Alevileri fişleme bitsin

Güncelleme Tarihi:

Alevileri fişleme bitsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 01:28

CHP’nin hazırladığı, Alevilerin taleplerine yönelik görüş ve önerileri içeren 10 maddelik 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporu açıklandı.

Haberin Devamı

Levent'teki İl Başkanlığı binasında CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın katılımıyla düzenlenen toplantı ile açıklanan raporda, özetle şu önerilere yer verildi:

Alevilerin can güvenliğini büyük risk altında tutan anlayışa karşı; hükümet ve TBMM'de grubu bulunan bütün partilerin ortaklığıyla sosyal kampanyalar ve çalışmalar için ilk adımlar hızla atılmalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesinin, sadece Sünni kesime aktarılması, diğer farklı inanç toplulukların aleyhine kullanılması, Alevilerin asimilasyonunu hızlandırmaktadır. Camilerin su, elektrik ve benzer kamu harcamalarını karşılayan Diyanet, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olarak diğer hiçbir inancın benzer harcamalarını karşılamamaktadır. Diyanet’e ayrılan bütçe, Alevilerin kurumları dahil diğer bütün inançlarla eşit oranda paylaştırılmalıdır.
Cemevlerinin, ibadethane mi, kültür evi mi olup olmadığını tanımlamak hükümetin ya da devletin resmi kurumu Diyanet’in haddi değildir. Cemevlerinin özgür ve güven içinde varlığını sağlamak, tıpkı diğer inançlarda olduğu gibi devletin asli görevidir.
Eğitimde farlılıkların gözetildiği bir yaklaşım esas alınmalı, ‘82 Anayasası'nda yer alan düzenleme yerine 1961 Anayasası'nın 19. maddesinde yer alan, 'Din eğitimi ve öğrenimi, ancak kişilerin kendi isteğine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteğine bağlıdır' düzenlemesine uygun, seçmeli din dersleri getirilmelidir.
Kamu kurumlarında din ve mezhep fişlemelerine, Alevi avcılığına son verilmeli, diğer ayrıştırılan topluluklarla birlikte pozitif ayrımcılıktan yararlandırılmalıdırlar.

ACİL HAYATA GEÇİRİLMELİ

Toplantıda konuşan Şafak Pavey, raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi. Sezgin Tanrıkulu da raporun dayanağı olarak bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren 18 maddelik kanun teklifini önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunduklarını belirterek “İktidar partisine sesleniyorum. Alevi konusunda gerçekten samimiyseler Meclis’e sunduğumuz kanun teklifi kendilerine yol gösterici olur” dedi.

Tunceli’de CHP il yönetimi istifa etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’deki parti yönetimi Genel Merkez tarafından başarısız bulundu ve istifaları istendi. CHP İl Başkanı Kemal Bozkurt ile 16 il yönetim kurulu üyesinin gönderdiği istifaların ardından Genel Merkez, CHP Tunceli İl Başkanlığı’na Hüseyin Zeytin ile 7 kişilik yönetim kurulu üyesi atadı. İl Başkanlığı’nı 3 yıldır sürdürdükten sonra yönetim kurulu ile birlikte istifa eden Kemal Bozkurt ise dün görevini Hüseyin Zeytin’e devretti. Kendi isteğiyle istifa ettiğini ve yeniden yapılanma için yeni bir heyetin atandığını belirten Bozkurt, şöyle devam etti: “Bu görevi layıkıyla yaptığımıza inanıyoruz. Çalışmalarımızla, toplum içindeki görüntümüz ve dayanışmamızla iyi hizmet verdiğimize inanıyoruz. Her şeyin bir başı bir sonu var. Üç yıllık hizmetin sonuna geldik. Partili olarak partiden kopmayacağız. Arkadaşlarımıza destek olarak beraber çalışacağız. Eksiklerini tamamlayacağız, bizim ihtiyaç duyduğumuz konularda onlar bizi bilgilendirecekler.” Ferit DEMİR / DHA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!