Erdoğan’la yıldızı hiç barışmadı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’la yıldızı hiç barışmadı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 01:28

GÖKHAN Çetinsaya’nın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı’ndan Başbakanlık Başmüşavirliği’ne getirilmesi başkent kulislerinin en önemli gündem maddesi olurken, üniversite dünyasında yeni bir dönemin de kapılarını araladı.

Haberin Devamı

Recep Tayyip Erdoğan’la ‘yıldızı barışmayan’ Çetinsaya, İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü’yken Yusuf Ziya Özcan’ın görev süresinin dolmasıyla Aralık 2011’de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK Başkanlığı’na atanmıştı. Çetinsaya’nın görev süresi 11 Aralık 2015’te sona erecekti. Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olmasının ardından Çetinsaya’nın adı Başbakanlık Müsteşarlığı için geçmişti. Çetinsaya, tam da YÖK’ün kuruluş yıldönümü olan 6 Kasım günü Başbakanlık Başmüşavirliği görevine atanırken selefi Yusuf Ziya Özcan gibi büyükelçilik sıfatı da aldı.

MESAFELİ BİR İLİŞKİ

Yaklaşık 3 yıl YÖK’ün başında kalan Çetinsaya, son zamanlarda yaptığı açıklamalarla da ses getirmişti. ‘Büyüme, Kalite, Uluslararasılaşma: Türkiye Yükseköğretimi İçin Bir Yol Haritası’ adlı kitabıyla yükseköğretimin son 30 yılına ve bugününe ışık tutan Çetinsaya, “YÖK lağvedilerek, kötü hatıralarıyla tarihin derinliklerine gönderilmeli” sözleriyle de tartışma yaratmıştı. Mevcut yapının açmazlarını eleştiren Çetinsaya, YÖK’ün imaj sorunu olduğunu dile getirerek, “Kurum buharlaştırılarak, yerine bakanlık benzeri bir yapılanma gelebilir” demişti. Çetinsaya, bir başka demecinde ise “Susturulmuş bir akademik camia var” ifadelerini kullanmıştı. Çetinsaya’nın, ses getiren açıklamalarının yanı sıra Başbakanlığı dönemi de dahil olmak üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile mesafeli ilişkisi oldu. Zaman zaman kurum yöneticileriyle bir araya gelen Erdoğan, aynı tavrı Çetinsaya’ya karşı göstermedi. Erdoğan, Çetinsaya’yı baş başa sadece 5 Ocak 2012’de kabul etti. Hükümet çevrelerinin Çetinsaya’yı üniversitelerde ‘Paralel Yapı’ ile mücadele konusunda çok etkin bulmamasının da bu atamanın gerisindeki faktörlerden biri olduğu kulislerde öne sürülüyor.

Haberin Devamı

SARAÇ’IN İSMİ ÖNE ÇIKIYOR

Çetinsaya’nın yerine gelmesi beklenen isimler arasında halen YÖK Başkanlığı’na vekalet eden Prof. Dr. Yekta Saraç öne çıkıyor. 19 Ekim 2005’te YÖK Genel Kurul üyesi olan Saraç, 19 Ekim 2010’da YÖK üyeliğine 2’nci kez atandı. Saraç, 13 Mart 2008’den itibaren YÖK Yürütme Kurulu üyesi ve 21 Ocak 2010’dan itibaren de YÖK Başkanvekilliği görevini yürütüyor. Saraç, Erdoğan’ın da saygı duyduğu isimlerden olan hadis alimlerinden Muhammed Emin Saraç’ın oğlu; eski Habertürk yöneticisi ve tapeler yüzünden “Alo Fatih” olarak da bilinen Fatih Saraç’ın da kardeşi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!