Savcılık DNA testi istedi

Güncelleme Tarihi:

Savcılık DNA testi istedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2014 01:34

ERMENEK’teki maden faciasından 10 gün sonra içeride kalan 18 işçiden 2’sinin cesedine ulaşılırken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Cenazelerin çıkartılmama olasılığını büyük bir aksilik olmazsa düşünmüyoruz. Ama kaç gün kaç hafta sürer onu bilemiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Facianın 10’uncu gününde gece yarısı madenden çıkarılan 2 işçinin kimliğinin tespiti için savcılık ise DNA testi istedi. Bakan Yıldız kimlik teşhisi sonuçlarının bugün belli olacağını söyledi.
Ailelerden ve işçilerden alınan DNA örnekleri helikopterle Ankara’ya gönderildi. Burada kimlik tespitinin yapılmasının ardından cenazeler ailelere teslim edilecek. İşçilerin otopsileri ise Ermenek Devlet Hastanesi’nde yapıldı. Hastanenin bahçesine çadır kuran AFAD ekipleri, madenci yakınlarını burada bekletiyor. İçeride kalan 16 işçi için kurtarma çalışmaları dün de devam etti. Kurtarma alanına kurulan mescitte cuma namazının ardından basın mensuplarıyla yemek yiyen Yıldız, şu açıklamayı yaptı:

POMPAYI SOKAMIYORUZ

“Baş aşağı ve dik yerlere geldik. Oralarda ilerlemek için zaman harcayacağız. Bütün yerlere gireceğiz. Girilmek zorunda. Hepsi toplu olarak yememişler. Suyun içinde molozlar ve ahşaplar iç içe. Pompayı artık sokamıyoruz. Su konusunda ciddi bir mesafe katedemedik. Su artık beslenmiyor. Bu işletme eski bir madene de girmiş olabilir. Madenin en derin yeri, üst zeminin 170 metre altında. Suyun merkezine yaklaştıkça içerisinin darmadağın olduğunu görüyoruz. Tsunami ve sel etkisi olmuş. Uzun soluklu bir çalışma olacak. Çok farklı yerlerde işçiler var. Metre metre ilerliyoruz.”

1 METRE İÇİN 15 SAAT

Yıldız saat 16.10’da düzenlediği basın toplantısında ise “Suyun hareketleriyle yeniden işçilere rastlayabiliriz. Maden ocağının baştan sona yapıldığını söylesek yanlış olmaz. 1 metre için 15-16 saat harcıyoruz. Olma ihtimali güçlü olan yerlere öncelikli bakıyoruz. 30’a yakın kuruluş çalışıyor. Adli tıptan teşhis raporu netleşirse cenazeleri yarın (bugün) kaldırırız” bilgisini verdi.
Metan gazı sızıntısı nedeniyle de kurtarma çalışmalarına zaman zaman ara verildi. Metan gazı kokusu, basın mensuplarının bulunduğu, madene 100 metrelik mesafeden de yoğun şekilde hissedildi.

‘Engelleyin’ talimatı için dava

Haberin Devamı

ANKARA Barosu, Ermenek’e gitmek isteyen grupların bulundukları illerde engellenmesine ve ilçeye toplu girişlerin önlenmesine dair 81 ilin Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilen talimatı yargıya taşıdı. Baro, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle, 81 ilin Emniyet Müdürlüğü’ne faksla gönderilen talimatın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı. Seyahat özgürlüğünün sadece kanunla sınırlanabileceğinin belirtildiği dava dilekçesinde, “Kanuni bir düzenleme ile değil, valilik talebi ve İçişleri Bakanlığı kararı ile tesis edilen dava konusu işlem açıkça hukuka aykırıdır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!