Dink çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Dink çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 01:09

Şüpheli sıfatıyla ilk kez savcıya ifade verecek.

Haberin Devamı

HRANT Dink’in ölümüyle ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kamu görevlileri hakkında yürüttüğü soruşturma ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam eden iki ayrı soruşturma, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’a devredildi. Üç soruşturmanın tek savcıda birleştirilmesinin ardından dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in de aralarında bulunduğu bazı kamu görevlileri şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldı. Ayrıca dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ile dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de ifadeye çağrılması bekleniyor.
Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Vali Muammer Güler, 2008 ve 2010’da yapılan idari soruşturmada mülkiye müfettişlerine ifade vermişti. O zaman, “Bize bir bilgi iletilmedi” diyen Cerrah, savcıya ise ilk kez ifade verecek. Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler de mülkiye müfettişlerine verdiği ifadede cinayetin kendi sorumluluklarında olmadığını, Trabzon’un sorumluluğunda olduğunu öne sürmüştü.

Dink suikastına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında geçen haftalarda ‘şüpheli’ olarak ifadesi alınan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ise Trabzon Emniyet Müdürlüğü olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü bilgilendirdiklerini belirtmişti. 7 yıldır devam eden soruşturma kapsamında ilk kez ifade veren Akyürek, Dink’in korunması için gerekli tedbirin İstanbul tarafından alınması gerektiğini savunmuştu: “Hrant Dink ilimizde yaşasaydı tedbirlerin tümü konuşulmuş olacaktı. Hrant Dink’e koruma tahsis edecektik. İstanbul İl Emniyet Müdürü olsaydım mutlaka tedbir alırdım. Koruma tedbirlerinin her vatandaşımızın olduğu gibi Hrant Dink için de alınmasına yönelik ilkesince İstanbul tarafından yapılması gerekirdi. İl Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, cinayetle ilgili sunulan raporları o tarihte İstihbarat Dairesi Başkanlığı’na ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne göndermiştir. Medya ve diğer kaynaklardan Hrant Dink ve azınlıklarla ilgili tehditler arttığında da tedbir alınması için 81 ile tamim yapmıştır. Şahısların korunmasına ilişkin benim istihbarat daire başkanı olarak öyle bir görevim yoktur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!