İstihdamsız büyüme

Güncelleme Tarihi:

İstihdamsız büyüme
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 22:11

DÜNYADA gelecek dört yılda işsizler ordusuna 10 milyon yeni nefer katılacak. Dünya Ekonomik Forumu’nun raporu tüm kıtaların ortak sorununun son dönemde ülkeler büyüme yaratmayı başarsa da kalıcı istihdam konusunda başarısız olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

DÜNYA ekonomisi son büyük krizden toparlanmaya yavaş yavaş da büyümeye başladı. Ancak bu büyüme kalıcı istihdam yaratmaktan oldukça uzak. Dünya Ekonomik Forumu’nun Global Ajanda 2015 Görünümü raporuna göre tüm kıtalarda en büyük problem olarak işsizlik görünüyor. Öngörülere göre önümüzdeki 4 yılda da sorunda bir iyileşme görülmeyecek. Rapora göre 2014’te yüzde 6.1 olması beklenen global işsizlik oranının 2018’de sadece ama sadece 0.1 puan düşüşle yüzde 6’ya gerilemesi bekleniyor. Ancak işsiz sayısı artışını sürdürecek. 2014’te toplam 208 milyon olan işsiz sayısı 2018’e geldiğinde 218 milyona çıkacak. 4 yılda 10 milyon kişi işsiz kalacak.

Kıtaların ortak sorunu işsizliği en büyük dert edinen Sahraaltı Afrika. Rapordaki verilere göre Sahraaltı Afrika’nın yüzde 88’i işsizliğin kıtanın en büyük problemi tanımlayarak tüm kıtalara fark atıyor. Bu oran Kuzey Amerika’da yüzde 54, Latin Amerika’da yüzde 79, Avrupa’da yüzde 71, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 70, Asya’da ise yüzde 62. En iyimser Kuzey Amerika. Şaşırtıcı değil. Nitekim Amerikan Merkez Bankası (Fed) da işsizlikteki iyileşmeye paralel olarak 2015 yılında yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Kıtaların işsizlik için çözüm önerileri de farklı. Ancak ağırlıklı olarak devletin yeni iş alanları açması çözümün anahtarı görülüyor. Ancak henüz borç sorununu aşamamış devletlerin yeni yatırım yapması ve iş alanları yaratmasını beklemek fazla iyimser. Teşvik verilmesi ve eğitim reformu önerileri de ortaklaşıyor.

Haberin Devamı

İstihdamsız büyüme

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!