıraç alanlarda yetiştirilebilir ve ilkbaharda ekimi yapılabilir olması nedeniyle üreticiler tarafından tercih edilmeye başlandı. Yılda iki kez üretim yapabilme imkanı sunan aspir bitkisi, gıdadan biodizel yapımına kadar birçok alanda ham madde olarak kullanılıyor ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor."

Haberin Devamı

Dünya yedincisiyiz

Aspirin işlenmiş hali

MALİYETİN YÜZDE 80'İ KARŞILANIYOR

Aspirin üretiminde yaşanan artışın, ihracata da yansıdığı belirtilen açıklamada, 2010 yılında 165 ton olan aspir ihracatının son üç yıl içinde "rekor düzeyde" artarak bin 284 tona ulaştığı bildirildi. Açıklamada, Bakanlığın aspir üretimini artırmak için kilogram başına 22 kuruş olan fark desteği ödemesini 45 kuruşa çıkardığı, mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohumluk gibi desteklerle beraber dekar başına verilen destek miktarının 91 liraya ulaştığına işaret edilerek, bu desteklerle maliyetin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı ifade edildi.

TÜRKİYE YEDİNCİ SIRADA

Dünyada 2012 yılı itibarıyla yaklaşık 834 bin ton üretimi yapılan aspire son yıllarda üreticinin yoğun ilgi göstermesiyle Türkiye'nin, aspir üreten ülkeler arasında 7. sıraya yükseldiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: Ülkemizde en fazla aspir üretimi İç Anadolu Bölgesinde yapılmakta olup, il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir il bazında ilk sıralarda yer almaktadır. Aspir üretimi yapılan diğer iller ise Konya, Kırıkkale, Aksaray, Muş, Kayseri, Yozgat, Amasya, Afyon ve Karaman'dır. Ülkemiz aspir üretiminin yüzde 55'ini yaklaşık 25 bin ton üretimi ile Ankara karşılamaktadır. Türkiye'de yıllar geçtikçe üretimi artan ve tohumlarından kaliteli yemeklik yağ elde edilen aspirden, 2023 yılında ise 2 milyon ton yağ üretilmesi hedefleniyor. Aspir bitkisinin iklim ve toprak isteği diğer yağ bitkilerine göre daha az seçici olması üreticiye değişik koşullarda üretim yapabilme imkanı sunuyor. Suya ihtiyaç duymadan yetişebilen aspir özellikle kurak bölgelerde üreticiler tarafından tercih ediliyor. Ülkemizde nadasa bırakılan tarım alanları son yıllarda aspir ekimi ile değerlendiriliyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!